G4Media.ro

Sondaj Inscop despre naționalismul economic: Jumătate dintre români cred că unele state…

Sursa Foto: www.schengenvisainfo.com - ilustrație generică

Sondaj Inscop despre naționalismul economic: Jumătate dintre români cred că unele state UE blochează intrarea României în Schengen pe motive economice / Peste o treime cred că puteri străine vor să împiedice dezvoltarea țării

Jumătate dintre români sunt de părere că România nu a fost încă admisă în spațiul Schengen deoarece unele state europene blochează aderarea României din motive economice. Este una dintre cele mai importante concluzii ale sondajul de opinie intitulat ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”.  Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

După ce primele două părți ale sondajului au indicat opinia românilor despre susținerea acordată altor țări și instituțiilor internaționale, partea a treia conține datele din cercetare ce fac referire la naționalism, răspândirea acestuia și modul în care este perceput, dar și susșinut de români. La un an de la declașarea pandemiei de COVID19, societățile democratice au fost puternic vulnerabilizate pe fondul unei presiuni inerente generate de criza medicală, de criza economică, dar și ce criza de încredere, deseori pe fondul unui război hibrid lansat asupra spațiului democratiilor si libertăților.

Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, arată că ”omânii încep să evalueze cu o exigență crescută activitatea companiilor străine, ceea ce indică implicit ascensiunea în societatea românească a unor forme de patriotism/naționalism economic. Pe de altă parte, o dimensiune clasică a naționalismului românesc determinat de raportarea la Ungaria începe să își piardă din forță. Astfel, chiar dacă jumătate dintre români cred că Ungaria urmărește să rupă Transilvania de România, subiect alimentat probabil și de unele atitudini politice neprietenoase ale regimului iliberal de la Budapesta, ponderea este mai mică decât în trecut. În plus, marea majoritate a românilor (87%) spun că România trebuie să protejeze drepturile minorităților pe teritorul național, manifestând astfel o atitudine tolerantă care delegitimează eventuale provocări și încercări de discreditare a raporturilor interetnice, ceea ce reprezintă un progres uriaș comparativ cu atmosfera toxică din urmă cu 30 de ani”.

Poluarea: companii românești vs. străine

35% dintre români cred că poluarea din România este provocată mai ales de companii românești, iar 55,9% mai ales de companii străine. Ponderea non-răspunsurilor este de 9,1%.

Analiza socio-demografică: Sunt de părere că poluarea din România este provocată mai ales de companii românești în special femeile, cei sub 30 de ani și cei peste 60 de ani, locuitorii din urbanul mare. Persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu educație medie consideră într-o măsură mai mare decât restul populației poluarea din România este provocată mai ales de companii străine.

Tăierile ilegale ale pădurilor: companii românești/cetățeni români vs. companii străine

În opinia a 47,3% dintre cei intervievați, tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii străine. 45,8% consideră că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii românești și cetățeni români. 6,9% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație medie, locuitorii din mediul urban, cei cu un venit mai redus consideră într-o măsură mai mare decât restul populației că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii străine. Printre cei care cred că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii românești se regăsesc cu precădere: persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un venit mai ridicat.

Blocajul construcției de autostrăzi

35,4% sunt de acord cu afirmația ”Construcția de autostrăzi în România este blocată de puteri străine care urmăresc să împiedice dezvoltarea țării”, în timp ce 58,2% își exprimă dezacordul. Ponderea non-răspunsurilor este de 6,4%.

Analiza socio-demografică: Respondenții cu educație medie sau primară, cei care nu utilizează rețele sociale sunt de acord într-o proporție mai mare decât media cu afirmația ”Construcția de autostrăzi în România este blocată de puteri străine care urmăresc să împiedice dezvoltarea țării”. Își exprimă dezacordul cu această afirmație cu precădere bărbații, tinerii, cei cu educație superioară, cei cu un venit mai ridicat (care le ajunge cel puțin pentru un trai decent), angajații la privat.

Românii, cetățeni europeni de „mâna a doua”?

