Sondaj intern în PLUS despre posibila fuziune cu USR și stabilirea unei conduceri unice, despre relația cu USR și participarea la locale
Membrii PLUS, partidul fondat de Dacian Cioloș, au primit un chestionar intern pe care trebuie să-l completeze pentru ca partidul să ia o decizie legată de strategia politică. Potrivit sondajului consultat de G4Media.ro, membrii PLUS sunt întrebați despre relația cu USR, despre posibila fuziune cu partidul lui Dan Barna și stabilirea unei conduceri unice, precum și despre o posibilă colaborare PLUS-USR-PNL la alegerile locale.
Întrebarea din barometru:
F. Dacă PLUS și USR ar fuziona, cum estimezi că ar fi procesul de fuziune (adică stabilirea unei conduceri unice, stabilirea în comun de responsabilități etc) la nivelul filialei PLUS căreia îi aparții și filialei corespondente al USR?
1. Foarte ușor
2. Ușor, cu mici dificultăți
3. Complicat, dar nu imposibil
4. Extrem de dificil
5. Nu știu
G4Media.ro a scris încă din 10 noiembrie, imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor, că PLUS pregătește preluarea conducerii Alianței cu USR după înfrângerea lui Dan Barna în lupta pentru locul doi cu Viorica Dăncilă. Una din variantele de discuție avansate de G4Media a fost preluarea lidership-ului Alianței de către PLUS, sub forma unei fuziuni între cele două partide. Liderii PLUS intenționează să facă acest pas cât mai repede pentru a evita degradarea previzibilă a relațiilor dintre cele două partide în cadrul alianței, au explicat pentru G4Media.ro surse de la vârful partidului. (Detalii aici)
- Dacian Cioloș a negat duminică seara că ar exista astfel de discuții în PLUS. ”Neg foarte ferm alegațiile că ar fi discuții subterane în cadrul PLUS, iar cine declară astfel de lucruri nu văd să aibă alt obiectiv decât acela de a semăna neîncrederea și suspiciunea între două forțe politice care lucrează de ani de zile. Într-adevăr, de mâine vom avea convorbiri telefonice cu membrii Consiliului Național, în care vom discuta modalitățile în care putem întâri colaborarea dintre cele două forțe politice trăgând concluziile rezultatului la prezidențiale. Obiectivul nostru este nu doar să mergem împreună, ci și să întârim colaborarea între cele două formațiuni politice în Alianță. Orice alte mesaje nu sunt decât intenții de a semăna suspiciuni și neîncredre între partenerii unui proiect politic care capătă contur și care foarte probabil îi îngrijorează pe unii”, declara Dacian Ciolos în seara alegerilor, după anunțarea rezultatelor care îl plasau pe Dan Barna pe locul trei.
Una dintre întrebările din sondaj este: ”Cum apreciezi relația filialei PLUS căreia îi aparții cu filiala echivalentă a USR?”. Altă întrebare le cere membrilor PLUS să evalueze colaborarea cu USR după europarlamentare.
Respondenților li se cere să precizeze dacă ar vrea ca până la alegerile locale USR și PLUS să continue alianța, să fuzioneze sau să se separe.
De asemenea, membrii partidului sunt întrebați cum ar vrea să participe PLUS la alegerile locale, cu următoarele variante de răspuns:
– candidat și listă comună PLUS-PNL-USR
– candidat și listă comună USR-PLUS
– candidat și listă PLUS
– Nu știu/locuiesc în Diaspora
Redăm mai jos un fragment din Barometrul PLUS
A. În perioada scursă din iunie și până în prezent, filiala PLUS căreia îi aparții și filiala echivalentă USR au intrat în contact?
1. Da
2. Nu
3. Nu știu
B. Filiala PLUS căreia îi aparții și filiala echivalentă USR au întreprins în comun acțiuni politice în ultimele cinci luni?
1. Da
2. Nu
3. Nu știu
C. Cum apreciezi în mod general relația filialei PLUS căreia îi aparții cu filiala echivalentă a USR?
1. Foarte bună
2. Bună
3. Proastă
4. Foarte proastă
5. Nu pot aprecia / nu pot răspunde la întrebare
D. Este următoarea afirmație adevărată în cazul tău? „Am legat una sau mai multe prietenii în filiala echivalentă a USR”.
1. Da
2. Nu
E. Este următoarea afirmație adevărată în cazul tău? „Știu numele mic/de botez a trei sau a mai mulți oameni din filiala echivalentă a USR”.
1. Da
2. Nu
F. Dacă PLUS și USR ar fuziona, cum estimezi că ar fi procesul de fuziune (adică stabilirea unei conduceri unice, stabilirea în comun de responsabilități etc) la nivelul filialei PLUS căreia îi aparții și filialei corespondente al USR?
1. Foarte ușor
2. Ușor, cu mici dificultăți
3. Complicat, dar nu imposibil
4. Extrem de dificil
5. Nu știu
G. Cum evaluezi colaborarea dintre PLUS și USR la nivel național de după europarlamentare?
1. Foarte bună
2. Bună
3. Proastă
4. Foarte proastă
H. Care crezi că este cel mai bun moment pentru luarea unei decizii privind viitorul alianței USR-PLUS?
1. Acum, adică înainte de locale
2. Între locale (mai 2020) și parlamentare (decembrie 2020)
3. După parlamentare (după decembrie 2020)
I. Ce ai vrea să se întâmple până la momentul alegerilor locale cu Alianța USR PLUS?
1. Cele două partide să continue alianța
2. Cele două partide să fuzioneze
3. Cele două partide să se separe
J. Care este motivul principal pentru răspunsul tău la întrebarea anterioară? Te rugăm să răspunzi pe scurt, în maxim 5 cuvinte.
K. Dacă între PLUS și USR are loc o fuziune, cum consideri că ar trebui realizată fuziunea?
1. Rapid
2. În etape
L. Cum ai dori să participe PLUS la alegerile locale din localitatea în care ești înscris ca membru?
1. Candidat comun și listă comună de consilieri PLUS-PNL-USR
2. Candidat comun și listă comună de consilieri USR-PLUS
3. Candidat propriu și listă de consilieri PLUS
4. Nu știu / locuiesc în diaspora
Foto: Dacian Cioloș – PLUS (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii