G4Media.ro

Sondaj Inscop: Percepția românilor față de UE s-a îmbunătățit semnificativ față de…

Sursa foto: Consiliul European

Sondaj Inscop: Percepția românilor față de UE s-a îmbunătățit semnificativ față de luna septembrie. Totuși, 25% din respondenți ar fi de acord cu ieșirea din UE

Percepția privind avantajele aderării la Uniunea Europeană s-a îmbunătățit semnificativ comparativ cu luna septembrie 2021, revenind la un nivel înregistrat anterior crizei politice de la finalul anului trecut, arată un sondaj Inscop.

Sondajul arată că trei pătrimi din populație respinge atât ieșirea României din Uniunea Europeană, cât și ideea destrămării Uniunii Europene, motivațiile fiind cât se poate de pragmatice. Chiar și cei care cred că interesul național este prioritar în fața regulilor europene sunt de părere, în proporții covârșitoare, că este totuși în interesul național al țării ca România să rămână membră a Uniunii Europene.

”Per ansamblu, depășirea crizei politice de anul trecut, formarea unei coaliții largi, stabile, dar și sentimentul de insecuritate provocat de Rusia au revitalizat adeziunea la valorile și reperele euro-atlantice”, arată Remus Ștefureac, directorul Inscop.

  • Rezultatele sondajului:

Avantaje vs. Dezavantaje ale aderării la UE

Punând în balanță toate implicațiile asupra vieții economice și sociale, asupra familiei și vieții personale, 54,9% dintre cei chestionați (față de 47,2% în septembrie 2021, 56,2% în iunie 2021 și 61,4% în martie 2021) consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 40,8% sunt de părerea contrarie (față de 46,1% în septembrie 2021, 35,1% în iunie 2021 și 35,2% în martie 2021). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 4,3%.

Ieșirea României din Uniunea Europeană (Ro-Exit)

71,7% dintre români se opun ideii ca România să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 25,2% ar fi de acord cu o asemenea perspectivă și 3,1% nu știu sau nu răspund.

Destrămare UE

75,3% dintre respondenți nu ar dori ca Uniunea Europeană să se destrame în următorii ani. 19% își doresc o asemenea evoluție, iar 6,7% nu știu sau nu răspund.

Rolul UE în dezvoltarea economică a României

Afirmația ”În viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în interiorul Uniunii Europene” întrunește acordul a 63,2% dintre cei intervievați (față de 57,8% în septembrie 2021, 62,9% în iunie 2021). 29,4% consideră că ”în viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în afara Uniunii Europene” (față de 32,9% în septembrie 2021 , 27% în iunie 2021), iar 7,5% nu știu sau nu răspund.

Reguli europene vs. interese naționale

29,4% dintre români sunt de părere că, în calitate de stat membru, România trebuie să respecte regulile Uniunii Europene, chiar și atunci când îi sunt afectate interesele naționale (față de 27,3% în septembrie 2021 și 28% în iunie 2021). 68,4% consideră că România trebuie să își apere interesele naționale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să își piardă poziția de stat membru al UE (față de 68,5% în septembrie 2021 și 64,8% în iunie 2021). 2,2% nu știu sau nu răspund.

Interesul național în context UE

Dintre respondenții care consideră că România trebuie să își apere interesele naționale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să își piardă poziția de stat membru al UE (ceea ce reprezintă 68.4% din eșantion) 72,9% (respectiv aproximativ jumătate din totalul populației) sunt de părere că este în interesul național al României ca țara să rămână în Uniunea Europeană. 24,7% (respectiv 17% din totalul populației) cred că ieșirea din Uniunea Europeană NU ar afecta interesele naționale ale țării

Admiterea României în spațiul Schengen

La întrebarea ”Din ce cauză credeți că România nu a fost încă admisă spațiul Schengen, zona de liberă circulație din Uniunea Europeană, fără controale la frontiere, deși majoritatea statelor europene sunt de acord cu aderarea țării noastre?” 42,1% din populație consideră că țara noastră nu a îndeplinit toate criteriile de aderare (față de 43,5% în martie 2021), 50,8% sunt de părere că unele state europene blochează aderarea României din motive economice (față de 50,2% în martie 2021). Nu știu sau nu răspund 7,1%.

Intenția de emigrare

77,9% declară că preferă să trăiască și să muncească în România, în timp ce 21,5% spun că dacă ar avea posibilitatea, ar prefera să trăiască și să muncească în Europa sau SUA. Procentul non-răspunsurilor este de 0,5%

Companie multinațională vs companie românească

69,9% declară că preferă să lucreze într-o companie românească din România, în timp ce 26% spun că preferă să lucreze într-o companie străină care activează în România. Procentul non-răspunsurilor este de 4,1%

Calitatea produselor din piața românească

71,8% cred că firmele străine vând pe piața românească produse calitativ inferioare față de cele pe care le vând în alte țări, în timp ce 24,2% sunt de părerea contrarie. Procentul non-răspunsurilor este de 4%

Unirea cu Republica Moldova

Întrebați dacă sunt de acord cu unirea Basarabiei cu România, 74,5% dintre respondenți răspund afirmativ, 21,1% răspund negativ, iar 4,3% nu știu sau nu răspund.