Afirmația ”Românii sunt priviți ca fiind „cetățeni de mâna a doua” în Europa” întrunește acordul a 78,2% dintre respondenți. 20,4% sunt în dezacord cu afirmația, iar 1,4% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Tinerii sub 30 de ani, locuitorii din București și cei cu un venit mai ridicat dezaprobă cel mai puternic afirmația ”Românii sunt priviți ca fiind „cetățeni de mâna a doua” în Europa”.

Admiterea României în spațiul Schengen

La întrebarea ”Din ce cauză credeți că România nu a fost încă admisă spațiul Schengen, zona de liberă circulație din Uniunea Europeană, fără controale la frontiere, deși majoritatea statelor europene sunt de acord cu aderarea țării noastre?” 43,5% din populație consideră că țara noastră nu a îndeplinit toate criteriile de aderare, 50,2% sunt de părere că unele state europene blochează aderarea României din motive economice. Nu știu sau nu răspund 6,2%.

Analiza socio-demografică: Consideră că România nu a fost încă admisă spațiul Schengen din cauza neîndeplinirii tuturor criteriilor de aderare în special femeile, persoanele sub 30 de ani, cei cu un venit mai ridicat. Cei cu vârsta între 45 și 59 de ani sunt de părere într-o pondere mai mare decât media că unele state europene blochează aderarea României din motive economice.

Politica Ungariei față de Transilvania

49,5% dintre români sunt de acord cu afirmația ”Ungaria urmărește să rupă Transilvania de România”, în timp ce 43,2% își exprimă dezacordul, iar 7,4% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Acordul cu afirmația ”Ungaria urmărește să rupă Transilvania de România” este mai ridicat în rândul următoarelor categorii: bărbați, persoane cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu educație medie sau superioară, locuitorii din regiunea Vest și Nord Est. Tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potențial activi, locuitorii din regiunile Nord Vest și Centru, cei cu un venit mai ridicat și angajații la privat își exprimă dezacordul cu această afirmație într-o măsură mai mare decât alte categorii.

Protejarea minorităților etnice

87,2% dintre cei chestionați cred că România trebuie să protejeze drepturile minorităților etnice de pe teritoriul său, 11% sunt de părerea contrarie, iar 1,8% nu știu sau nu răspund.

DATE METODOLOGICE. Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro).

Datele au fost culese în perioada 1 -12 martie 2021 prin metoda CATI (interviuri telefonice).  Volumul eșantionului multistadial stratificat a fost de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95% la un grad de încredere de 95%.

STRATEGIC THINKING GROUP – Asociația Grupul de Gândire Strategică este un think tank care își propune să furnizeze o platformă civică activă dedicată încurajării reflecției și a gândirii strategice prin analize, studii și cercetări de profunzime. STRATEGIC THINKING GROUP sprijină dezbaterile publice bazate pe utilizarea riguroasă de date științifice și evaluări structurate în vederea elabărării de contribuții de substanță pentru dezvoltare și progres în domenii relevante din sectorul public și privat.

TRUE STORY PROJECT – True Story Project reprezintă o sursă de știri și analize verificate, relevante și de interes despre România și bazinul Mării Negre în contextul geopolitic internațional. TSP își propune realizarea unei informări bazate pe adevăr, promovarea valorilor statului de drept și a economiei de piață și stimularea gândirii critice la nivelul populației. (Foto: schengenvisainfo.com)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Cealalta jumatate care nu „crede” ca Romania e blocata in aderarea la Schengen, sa mai puna mana pe un ziar tiparit in ultimii 5 ani, si sa-l deschida la sectiunea „Olanda”.

    • Si daca intra Romania in Schengen ce o sa se intample? O sa creasca economia Romaniei asa brusc? Nu o sa se intample absolut nimic.
      Exporturile sunt incetinite de faptul ca nu avem autostrazi, ca nu avem cai ferate de mare viteza care sa transporte marfa in nici un caz de vama.
      Intrarea in spatiul Schengen va avea o influenta nesemnificativa asupra exportului.

