G4Media.ro

Sondaj Inscop: Românii vor ca UE să se întărească și susțin Green…

Foto:G4Media

Sondaj Inscop: Românii vor ca UE să se întărească și susțin Green Deal

78.1% dintre participanții la un sondaj realizat de Inscop vor ca Uniunea Europeană să se întărească, pentru că doar dacă lucrează împreună statele pot combate mai bine crizele. 14.9% consideră că Uniunea Europeană ar trebuie să aibă o putere mai mică pentru că doar statele singure pot combate mai bine crizele. 7% din totalul respondenților nu știu sau nu răspund.

39.5% dintre români consideră că Uniunea a reacționat ”la început mai slab, dar apoi, pe parcursul crizei, mai bine”, 30.5% ”la fel de slab si la începutul si pe parcursul crizei”, 24% ”la fel de bine si la începutul si pe parcursul crizei”. 6% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

În opinia a 57.3% dintre respondenți, aderarea la Uniunea Europeană a adus pentru România mai degrabă avantaje (în scădere față de 63.8% în septembrie 2019), în timp ce 33.3% sunt de părere că a adus mai degrabă dezavantaje (în creștere față de 27.7% față de septembrie 2019). 9.4% reprezintă non-răspunsurile.

Aderarea la Uniunea Europeană este văzută ca o sursă de avantaje pentru România mai ales de către: cei sub 30 de ani sau peste 60 de ani, persoanele cu un nivel de educație mai ridicat și venit peste 3000 de ron, gulerele albe, angajații la privat, rezidenții din urbanul mare.

Cei care cred că aderarea la Uniunea Europeană a adus pentru România mai degrabă dezavantaje sunt cu precădere: persoane cu vârsta între 30 și 59 de ani, cu un nivel de educație mai scăzut, cu venit sub 3000 ron, gulere gri, angajați la stat, rezidenți în urbanul mic sau rural.

Green Deal. Cât privește Green Deal – noua politică de mediu lansată de Comisia Europeană, 71.8% dintre cei intervievați au o părere bună despre acordul European, în general, 17.9% o părere nici bună, nici proastă, 2.5% o părere proastă. 6% declară că nu au auzit de acest acord, iar 1.9% nu știu sau nu răspund.

Aducându-li-se la cunoștință faptul că unul dintre obiectivele ”Acordului Verde” este renunțarea la producția de energie pe baza de cărbune, o parte importantă a respondenților își reevaluează opinia. Astfel, 42.1% dintre cei chestionați declară au o părere bună despre acordul în discuție, 33.2% o părere nici bună, nici proastă, 11.2% o părere proastă. 6.8% declară că nu au auzit, iar 6.7% nu știu sau nu răspund. Aparenta disonanță este determinată de faptul că pe termen scurt și confruntată cu implicațiile concrete ale unor acorduri internaționale, populația tinde să fie ceva mai prudentă, potrivit unui comunicat Inscop.

Cei care au o părere bună despre acordul European, în general, sunt cu precădere: bărbați, persoane peste 45 de ani, cu educație peste medie, rezidenți din mediul urban, cu venit peste 1200 ron.

Relația cu SUA. 64.6% dintre români (un procent similar celui din septembrie 2019) sunt de părere că alianța cu Statele Unite ale Americii este cea mai bună garanție de securitate pentru România, în timp ce 25.7% își exprimă dezacordul, iar 11.6% nu știu sau nu răspund.

Încredere țări. SUA este țara în care românii au cea mai mare încredere, cu 48.9% încredere multă și foarte multă, urmată de Germania cu 44.5%. La polul opus, 14.5% dintre respondenți declară că au încredere în Ungaria și doar 8.8% în Rusia.

Cea mai importantă relație de colaborare pe plan extern. 69.6% dintre români consideră că relația cu Statele Unite ale Americii și cea cu Uniunea Europeană sunt la fel de importante pentru România. 24% sunt de părere că relația cu Uniunea Europeana este cea mai importantă relație de colaborare pe plan extern pentru România, iar 2% indică relația cu SUA. Procentul non-răspunsurilor este de 4.4%.

