G4Media.ro

Sondaj INSCOP: Pesimismul românilor față de direcția în care se îndreaptă România…

sursa foto: Pixabay.com

Sondaj INSCOP: Pesimismul românilor față de direcția în care se îndreaptă România rămâne foarte ridicat, dar puțin mai scăzut decât toamna trecută

Potrivit sondajului de opinie efectuat de INSCOP, intitulat ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”, majoritatea românilor este pesimistă în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă România și lumea.

Astfel, 74,5% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită (față de 80,9% în septembrie 2021, 68,1% în iunie 2021 și 70,3% în martie 2021), în timp ce 20,8% cred că se îndreaptă într-o direcție bună (față de 12,5% în septembrie 2021, 25,1% în iunie 2021 și 23% în martie 2021), iar 4,7% nu știu sau nu răspund.

24,2% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună în lume, în timp ce 68,9% consideră greșită direcția, iar 6,9% nu știu sau nu răspund.

Întrebați cum își evaluează viața în comparație cu acum 5 ani, 29,3% dintre respondenți au ales varianta ”mai bună”, în timp ce 68,9% au optat pentru varianta ”mai grea”. Nu știu sau nu răspund 1,8%.

43,2% dintre români consideră că peste 5 ani viața lor va fi mai bună decât în prezent, în timp ce 46,6% cred că va fi mai grea și 10,2% nu știu sau nu răspund.

Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, susține că:

  • ”Percepția direcției în care merge țara s-a mai îmbunătățit comparativ cu luna septembrie 2021, dar este sub nivelurile înregistrate în iunie și martie 2021. De asemenea, pe fondul pandemiei, a crizei economice și sociale, se observă și un pesimism cronic al românilor cu privire la evaluarea direcției în care merg lucrurile în lume, raportul dintre cei care spun că lucrurile merg într-o direcție bună în lume, respectiv într-o direcție greșită fiind de 1 la 3. Evaluarea prezentului în comparativ cu trecutul și mai ales percepția viitorului indică acumularea unui nivel ridicat de incertitudine la nivelul majorității populației cu excepția tinerilor care sunt ceva mai optimiști decât media populației.”

Dan Andronache, vicepreședinte True Story Project (TSP), este de părere că:

  • ”Depășirea crizei politice a determinat îmbunătățirea percepției direcției țării, însă cotele înregistrate de sondajul nostru din martie anul trecut nu au fost atinse, ca urmare a evenimentelor pe linie de securitate din proximitatea noastră geografică, precum și a cadrului general generat de persistența pandemiei. Prezența acestor factori cauzali este marcată in diada percepției calității vieții de acum vs peste 5 ani când în mentalul colectiv este proiectată și / sau dorită depășirea acestor crize medicale”.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project. Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Primele trei ediții au fost realizate în martie, iunie septembrie 2021, putând fi consultate aici. 

sursa foto: Pixabay.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Dacă vreți mai bine, de ce votați PSD+PNL+AUR 64%? Așa-i că habar n-aveți să votați?

  2. Daca ne tot jupoaie stapanii si nu ne dau voie nici macar sa ne construim autostrazi, e clar ca bine nu o sa ajungem.

  3. Mă așteptam ,era evident .
    Prin publicarea a așa ceva se împinge vârtos Romania spre un Comunism Hoțesc .
    Mă așteptam după ce din burta apare HAUR-ii a doua forță Politică.

  4. Normal ca a scazut pesimismul, ca doar a venit psd la putere. Sondaj comandat si executat de firmele aceluiasi individ.

  5. Dacă 68,9 % dintre cei intervievați cred că lumea merge in direcție gresită, evident că nici țara nu poate fi excepție, din contră. Sincer, care ar fi evenimentele, tendințele sau puterile politice care să ne dea o mai mare incredere, sau o abordare pozitivă ? Colac peste pupăză, când lucrurile merg rău, formațiuni politice ca aur câștigă audiență și opinia colectivă tinde să se radicalizeze.

    • Si revenirea la preturi acceptabile pentru alimente si energie ne-ar face sa avem mai mare incredere in viitorul Romaniei.

  6. Cred ca aunt motive ca pesimismul sa fie mai ridicat acum decat toamna trecuta: criza artificial creata a energiei incepe sa isi arate coltii, situatia de razboi artificial creata aproape de granitele tarii etc.

  7. De remarcat nuanta: nu se spune ca romanii sunt mai optimisti, ci mai putin pesimisti!
    Vai de capul nostru de amarati. Dar, ce conteaza, traim bine prin reprezentantii nostri !!