  2. Iata unde am ajuns dupa 30 de ani de lipsa a educatiei.

    • Asa-i ca tu tot mai crezi ca cei din Europa de Vest ne sunt superiori in gandire si ca ce spun ei este sfant? Iata unde am ajuns după 30 de ani de propaganda.

  3. Sondajul este interesant doar prin faptul ca ne arata cam care este numarul de retardati din patria scumpa! Coroborand cu alte date, deducem ca retardatii sunt majoritari! In consecinta, democratia noastra este extrem de originala, prin faptul ca soarta ei este decisa de retardati.

    Chiar daca se poate spune ca guvernele postdecembriste ale Romanicii nu au facut nimic pentru scaderea numarului de retardati, suntem obligati sa observam ca si retardatii nu au niciun fel de dorinta de a iesi din starea in care se afla. Ba chiar sunt mandri de tembelismele pe care le produc si au tupeul de a crede ca sunt destepti foc!

    • Ai mare dreptate asta e problema principala a Romaniei, intr-o democratie majoritatea isi impune punctul de vedere, din pacate in Romania majoritatea oamenilor sunt retardati.

  4. da, tara celor 41%
    dar regula a fost si va fi valabila: pentru toate neajunsurile si esecurile romanilor, intotdeauna altii au fost, sunt si vor fi de vina

  5. Puterile straine mai sunt vinovate de faptul ca avem cel mai mic consum de sapun pe cap de locuitor, cel mai mare numar de toalete in fundul gradinii, cel mai mare numar de inteligenti si asa mai departe….

  6. „Omânii încep să evalueze cu o exigență crescută activitatea companiilor străine”..au iesit oamenii afara si au vazut salariile acolo vs. salariile aici, ce impozite si taxe platesc acolo ce impozite si taxe nu platesc aici, cum sunt produsele multinationalei x acolo cum sunt produsele multinationalei x aici, ce protectie sociala ofera acolo ce protectie sociala ofera aici, cum se comporta cu mediul acolo vs aici, pozitionarea acolo astfel incat sa nu omoare business-ul local vs aici samd.
    Dublul standard, ipocrizia devin evidente. Daca anumite lucruri sunt ignorate de presa miluita aia nu inseamna ca nu exista.

  7. Obstacolul major in dezvoltarea României este mentalitatea multora dintre noi.
    Plânsul de milă, faptul că vedem doar partea goală a paharului și întotdeauna alții sunt de vină pentru nerealizări personale și de țară.

  8. acquis ul dambovitean vs acquis ul Schengen 🙂 dap 🙂 e o blasfemie sa te supui controalelor / regulilor / normelor …si sa aderi la un spatiu fata granite interne 🙂

    • Pune mana pe tratate si spune-mi te rog ce norme nu sunt indeplinite de Romania in problema aderarii la spatiul Schengen.

      Ai sa vii cu „da, dar MCV”. MCV insa nu e conditie de aderare. Comisia a admis ca MCV şi Schengen au criterii diferite de evaluare si că nu pot fi legate unele de altele. Si atunci tu ai sa vii cu baliverne, dar tot nu vei fi putut raspunde la intrebare, pt ca probabil atata poti. Sa rumegi propaganda.

      https://www.dw.com/ro/rela%C5%A3ia-dintre-mcv-%C5%9Fi-dosarul-schengen/a-16564550

  9. Salut !
    Ma indoiesc de faptul ca, tarile din UE care me blocheaza la Schenghen, vor avea vre-o tresarire i schimbarea atitudinii.
    Romania este in pozitia de ” idiot util ”
    Este o piata de desfacere pentru produse de calitate slaba, ma refer la alimentare, detergenti.
    Dar si un furnizar de forta de munca, platita discriminatoriu, ( hi, in jos)
    Lucratorii din Romania, care lucreaza la multinationale, vorbesc de marea masa, cu greu ajung la salariu mediu ; cel putin o treime sunt pe minim. Dragnea, avea un plan, de crestere graduala si consistenta a salariului minim, dar , din puscarie, nu mai poate face nimic
    A platit pretul „corect” pentru patriotism economic.
    Pe scurt, trendul economic negativ, pe care coalitia
    vrea sa-l inverseze prin imprumuturi , agraveaza pe termen lung viata romanilor. Imprumutam bani, de la cei care, tiparesc nonstop, cu tonele si ne pierdem total libertatea.