Date metodologice. Sondajul de opinie s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%. (Sursa foto: Consiliul European)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. romanii chiar sunt duplicitari:
    1. „25,2% ar fi de acord cu o asemenea perspectivă de a iesi din Uniunea Europeană”
    2. „19% își doresc ca Uniunea Europeană să se destrame”

    Daca 25 vor sa iasa din UE si doar 19 sa nu se desfiinteze aici este o fractura logica.
    Dar asa-i romanul ,habar nu are ce cauta in UE insa stie ca este rau ca asa a auzit pe „facebuci” si este cool sa fie in corul bocitoarelor cu nu ne vindem tara(o dam moca la mafia PSD),suntem colonie UE(mai degraba colonie pt mafia PSD/PNL/UDMR).Oricum iti trebuie ceva educatie ca sa poti sa faci niste analize merita/nu merita insa la cati analfabeti functionali sunt era de astepta acest scor.

    • Aia 25% sunt gibonii hauristi care nu ca nu au deschis o carte de economie, nici nu au vazut o coperta macar.
      Astia cred ca pensiile si salariile se platesc cu caramizi in piept, care e mai patriot.

    • Cred ca ati incurcat procentele: 75,3% NU doresc destramarea UE; 19% DORESC destramarea UE – sunt aproape de 25%, cei care doresc iesirea din UE, diferenta de 6% cred ca reprezinta pe cei care s-au gandt ca „mai bine cu rau decat fara rau” (ma rog, din punctul lor de vedere!).

    • HaznaleTV au încetat să latre contra UE de când bandiții USL-PCR au încălecat iar țara.

    • multi romani nu simt beneficiile de membru al UE
      Inca sunt prea multe localitati si gospodari unde nu exista gaze, apa curenta, electricitate, desi suntem in anul 2022. Pentru a observa avantajele si beneficiile mai usor, putem calatori in Banat, Transilvania, Bucuresti, Ilfov, Constanta, Valea Prahovei, Iasi, Ploiesti, Pitesti, alte locuri care s-au dezvoltat semnificativ dupa anul 2007.
      De asemenea, multi romani au acces la autoturism, vacante in strainatate, bunuri de lux, vile, posibile cu venituri decente.
      Doar Ungaria si ungurii o duc mai bine decat romanii, restul tarilor mai rau, dintre tarile vecine.
      Mai degraba ocupa rusia Republica Moldova decat sa fie UNIRE.

  2. De ce sa fim „slugi” la multinationale si sa existe oferta mai mare decat cerere, cand putem iesi din UE, alungam multinationalele si sa fim slugi la romani (doar oferta va scadea si cererea va fi mai mare). Dar unde nu-i cap, vai de picioare, nu?
    Si cu totii stim ca romanu ii darnic si iti da salar de nu iti intra in buzunar / pe cont.
    Precis ca in momentul in care suntem iesiti din UE, PSD si PNL o sa aiba grija de noi si nu vor fi deloc corupti. Doar am trecut printr-un deceniu miraculos in anii 1990-2000.

  3. Încă o mare p în gatul AUR.olacilor Șoșocari. Pandemia trece iar AUR.olacii dispar odată cu ea. A fost protest anti restricții acum câteva zile, AUR.olacii au reușit sa mai strângă în strada doar 300 de oi!

  4. Rezultatul politicilor de „șoc și groază” ( vezi pandemia, amenințarea războiului, amenințarea extincției în masă ), nimic bazat pe asemenea politici nu este și nu poate fi durabil !

  5. De ce nu le dam cateva judete la oamenii astia (de preferinta din Moldova) si sa ii lasam sa isi vada de viata liberi si nestingeriti in afara UE?

    • Cand vor ajunge taxele la 60% din salariu, ca masura necesara pentru plata datoriei externe excesive, atunci o sa iti doresti sa emigrezi in Rep. Moldova.

  6. 75% vor ue, 35% sunt vaccinati, deci 40% no-vaxx sunt pro ue, ca sa vezi…

  7. Iesirea din UE poate fi discutata doar in contextul in care avem alternativa la UE. Aceasta nu exista dar nu e imposibil sa incheiem acorduri cu vecinii din est, de la greci la polonezi.
    Grecii, au devenit marionete in mainile FrDe. Riscam sa ajungem in aceeasi situatie daca ne supunem orbeste directivelor date de bruxel.
    Este necesar sa le reamintim constant celor de varful UE ca sa renunte la abuzul de putere si sa respecte principiul coeziunii.