G4Media.ro

Sondaj IRES despre coronavirus: Peste trei sferturi dintre responsenți respectă în totalitate…

Sondaj IRES despre coronavirus: Peste trei sferturi dintre responsenți respectă în totalitate indicațiile autorităților / Trei sferturi dintre români se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor

Trei sferturi dintre români se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor, și tot trei sferturi dintre români susțin că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de coronavirus, arată un sondaj IRES realizat în perioada 16-17 martie.

Pe de altă parte, cumpărăturile reprezintă activitatea cea mai frecventă pentru care au ieșit românii din casă, iar nivelul de încredere în sistemul național de sănătate și în medici cunoaște o creștere considerabilă

Cele mai importante concluzii ale studiului:

# Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați pentru ei și familiile lor cu privire la epidemia de COVID-19. Același procent spun că se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor.
Sentimentele de teamă și îngrijorare se manifestă în proporții mai mari în rândul femeilor, vârstnicilor și respondenților cu școlaritate scăzută.

# Sistemul național de sănătate se bucură de încrederea a două treimi dintre români, de asemenea 84% dintre respondenți spun că au foarte multă și multă încredere în medicii români.

# Un sfert dintre români spun că și-au consultat medicul de familie de la începutul epidemiei de COVID – 19.
Au făcut acest lucru în proporții mai ridicate românii din mediul rural, cei care locuiesc în județele din Transilvania și Banat, respondenții vârstnici și cei cu nivel scăzut de educație.

# Românii se informează cu privire la evoluția COVID – 19 în țara noastră; 96% spun că fac acest lucru.

# O cincime dintre participanții la studiu și-au anulat, de la apariția primelor cazuri de COVID – 19 în România, călătorii în țară; 16% au anulat călătorii în străinătate; 15% declară că au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât în mod obișnuit, iar 13% au cumpărat mai multe medicamente pentru prevenirea răcelilor.

Față de studiul similar realizat în perioada 10 – 11 martie, cele mai afectate de coronavirus sunt călătoriile, cu precădere cele în țară, dar și în afara țării.

COMPORTAMENTUL ROMÂNILOR ÎN PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ

# 97% dintre români au auzit despre starea de urgență decretată de Președintele Klaus Iohannis, în România, pe fondul epidemiei de COVID – 19.

# Peste trei sferturi dintre participanții la studiu (77%) spun că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de COVID – 19.
Respondenții peste 51 de ani și cei cu școlaritate scăzută susțin, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că respectă indicațiile în totalitate. 1 din 5 români spun că respectă, parțial, aceste indicații.

# Jumătate dintre participanții la studiu spun că au respectat, în totalitate, indicația de a rămâne la domiciliu în acest zile, 43% au respectat-o parțial, iar 4% spun că nu au respectat-o deloc.
Femeile, vârstnicii peste 65 de ani și respondenții cu educație scăzută sunt cei în rândul cărora proporția celor care au respectat în totalitate indicația de a rămâne la domiciliu este mai ridicată.

# 49% dintre participanții la studiu au declarat că au ieșit într-un loc public în ultimele trei zile (începând cu 13 martie), cea mai ridicată pondere regăsindu-se în rândul bărbaților. Cumpărăturile reprezintă activitatea cea mai frecventă pentru care au ieșit românii din casă, urmată de muncă.

# Mai mult de o treime dintre români cred că majoritatea oamenilor din localitățile lor nu respectă recomandările autorităților privind conduita, în această perioadă.

# 1 din 5 români declară că în familiile lor există membri care se află în acest moment, în străinătate, în zone infectate cu coronavirus, în autoizolare sau carantină. Italia este țara unde se află cei mai mulți dintre aceștia.

# 7% dintre români cunosc persoane care s-au întors din străinătate și care nu respectă autoizolarea și/sau carantina impusă de autorități.

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.025 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,06%
Perioada realizării anchetei: 16 – 17 martie 2020
Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. pls no games this time.

  2. „responsenți”?

  3. Din pacate nu vom putea sti cat de adevarat e acest procent pentru ca asa cum stim romanii spun „de gura lumii” ca fac totul bine, dar ma uit pe strada si oamenii se plimba fara niciun stres, cateodata in grupuri de 2-3 persoane, nici macar nu se feresc, nu pastreaza distanta. Tramvaiele sunt aproape pline cu varstinci, la fel si autobuzele. Voi, presa, ar trebui sa fiti constant cu gura pe Orban sa faca ceva concret, starea de urgenta e fix zero daca lumea se plimba cum ii taie capul pe strazi. In Italia cei care nu respecta izolarea la domiciliu ar putea fi cercetati pentru omor din culpa. La noi amenda aia e fix pix. I-ai dat amenda si ce? Daca nu o plateste ce ii poti face? Plus ca se plimba in continuare prin oras. E nevoie de masuri urgente ACUM.

    • Zoe, fii barbata!
      Disperatii sint rugati sa stea in casa cu geamurile inchise si storurile trase ca sa nu-i mai vada pe indisciplinati sorbind „aerul de munte”.

  4. E mai bine asa.
    Deocamdata, raportat la nivel mondial si la acelasi interval de timp, virusul COVID a facut in 3 luni de 5 ori mai putine victime decat fac, in fiecare an, valurile de gripa „normala”.

  5. Ce-ar fi dacă ați face un sondaj de opinie de felul următor,:
    1.sunteti de acord cu blocarea granițelor?
    2 sunteți de acord cu măsurile luate de guvern privind închiderea unor instituții ale statului?
    3.sunteti de acord cu închidere unor firme mari , aducătoare de bani din export?
    4.ce este mai important , izolarea totală a zonelor infectate sau izolarea întregii țări?
    5.cat credeți că va mai dura aceasta stare de urgență?…
    6.este mai periculoasă scarlatina ??.
    7.stiti câti au murit de scarlatină anul trecut în România?.
    8.credeti că infectarea cu virusul asta a fost conștienta sau din contra?
    9.cine se face de vină pentru răspândirea virusului?..
    10.se va găsi vreun medicament care să vindece boala anul acesta?…
    11.ce credeți chinezii au avut medicamentul ?
    12.credeti că există vreo legătură între pandemia și zonele de influență geopolitica chinezești?..
    13.credeti că după trecerea acestei pandemi ,lumea va fi aceeași?
    14.cat credeți că va dura criză economică după gripa asta?..
    15.in final , ce-ati dori ,să întrerupem toată activitatea productivă a țării pentru a nu se mai răspândi gripa sau să mergem la muncă ?…

    • Si ce naiba ai putea sa faci cu un astfel de sondaj infantil?

      Sa trimiti intrebarile prin plic si apoi sa astepti 2 saptamani raspunsul?

      Sa apelezi telefonic , la nimereala, 1000 de cetateni dispusi sa-ti asculte 10 minute intrebarile, iar apoi sa iei decizii in functie de raspunsurile unor tractoristi, coafeze sau pensionari care habar n-au de economie, medicina sau alte probleme sociale?
      Sau sa faci un referendum national in care fiecare cetatean are nevoie de 10 minute ca sa completeze „formularul” insailat de tine?

      Esti dus cu pluta (departe de tot)