    • Salut!

      Observ ca motivele pentru care Liviu Dragnea a intrat la puscarie se tot schimba in timp, in functie de interes. La fiecare cateva luni aflam un nou motiv „real” pentru care a fost condamnat.

      Teoretic si practic a fost judecat de catre doua complete de judecatori, cu martori, cu probe, cu tot. Ba chiar unii inculpati si-au recunoscut vinovatia deci toata teoria fantastica a fortelor oculte care i-au pus gand rau nu este sustinuta decat la nivel de propaganda.

      Liviu Dragnea n-a fost nici un fel de erou. A fost un baron local din Teleorman care si-a condus judetul ca un stapan si cand a vazut ce putere i-au dat romanii in 2016 a decis s-o foloseasca in propriul interes.

      Maririle pe care le-a dat cu atatat generozitate nu veneau din banii lui proprii ci din bani publici. In schimbul maririlor, oamenii trebuiau sa se uite complice in alta parte si sa taca in timp ce modifica legile sa scape de justitie. Cei care n-au acceptat mita au iesit in strada si au fost mult huliti de propaganda PSD si batuti pe 10 august 2018

      Liviu Dragea, avand in vedere ce a facut din Teleorman, nu avea cum sa duca Romania pe noi culmi. Si nici nu facea vreo opozitie serioasa la asa zisii oameni rai din vest. Ba chiar ar fi vandut fara probleme resursele Romaniei daca in schimb primea libertatea. Doar ca n-a avut de la cine s-o cumpere. A incercat sa satajese pe ici pe colo, dar fara succes.

      Adevarul este acesta: Liviu Dragnea voia sa-i insele pe romani si sa-i transforme in supusii lui si ai PSD-ului. Nu-i elibera de nimic, nu le dadea nici o demnitate. Le oferea o pomana otravita, care avea sa se termine la un moment dat, in schimbul careia ei trebuiau sa plece capetele si sa se resemneze in fata noului dictator!

      Deci hai siktir cu minciunile despre Liviu Dragnea si despre cum romanii trebuie sa accepte coruptia, impostura si mafia ca sa „se apere” de fortele oculte straine si/sau statul paralel!

      Omul saracit care voteaza cu stapanul ca sa „i se dea” si lui ceva nu are nici libertate si nici demnitate. Doar ca stapanul il tot ameninta ca-l da unui stapan si mai rau din vest si omul, de frica, se supune si voteaza in continuare cum a tot facut din 89′ pana incoace.

  10. La impiedicarea dezvoltarii tarii, participa in primul rand conducatorii corupti ai acestei tari. Dar e mai simplu sa dai vina doar pe forte externe. Problema locala trebuie rezolvata prima data.

  11. Cei care au vreo indoiala ca deciziile politice au la baza de multe ori ratiuni economice sa explice va rog de ce Europa a trebuit sa adopte reguli speciale pentru transportatorii est europeni. Zona transporturilor era o nisa profitabila in care est europenii puteau fi competivi, asa ca s-a decis simplu schimbarea regulilor in timpul jocului.
    Pentru cei care vor venii sa-mi explice cum ca statele care pierdeau aceasta competitie erau ingrijorate de conditiile de lucru ale soferilor de tir sa-mi explice de ce nu sunt absolut deloc ingrijorate de conditiile de munca oferite muncitorilor sezonieri din agricultura, si nu au luat nici o masura in sensul ameliorarii lor timp de zeci de ani.

  12. Asa cum se intimpla de obicei, majoritatea se înșală (n-o spun eu, o spun cei care cerceteaza fenomenul – pentru cei interesati vezi Pericolele Perceptiei).
    Daca numim valurile migratoare un fenomen economic atunci da, cauzele sint economice.
    Trebuie spus ca initial cauza neacceptării noastre a fost coruptia si ineficienta controlului vamal, dar asta a fost, acum e altceva.