G4Media.ro

SONDAJ IRES: La șase luni de la declanșarea războiului, 6 din 10…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

SONDAJ IRES: La șase luni de la declanșarea războiului, 6 din 10 români urmăresc încă evoluția evenimentelor / 3 din 10 români cred că invazia rusă poate fi justificată / 75% au încredere în capacitatea NATO de a apăra flancul estic

La șase luni de la începerea războiului din Ucraina, 6 din 10 români sunt încă interesați de evenimentele din țara vecină și le urmăresc. Procentul este totuși în scădere față de perioada de început a războiului, cu aproape 20% față de luna martie și cu 12% față de luna februarie, arată un sondaj realizat de IRES.

Sursa foto: IRES

Românii care urmăresc evenimentele din Ucraina se informează de mai multe ori pe zi 28% dintre ei, cel mult o dată pe zi – 33%, de 2-3 ori pe săptămână – 24%, o dată pe săptămână – 12% sau mai rar.

Televiziunea rămâne sursa principală de informare; posturile românești, inclusiv variantele lor online, sunt menționate de peste 80% dintre cei care doresc să fie la curent cu evenimentele din Ucraina, iar 10% menționează posturile de televiziune străine. Rețelele sociale online sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect pentru 27% dintre respondenți.

Sursa foto: IRES

Dar dincolo de mijloacele de informare în masă, românii au internalizat subiectul războiului din Ucraina, acesta devenind parte a vieții cotidiene, iar acest fapt este demonstrat de faptul că unul din cinci români (21%) se informează despre războiul din Ucraina din discuțiile cu prietenii, iar 18% din cele cu familia, mai arată sondajul IRES.

Unul din patru români spune că nu urmărește desfășurarea războiului din Ucraina.

Sentimentele asociate războiului

Teama este emoția cel mai puternic asociată de români cu războiul din Ucraina; aproape unul din trei români (30%) declară că acesta este sentimentul pe care îl resimte cel mai puternic cu privire la conflictul armat din țara vecină. Îngrijorarea și neliniștea (13%), dar și tristețea (8%), alături de compasiune, milă ori solidaritate (14%) sunt, de asemenea, puternic resimțite.

Sursa foto: IRES

De asemenea, sondajul IRES mai prezintă o ierarhie a principalelor temeri ale românilor în legătură cu războiul din Ucraina. Astfel, consecințele concrete ale războiului din Ucraina – fie că vorbim despre consecințele economice, politice, precum și decesele cauzate de război sunt plasate pe primele locuri pe scala îngrijorărilor asociate conflictului armat, în timp ce lipsa de siguranță a lumii, durata lungă a conflictului ori izbucnirea unui război nuclear reprezintă factori secundari care induc sentimentul de teamă.

Sursa foto: IRES

Extinderea războiului din Ucraina

Față de perioada de început a războiului, teama ca acest conflict să se extindă și în țara noastră scade ușor. Dacă în luna februarie, 70% dintre participanții la sondajul IRES spuneau că le este teamă că România este în pericol să fie invadată, în august 61% mai împărtășesc această temere. Dintre aceștia, aproape un sfert (23%) cred că acest lucru se va și întâmpla.

Sursa foto: IRES

Aproape jumătate dintre participanții la sondaj (47%) cred că este foarte și destul de probabil ca războiul din Ucraina să declanșeze un conflict regional, 41% cred în posibilitatea transformării sale într-un conflict mondial cu arme convenționale, iar unul din trei respondenți (33%) este de părere că ar putea declanșa un război nuclear.

Sursa foto: IRES

Încrederea românilor în capacitatea NATO de a-i apăra pe membrii săi din regiune împotriva unui posibil atac al Rusiei este ridicată

Încrederea românilor în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor membre din regiunea noastră se menține ridicată: trei sferturi (75%) dintre respondenți manifestându-și încrederea în organizația nord-atlantică. Unul din cinci români crede însă contrariul.

Sursa foto: IRES

Cât va dura războiul din Ucraina?

După 6 luni de la debut, aproape jumătate dintre români (47%) cred că războiul din Ucraina va dura și anul viitor, în timp ce 17% sunt de părere că va dura cel puțin 5 ani. Mai optimiști sunt peste un sfert dintre respondenți (29%), aceștia cred totuși că războiul se va termina până la finalul acestui an.

Sursa foto: IRES

Poate Rusia să justifice invazia în Ucraina?

În timp ce 65% dintre români cred că invazia Ucrainei de către Rusia nu poate fi justificată, 31% cred că poate fi justificată. În ceea ce privește argumentul ”luptei cu nazismul”, invocat de Rusia pentru a-și justifica invazia din 24 februarie, 7 din 10 români spun că acesta este total nejustificat, în timp ce unul din 10 români crede că argumentul este justificat, iar 14% spun că este într-o oarecare măsură justificat.

