G4Media.ro

SONDAJ IRES ”O lună de singurătate”: 14% dintre români au locuit singuri…

SONDAJ IRES ”O lună de singurătate”: 14% dintre români au locuit singuri în prima lună de izolare / Lipsa celor dragi a fost cel mai acut sentiment resimțit în această perioadă / Vârstnicii de peste 65 de ani sunt cei mai vulnerabili

Lipsa celor dragi este cel mai acut sentiment resimțit de români în prima lună de izolare, 14% dintre conaționali au locuit singuri în această perioadă – în cazul vârstinicilor de peste 65 de ani procentul fiind de un sfert -, 4 din 10 români au avut temeri legate de imposibilitatea asigurării resurselor de trai pe fondul prelungirii crizei generate de pandemie și mai mult de o treime au avut sentimentul de frică de moarte pe fondul infecției cu noul coronavirus, sunt principalele concluzii ale unui sondaj IRES dat publicității marți.

Astfel, mai mult de trei sferturi dintre participanții la studiul IRES au declarat că în prima lună de izolare au simțit dorința de a se vedea cu cineva drag. O altă concluzie este că, în această perioadă, românii experimentează, în proporții destul de ridicate, sentimente și stări de anxietate generate de pierderea resurselor de trai, deciziile autorităților sau singurătate, iar peste o treime au resimțit frica de moarte generată de posibila infectare cu noul coronavirus, dar și frica de o posibilă criză a alimentelor.

De asemenea, 3 din 10 români au avut, în această perioadă, stări de nervozitate neobișnuite și tot o treime au simțit dorința de a merge la restaurant.

Mult mai puțini sunt cei care s-au confruntat, în această perioadă, cu probleme de sănătate mai mari decât de obicei (14%) sau care recunosc că au experimentat stări de nervozitate și certuri cu cei din familie (13%) sau că au avut sentimentul că au fost părăsiți de toată lumea (17%).

Studiul mai arată că tinerii experimentează într-o proporție mai mare sentimentul că sunt părăsiți de toată lumea și se confruntă cu stări de nervozitate pe care nu le aveau în mod obișnuit în pondere mai ridicată. Pe lângă lipsa celor dragi, tinerii resimt și nevoi legate de socializare, una dintre acestea fiind și dorința de a merge la restaurant care se manifestă în rândul lor în proporții mai ridicate decât în cazul respondenților din alte categorii de vârstă.

Persoanele între 36 și 50 de ani sunt îngrijorate în proporții mai ridicate de rămânerea fără resurse de trai și au experimentat, în această perioadă, în proporție mai ridicată, sentimente de supărare față de decizii ale autorităților.

Cei între 51 și 65 de ani resimt mai acut sentimentul de singurătate, dar și diverse sentimente de frică: frica față de moarte provocată de infectarea cu SARS-CoV2 sau frica generată de o criză de alimente.

Vârstnicii sunt cei care se confruntă în această perioadă și cu probleme de sănătate mai mari decât cele de dinainte de pandemia de COVID – 19, experimentând, în proporții ridicate, și sentimente de singurătate și frică de moarte provocată de infectarea cu SARS-CoV2, dar și frica generată de o criză de alimente.

Femeile sunt mai îngrijorate cu privire la viitor, astfel că, spre deosebire de bărbați, lor le este teamă în proporții mai ridicate să nu rămână fără resurse de trai sau fără alimente și tot ele au temeri mai mari legate de moartea cauzată de infectarea cu noul coronavirus și s-au confruntat, mai mult decât bărbații, cu stări de nervozitate și certuri cu cei din familie.

14% dintre români au fost singuri în prima lună de izolare, iar 1 din 5 români au petrecut această perioadă doar împreună cu partenerul de viață. 64% au stat în familie.

Singuri au stat în proporții mai crescute cei cu vârsta de peste 51 de ani și femeile.

De altfel, 24% dintre vârstnicii de peste 65 de ani au fost singuri în această perioadă.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 830 de persoane reprezentativ la nivel național în ziua de 17 aprilie prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) și are o marjă de eroare de ± 3,5%.

”Prezentul studiu a fost dedicat evaluării stării emoționale a românilor în prima lună de izolare la domiciliu și distanțare socială impusă de decretarea stării de urgență pe fondul pandemiei de COVID – 19. Studiul a urmărit în mod special efectele asupra populației vârstnice (65+) și arată că în situația de autoizolare din ultima lună acest segment de populație este unul extrem de vulnerabil din punct de vedere emoțional”, a transmis IRES într-un comunicat de presă.

