G4Media.ro

Sondaj IRES: Condiționarea unor măsuri de relaxare de rata de vaccinare îi…

sursa foto: News.ro

Sondaj IRES: Condiționarea unor măsuri de relaxare de rata de vaccinare îi determină pe unii români să-și schimbe atitudinea în legătură cu vaccinul / Cui revin meritele pentru relaxarea restricțiilor, în opinia majorității românilor – grafice

Condiționarea unor măsuri de relaxare de rata de vaccinare îi determină pe unii români să-și schimbe atitudinea în legătură cu vaccinul. 18% dintre cei chestionați în cadrul unui sondaj IRES au declarat că și-au modificat decizia, după acest anunț al autorităților.

În repetate comunicări publice, autoritățile au anunțat că unele măsuri viitoare de relaxare vor fi condiționate de atingerea unei rate de vaccinare. Întrebați dacă acest lucru îi determină să își schimbe opinia despre vaccinare, 18% au spus că aceste declarații le schimbă părerea: 12% dintre români spun că anterior erau împotriva vaccinării, dar aceste declarații i-au făcut să fie favorabili, în timp ce 6% erau anterior favorabili, dar acum sunt împotrivă.

Sondajul arată că, în prezent, 2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19, iar 3 din 10 sunt împotriva vaccinării, în timp ce 4% nu au o poziționare.

Meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor pentru că au respectat măsurile de protecție, cred 6 din 10 români. 18% dintre respondenți cred că meritul este al Uniunii Europene pentru că a sprijinit România în gestionarea pandemiei. 8% îi atribuie acest merit Președintelui, iar 4% Primului-Ministru.

Măsurile de relaxare anunțate de autorități în 13 mai sunt agreate de un procent ridicat dintre români, susținerea publică depășind 75% pentru permiterea organizării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale cu număr limitat de spectatori, vaccinați sau testați, ajungând la 98% pentru revenirea la normal a programului magazinelor.

Peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că aceste măsuri au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

Peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor, cu precădere bărbații, tinerii, respondenții cu studii medii și superioare și cei care locuiesc în orașe. Cei mai mulți au renunțat la purtarea măștii în spațiile publice deschise (66%), aproape un sfert (23%) au circulat după ora 22.00, iar 1 din 10 a participat la o petrecere, alți 9% s-au plimbat, 5% au mers la cumpărături după ora 21.00, iar 5% au ieșit la un restaurant sau la terasă.

17% dintre participanții la studiu au spus că purtarea măștii a fost restricția cel mai dificil de respectat în această perioadă (12% au indicat purtarea măștii în general, iar 5% purtarea acesteia în interior), în timp ce 40% indică diferite restricții legate de circulație și deplasări. Alți 9% spun că a fost dificil să respecte rigorile legate de distanțarea fizică și care au impus lipsa contactului cu cei dragi.

95% dintre români susțin că vor păstra obiceiul de a se spăla pe mâini și după relaxarea restricțiilor, trei sferturi spun că vor păstra distanțarea fizică, 6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj (58%) declară că vor continua să poarte masca de protecție. Aproape un sfert (24%) dintre respondenți spun că vor face mai mult cumpărături online, iar aproape 1 din 5 români (19%) susține că va căuta angajatori care să îi permită să lucreze de acasă.

Pentru moment, pandemia a temperat apetitul românilor pentru vacanța de vară în străinătate. Dacă în general, înainte de pandemie, 32% dintre români luau în calcul să își petreacă vacanța de vară în afara României, anul acesta intenționează să facă acest lucru doar 20%, procentul fiind mai mare în rândul tinerilor, a persoanelor cu studii superioare și a celor care locuiesc în mediul urban.