Sursa foto: IRES
Sursa foto: IRES

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.155 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,9%
Perioada realizării anchetei: 17 – 23 august 2022
Beneficiarul sondajului: Sondajul face parte din programul de cercetări interne al IRES și este autofinanțat
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Aia trei romanasi e un PSD-ist, AUR-ist si evident un UDMR-ist.

  2. Eu și șefu George susținem pe rusnaci!

  3. Deci 30% dintre români cred propaganda rusă cu fasciştii, nazistii şi alte gogosi inventate de moscova. In România procentul PSD e cam de 35%. Orice asemănare cu realitatea este pur neîntâmplătoare.

    • Cu nazismul, e clar o exagerare.
      Cu nationalismul desantat, in schimb, e crudul adevar. Orb sa fii!
      Iar ucrainienii aia care doresc o tara alipita occidentului, probabil ca sunt o majoritate, dar in niciun caz toti.
      Dimpotriva, extrem de multi sunt in randul separatistilor.
      Acolo este un veritabil razboi civil. Si dureaza de mai bine de 8 ani, incepand cu Maidanul.
      O parte e sustinuta si ajutata sa se fanatizeze de catre fortele occidentale, iar cealalta este ajutata de catre rusi, o mare parte dintre ei fiind chiar de etnie rusa.

  4. Trebuie schimbata abordarea.

  5. Eu nu mai cred de mult în sondajele din România. Ba mă tem că cifra e mai mare la un popor iubitor de miorlăituri-manele și de tîmpi-„Fierbinți” (inclusiv „actorii”).

  6. Cum ar fi România fără acei 30%!

    • Plina de minti netede

    • Lui Alex cel cu mintea creață!
      Ești tot atât de infect și diabolic ca oricine încearcă să găsească o justificare pentru agresiunea rusească.
      Nu-ți face iluzii asupra propriilor circumvoluțiuni sistemul tău de valori este la nivel de grotă.

    • Sistemul meu de valori este bine mersi, la locul lui. Nu cer castrarea, exterminarea sau pedepsirea in niciun fel a celor care nu sunt de acord cu mine. In schimb, voi, teroristilor in devenire..

  7. Hai omule, cum facem sa ne intalnim ca sa ma castrezi?

  8. Catre redactie: cum puteti lasa asa mesaje pe forum acesta? Ar trebui sa raspundeti direct si nemijloci pentru diseminarea mesajelor ce incita la violenta. Deja nu mai e gluma. Va trebuiesc cateva plangerii pe ale sa va miscati in directia civilizata?!

  9. Omu a exagerat putin, sunt si alte metode de sterilizare mai putin barbare! Important e ca cei 3 din 10 sa nu ajunga sa se reproduca.

  10. @Alex(ei), e clar ca Petru glumeste, in schimb tu, dupa cat de prost scrii si cat de repede ceri cenzura, pari troll rus.
    In rest, numai niste oameni fara neuroni si/sau fara scrupule pot crede ca e justificat ca o tara care vrea doar sa fie libera si in rand cu restul Europei din 2022 sa fie invadata de o tara totalitara cu un comportament de talhar-bataus-santajist-violator din 1600.

  11. Nu neaparat
    Din punctul de vedere al lui Putin, invazia se poate justifica.
    Nu a inceput razboiul peste noapte, pretexte sunt multe, ele exista si sunt folosite ca si justificatie.
    Motive exista, daca tu esti de acord cu ele sau nu este partea a doua.
    Daca recunosti faptul ca au existat anumite pretexte pentru inceperea razboiului, asta nu inseamna ca esti de acord cu violuri, crime si distrugeri.

  12. De-aia suntem cu 40 de ani în urma civilizației!!!

    • De ce bro, ca nu avem parerile aliniate 100%, d’aia suntem fara de sanse?! Curios. Inteleg ca esti foarte convins de parerea ta, dar totusi.

  13. Cică 3 din 10 „de-ai locului” sunt gândaci, după opinia unui ilustru neica nimeni. Și ceilalți 7 din 10 ce sunt? Poponei? Dacă a-l susține pe Putin ma face gândac, aleg aceasta variantă. Alternativa mi se pare prea oribilă, deși, in 2-3 generații am reuși sa scăpăm de ei (pentru ca nu se pot reproduce).
    Iar voi cei care va considerați mari ideologi și păreologi țineți minte: fără prostime sunteți muritori de foame. Exista șanse foarte mari ca și părinții voștri sa fie în categoria gândacilor (adică aia 3 din 10). Iar dintr-un ou de gândac sigur nu apare o zână sau vreun prinț.
    Asa că uitați-vă în oglindă înainte de a ieși din casă, sa nu vi se vadă antenele.