Unirea României cu Republica Moldova. 73.7% dintre cei intervievați susțin Unirea României cu Republica Moldova (în creștere față de 68% în septembrie 2019), în timp ce 22.7% se opun acestei idei. 3.7% nu știu sau nu răspund.

Persoanele peste 45 de ani, cu un nivel de educație mediu, inactivi pasivi susțin Unirea României cu Republica Moldova într-o măsură mai mare decât celelalte categorii.

Datele au fost culese în perioada 25 mai  – 5 iunie 2020  pe un eşantion de 1050 subiecţi reprezentativ pentru populația României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice).

Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Romanii sustin grinDil?
    Haidadeee……
    Romanii habar nu are ce inseamna si cum o sa i arda la buzunar si la nivelul si asa scazut de trai.

  2. Sigur acest sondaj a fost facut in Romania? G4 Media ne ofera doar ce vor altii sa auda.

  3. Ce vrajeala:)))

  4. Probabil ca romanii habar nu au ce e cu planul green hell. Ma rog 85% l-au votat e iliescu si vreo 80% au crezut in caritas si fni.
    Mai discutam despre cat de „ecologisti” se pretind romanii dupa iarna asta, prima cu preturi liberalizate la gaz

  5. Pentru cei care s-au obișnuit ca pe orice temă să fie mereu în majoritate e greu să afle acum că pe tema grean deal-ului au rămas în minoritate. Zoe, fii bărbată!

    • 42% e majoritate? Că ăsta e procentul de susținători ai GreenDeal menționat în link-ul sursă (și sunt sigur că fiecare dintre ei a lecturat cu atenție și a înțeles proiectul de reglementare…). Eu sunt impresionat de un alt procent – cei 6,7% care au fost sinceri și au declarat că nu știu. Un procent imens pentru o țară de părerologi.

      Alte procente care m-au surprins: (i) bătrânii sunt de două ori mai „pro-SUA” decât tinerii; (ii) regiunea „Vest” este cea mai „anti-UE” regiune.

    • 71% e majoritate. Ce spui tu cu 42% e procentul „pe termen scurt” dacă se decide renunțarea rapidă la cărbune. Oricum ai lua-o în considerare, cei pro sunt categoria cea mai numeroasă în ambele variante. Asta spune ceva. Când am citit azi mesajul lui Iohannis că trebuie să ne schimbăm mentalitatea am zis „ăhă, poimarți”, dar după ce am citit acest sondaj am devenit mai optimistă.

      La procentul celor sinceri care nu au auzit de grean-deal am fost și eu impresionată. Foarte frumos din partea lor.

      Referitor la bătrânii pro-SUA nu știu, poate din cauză că tot au așteptat să vină și să-i ajute să scape de comunism? Nu știu, doar îmi dau cu părerea.

    • Completare din studiul inițial:
      „70% dintre cei intervievați (în creștere față de 55.8% în septembrie 2019) consideră că este foarte important ca România să reducă poluarea generată de arderea combustibililor (cărbune, carburanți, lemne). 22.8% văd acest obiectiv ca fiind important”

      Deci 92% dintre români consideră că e important sau foarte important să reducem poluarea generată de cărbune, carburanți, lemn. Recunosc, nu m-aș fi așteptat.

  6. Da !!Românii vor grindil !Mai ales ãia care au obtinut orgasm cu buletinul.

  7. Prosteala asta cu green deal (partea cu energii regenerabile) este pusa in stand by pentru ca in momentele de criza nimeni nu mai investeste in povesti si, mai important nu mai sunt banuti ca sa se plateasca subventii pentru ca pusculita se reduce. Evident asta-i irita pe birocratii care isi vad planurile date peste cap. Nu se stie pentru cat timp. Poate se anuleaza de tot. Cum sa visezi la cai verzi pe pereti in conditiile in care pentru multi devine esential un loc de munca si daca au ce manca in zilele urmatoare.
    Ce trebuie inteles: cu cat ”deranjezi” legile economice cu tot felul de subventii si taxe stupide ca sa-ti iasa tie procentele la regenerabile, cu atat mai tare faultezi economia, aia reala, nu cea din visele eco – socialiste si te faultezi singur, adica revenirea va fi mai inceata si mai lenta.