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.341 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,7%
Perioada realizării anchetei: 18 – 21 mai 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Foto deschidere: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Poate citește si Câțu si realizeaza ca are multa treaba

    • Exact: „2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19”

      Adica nu e nici pe departe o misiune imposibila, nu e de luptat cu o armata uriasa de anti-vaxeri. E doar munca multa, de batut tara cu vaccinul „in geanta”, de negociat actiuni de vaccinare impreuna cu fiecare administratie locala, de mers chiar din casa in casa, daca e cazul. Plus bonuri si tombole peste tot, sunt niste chestii care ajuta la mobilizare pentru cei nu foarte decisi:)

  2. Aha..deci nicidecum nu este vorba de „incredere in actul medical” ..oamenii se vaccineaza doar ca sa mearga la nisipurile de aur la all in…sunt curios ..cum o sa-i convingeti in toamna ..pt valul 4..la vaccinul 3…vara se termina..si ursula a comandat..2 mld ..de vaccinuri..”preventiv”…

    • Nu prea îți merg rotițele Vlad

    • Sau poate ca ii merg, dar in sens invers…
      Ursula a comandat 1.8 miliarde (de fapt 900 milioane cu o clauza de a commanda inca 900) din doua considerente simple.
      1. A avut in minte ca poate trebuie dubla doza pentru imunizare, astfel ca cele 900 milioane acopera de fapt 450 milioane persoane
      2. Pipulatia UE este de 446 milioane, cred ca a vrut sa fie asigurata ca fiecare persoane poate primi un vaccin daca doreste
      Acum, e adevarat ca nu or sa se consume atatea fiindca sunt categorii care or sa fie exceptate (pana la urma copii vor putea fi vaccinati, dar poate ca or sa fie contraindicatii medicale), dar asta e o declaratie politica care spune ca toata populatia Europei trebuie sa fie acoperita.
      Daca raman doze nefolosite, poate UE le da altor tari si ma gandesc aici in special la Moldova, Ucraina si Balcani, care au liber la venirea in UE. Poate sa sustina aliatii cu care au incheiate tratate de comert/liber schimb (mai degraba tarile Caraibe-Pacific, decat Japonia sau canada, cei din urma pot si ei sa aiba grija de ei), poate sa includa pe cei din spatiile europene cum ar fi UK, Islanda, Elvetia, Norvegia, daca au nevoie. Mai departe, poate si in Turcia sau parte din Africa mediteraneana, adica cei care se plimba prin UE sau unde se duc cei din UE (asta e realitatea, indiferent de ce am dori noi sa se intample) si poate si sa puna ce nu folosesc in sistemul COVAX pentru cei mai putin norocosi din alte parti ale lumii.

  3. Incalcarea legilor, normelor si masurilor securitatii vietii si sanatatii este numita „relaxare ” doar in Romania.

  4. …6% erau pro vacinare inainte de legarea unor element ale relaxarii cu vacinarea, dar acum, dupa ce au vazut conditionarea si-au schimbat parearea 🙂
    Nu mai bine ne gandim ca de fapt ei erau anti-vaccinisti convinsi, dar s-au agatat de posibilitatea de a-si justifica alegerea.. mi-i inchipui ce smecehri s-au crezut ei la telefon: „frate, hai ca le-am dat-o la astia, le-am bagat mortul si le-am spus ca m-am sucit cand am vazut ca e obligatoriu!”
    …va dati seama ca procentul ala de 18% se aplica, firesc, nevacinatilor, daca ar fi fost pro-vaccin pana acum ce i-ar fi putut impiedica sa se vaccineze?
    O treime din cei ce spun ca si-au schimbat optiunea si-au schimbat-o in sensul ca nu vor sa se vaccineze? Pun pariu ca aproape toti au mintit la sondaj cand au spus ca ei erau de fapt favorabili vaccinari inainte, fiindca altfel este ilogic sau patologic. Si acum astept pe cei 6% sa imi confirme teoria cu exemplul lor personal…

  5. Ca sa vezi,au schimbat de…opinie!
    Se bat,pe serul vietii!
    Pái,cine ii opreste!
    In Romania, permanent…a triumfat DEMOCRATIA,si drepturile oamenilor!

  6. Cum de au devenit romanii mai pro-vaccin peste noapte…minune mare. Se schimba cifrele in tara aia la cateva ore.

  7. Greșiți TOȚI :
    Schimbarea de opinie e datorată celor 227 decese DE covrig !
    Imi spune cineva daca a mai murit cineva DE gripa aceea banală pentru care eram ciocăniți la cap sa ne vaccinam inainte de 2020 ?
    Recunosc ca am fost destul de tampit sa platesc anual cei ~ 40 ron cat era vaxigrip-ul plus atentia pentru asistenta care facea vaccinul.
    Pana in 2017, cand am zacut 2 saptamani la pat, cu vaccin cu tot.