G4Media.ro

Sondaj: Intenția de vaccinare în rândul românilor crește ușor și ajunge la…

Vaccin Johnson & Johnson, foto: Johnson & Johnson

Sondaj: Intenția de vaccinare în rândul românilor crește ușor și ajunge la 40%, mult sub media UE

Un nou studiu realizat de Reveal Marketing Research la începutul lunii octombrie 2021 indică faptul că intenția de vaccinare a crescut, astfel că: 40% dintre români declară că intenționează să se vaccineze. Intenția de vaccinare e mai mare față de ianuarie 2021, când un alt studiu arăta că doar 36% dintre români erau ferm hotărâți să se vaccineze.

Potrivit sondajului realizat în octombrie, la nivel național, 6 din 10 români nu intenționează să se vaccineze, aceste persoane provenind în special din rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani (68%). În rândul bărbaților intenția de vaccinare este mult mai mare (43% pentru bărbați față de 40% pentru femei).

Convingeri anti-vaccinare

De ce nu vor să se vaccineze românii? Motivele sunt legate de eficiența vaccinului (46%), siguranță (58%) și reacții adverse (53%).

De asemenea, afirmații de genul “Prefer metodele de protecție – masca, evitarea spațiilor aglomerate” și respectiv „Am avut deja coronavirus” au fost agreate de peste 10% din populație (în special de către persoanele cu vârsta cuprinsă între 24 și 34 de ani, precum și de către cei cu venit mare – 40%). Pe de altă parte, 2 din 10 români rezonează cu aceste afirmații – în special cei proveniți din mediul rural.

Convingeri pro-vaccinare

Românii care au ales să se vaccineze declară că au făcut acest lucru pentru că nu vor să se îmbolnăvească (64%).

Observăm că dintre toate segmentele, respondenții cu vârsta peste 55 de ani s-au vaccinat (70%), motivul invocat pentru aceasta fiind vârsta. Din punct de vedere al educației, cei care s-au vaccinat pentru a evita îmbolnăvirea sunt în proporție de 66% din mediul rural.

Al doilea motiv pentru care românii au ales să se vaccineze este dorința de a-i proteja pe ceilalți – 60% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 – 44 de ani se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 70%.

Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – constituie alt motiv important care i-a determinat pe români să se vaccineze. 53% dintre români au menționat acest motiv.

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește motivația de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de 5 din 10 români (50%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – o treime dintre români (32%) și călătoriile în străinătate – 28%.

Studiul de față este finanțat și dezvoltat exclusiv de către Reveal Marketing Research și nu implică punctul de vedere al guvernului sau companiilor farmaceutice. Metodologie: 1012 interviuri CAWI (colectare online), eșantion reprezentativ la nivel național urban+rural, 18+, online users. Perioada de colectare: 6-10.10.2021. (Foto: Vaccin J&J)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Nu trebuie sa urmam turma europeana.

    • Normal. Degeaba se plange lumea ca nu e loc la spitale, in cimitere avem suficient loc pentru toti care nu vor vaccin din motive stupide (exceptie pentru cei cu probleme medicale sau alte motive justificate).

    • Nu, nu trebuie.
      Noi suntem cei mai „dăștepți” europeni, este?

      Se vede după nivelul de trai …

    • Cine mai crede in datele statistice ?!

      Pe fiecare post TV sunt alte valori.

    • chiar sa ne luam dupa toti saraki ?

  2. Incet, incet, ne indreptam si noi acolo. Dar in ritmul asta noi ne vom imuniza 75% pentru tuplina valului 5 cand deja la noi va fi valul cu tulpina 9. Intotdeauna romanilor le-a placut sa fie mai lenti. Si mai mult, senzatia romanului ca stie el mai bine ca alte popoare. Ii arati un popor de succes? Nu conteaza. Stie el mai bine. Si daca ii arati nenumarate exemple de bine, va gasi un singur exemplu prost ca sa zica „uite ca nu e asa”, pentru ca romanul stie el mai bine.

    E ok, cimiterele au fost mereu pline de persoane care stiau ei mai bine. Cu orice, de la razboaie, pana la Darwin awards.

  3. Romanul mai mandru ca bradul, dar mai prost ca gardul.

  4. Romanu si logica de cimpanzeu:
    de covid au murit 40.000 de romani si dupa vaccin nici macar 4
    dar tot nu ne vaccinam pentru ca …. motive si scuze stupide

  5. Excavatoare mai sunt?!