G4Media.ro

Sondaj Inscop: 61% dintre respondenți consideră că atitudinea liderilor politici ai Ungariei…

Sursa: Facebook

Sondaj Inscop: 61% dintre respondenți consideră că atitudinea liderilor politici ai Ungariei față de România a fost una mai degrabă ostilă

61.1% dintre respondenții la un sondaj realizat de Inscop consideră că, în ultimii ani, atitudinea liderilor politici ai Ungariei față de România a fost una mai degrabă ostilă, în timp ce 24% apreciază atitudinea acestora ca fiind mai degrabă prietenoasă, potrivit unui comunicat al institutului de sondare. 14.9% dintre respondenți nu știu sau nu răspund.

Datele vin pe fondul unui lung șir de gesturi diplomatice inamicale, care a culminat cu declarațiile fără precedent ale ministrului maghiar de Externe, care l-a numit pe președintele Klaus Iohannis ”extremist anti maghiar”. Schimburile de replici au loc pe fondul politicii oficiale a guvernului Viktor Orban, care vrea să își crească influența în teritoriile străine locuite de etnici maghiari.

În același timp, peste jumătate dintre respondenți (52.2%) sunt de acord cu afirmația că ”Rusia folosește livrările de gaz către UE ca să își impună voința în politica externă”, în timp ce 26.6% își exprimă dezacordul. Procentul non-răspunsurilor este 17.8%.

Sondajul face parte din Barometrul securității energetice – Iunie 2020, un instrument anual de evaluare și analiză care își propune să măsoare percepții, atitudini și viziuni legate de politicile în domeniul energiei.

Sondajul mai arată că doar 48.8% dintre respondenți declară că au auzit deliberalizarea pieței de gaze naturale (eveniment ce va avea loc începând cu 1 iulie 2020). De asemenea, doar 21.5% dintre români consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze, în timp ce 77.6% apreciază că nu au informații suficiente.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1050 cetățeni, reprezentativ pentru populația României, iar datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Foto: Viktor Orban / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. „majoritatea respondenților consideră că atitudinea Ungariei față de România e ostilă”
    no shit, va faceam eu studiul gratis

  2. Atitudinea reciproca a fost ostila si nu doar anul asta, ci de multi ani. Ei, si?!
    Trebuie sa ne mai civilizam si noi, si ei. O sa treaca, astea-s tampenii.

  3. Din ciclul ce se mai intampla in diktaturi:

    Până la 30 aprilie, fiecare stat ar trebui să meargă la Comisia Europeană cu un program de reformă axat pe trei direcții, dar ministerele habar nu au că sunt actori cheie în atragerea de fonduri și că trebuie să propună programe, reiese din declarațiile lui Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR). De asemenea, spune el, ungurii au procedat foarte deștept în privința lansării „green bons”, dar autoritățile române nu sunt în stare să gândească de așa ceva.

  4. Pe mine din tot sondajul acesta m-ar fi interesat trei lucruri: cîti dintre cei întrebati înteleg ce înseamnã liberalizarea unui preț,cîti din ei poate da mãcar trei exemple de comportament ostil si ce rol avut media scrisã sau vãzutã în formarea pãreri exprimate.Arãtãm statistici ca noi sîntem fruntasi si multumiti de democratia din România dar ptr cei mai multi asta înseamnã ,, bã e democrație ,fac ce vrea pula mea”, iar media si si politicul are grijã ca atunci cînd citeste cuvîntul Ungaria ,Harghita,Viktor Orbán sã sune alarma.Nu mai zic de autonomie .Cuvîntul ãsta provoacã provoacã constipatie si diaree alternativã in rîndul cetãtenilor cu adînc simț patriotic si memorie cît un flopy.

  5. La formarea parerii oamenilor ati pus umãrul si voi ca si mare parte din media scrisã sau vãzutã din tarã.Oamenii l-au votat la referendum si pe ,, domnul Uninominal” habar nu aveau cine -i si unde stã.Ei stiu cã gazu-i scump ,si Ungaria omoarã copii români si gravide asta cînd eventual nu furã Ardealul.Dupã statistici românii sînt foarte multumiti de starea democrației din tarã ,dar ei judecã dupã teoria ,,bã îi democratie fac ce vrea muschii mei” si habar nu au ce înseamnã notiunea de democratie.Aratã bine în statistici..

    • @Bandholtz _ ,,bã îi democratie fac ce vrea muschii mei”

      Comnetariul dumneavoastră seamănă foarte mult cu cel al lui @K zoli, dar probabil sunteți persoane diferite. Asta mă bucură, pentru că face trimitere – pentru critici – la imensa toleranță a românilor, care au un prim-ministru de etnie maghiară și un președinte de etnie germană, deși ambele minorități etnice sunt foarte mici în raport cu majoritatea populației.

      În acest context, ostilitatea fraților noștri maghiari cred că poate fi mai lesne înțeleasă drept o consecință a bunei prietenii a actualului prim-ministru ungar Viktor Orban (Orban al vecinilor noștri, carevasăzică) cu dl V Putin și cu Rusia. Or, după cum știm, Rusia a avut o atitudine mai puțin prietenoasă față de România și Polonia de-a lungul istorei, iar aceasta este posibil să-l fi influențat și pe dl Viktor Orban.

      Eu sper, însă, că în contextul parteneriatului strategic existent între România și Ungaria și al apartenenței celor două state la Uniunea Europeană, dl Viktor Orban să renunțe la atitudinile ostile la adresa noastră și să cooperăm fructuos în viitor.

  6. Cenzura !!!Bate-l vina!!

  7. Pai daca SRI mediatizeaza doar declaratiile ostile, atunci normal.

  8. 1. Ungaria e al doilea cel mai important investitor în România
    2. Ungaria finanțează sistemul de învățământ din România cu sume considerabile. Evident acolo, unde statul român și-a băgat picioarele.
    3. Ungaria a sprijinit toate mișcările diplomatice ale României de aderare la organismele europene și internaționale. România și-a asumat niscaiva angajamente, pe care în mare măsură le-a dat uitate când s-a văzut cu sacii în căruță.
    4. Ungaria finanțează cu sume considerabile IMM-uri din România.
    Halal dușman. Tot din ăștia să ai….

    • Care al doilea cel mai mare? Uite aici: Renault Dacia, America Ford, Germania Lidl și Kauffland și altele, IT englezii, nemții și olandezii mainly. Așa ca ce fel de investiții face Ungaria ca nu le cunosc?

    • Cred ca s-a referit la import. Nu la investitii. Ungaria e o tara focusata pe export…

  9. Intrebati Europa de vest si Parlamentul European ce parere au de dictator wannabe V Orban.

    Fidesz sunt ostili nu numai fata de presa libera ci si fata de democratie in general …Ambele sunt abordate de Ungaria condusa de VO populist dupa modelul rusesc.