”Este uimitor să vezi că 55% dintre vârstnici trăiesc cu frica de infectare pe care o asociază cu moartea sigură, oricum noi le amintim asta în fiecare zi. Închipuiți-vă că mai mult de jumătate dintre bătrânii noștri au simțit un sentiment de singurătate în aceste zile. 47% dintre aceștia trăiesc cu spaima că va fi o criză de alimente, iar un sfert dintre ei au simțit că sunt afectați de  o serie de boli pe care nu le aveau înainte. Drama este și mai mare când vedem cum au traversat bătrânii noștri cele 30 de zile de izolare, adică vedem că un sfert dintre ei sunt singuri și 45% doar cu partenerul de viață, deci tot o persoană cu nevoi speciale și atinsă de fragilitatea vârstei a treia. Asta înseamnă deja 70%, adică majoritatea covârșitoare a bătrânilor noștri sunt singuri, se descurcă cum pot și au traversat destul de greu această perioadă în care poliția raporta cu mândrie cum îi amendează pentru că nu și-au scris ora deplasării pe o declarație care nici măcar nu cuprinde o rubrică de genul acesta”, a declarat sociologul Vasile Dâncu, fondatorul IRES, potrivit sursei citate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Tot in sondajul IRES PNL =28% .

  2. Singuratatea , izolarea ca efect al pandemiei , poate fi greu de suportat , poate fi si mai greu de acceptat , dar cum alta solutie nu exista fara sa vrem ne obisnuim cu ea . Pentru cei tineri este infinit mai greu decit pentru cei in virsta , atacurile de panica ale batrinilor provin doar din rindul celor ce prezinta comorbiditati si boli grave asociate infectiei cu coronavirus si unde riscul de deces este foarte mare . Pentru mare parte dintre batrini singuratatea este o stare aproape permanenta ,iar pentru alta parte este o obisnuinta din care nici nu doresc sa iasa . Pentru batrini , cu precadere cei care locuiesc de unii singuri, chiar daca isi vad copiii cind si cind ,tot singuratatea este starea lor obisnuita si doar gindurile ce nu pot fi impiedicate in aparitia lor ii omoara . Zicerea atit de des pomenita la intrebarea adresata lui CE MAI FACi TATA ? parca imi rasuna mereu in ureche -ca sa fac fiule – gindurile ma omoara -.

    • Well, pe principiul asta, asa cum s-au obisnuit batranii cu singuratatea, la fel o pot face si tinerii. Bafta!

  3. Tovarasu Cercel merită numai vocabularul murdar! Pentru ceea ce debitează un astfel de dobitoc, trebuie o atitudine agresivă la adresa lui. Tovarasu comunist Cercel trebuie demis. Si-a tras destul pe turta lui. E mult prea mult! Pentru imaginea țării si a Institutului Matei Balş, omul cu păr creț Cercel trebuie să plece. Interesele lui meschine sunt altele decât interesele reale ale cetățenilor.

    • Pai, le voia binele, ii trimitea la Hoteluri unde sa aiba ” tot confortul”, cum s-a exprimat Joia trecuta chiar Ministrul Sanatatii Nelu Tatarula Realitatea Plus, ia uite ce bine suna ce spunea Tataru, pe model Cercel, evident:
      „Nelu Tătaru a anunțat că Guvernul are în ANALIZA posibilitatea ca persoanele de PESTE 65 de ani să fie carantinați, după ridicarea stării de urgență. „Ne-am Gandit EFECTIV si la niste Metode sa ii ducem intr-un Hotel, sa ramana într-o camera cu TOT CONFORTUL in care sa vina CINEVA si stea sa aiba GRIJA de ei. Ne-am gandit si la asta dar rămâne în funcție de evoluție (…) daca trebuie protejati ca nu-si mai gasesc linistea nici in casele lor, atunci aceste spatii le vom GASI in Hoteluri”, a spus, la Realitatea PLUS, Nelu Tătaru, pentru ca AZI să infirme.
      https://www.realitatea.net/stiri/actual/ministrul-sanatatii-anunt-despre-carantinarea-persoanelor-de-peste-65-de-ani_5e988d2dc80a614b461d3ac3

  4. Oameni buni, am reuşit să obţin fişierul PDF cu ceea ce lumea bănuieşte a fi planul Streinu Cercel. Este un delir cum nu vă puteţi imagina, până nu îl vedeţi. Este exclus ca un singur om să fi imaginat toată grozăvia aia. Suntem în faţa unui delir colectiv! Şi am convingerea că lipsa asumării clare a acelui delir se datorează vreunei intervenţii lucide, care le-a arătat autorilor că şi-au pierdut cu totul minţile.

    Faceţi neapărat rost de fişierul planului Streinu Cercel: este un document fără precedent!

  5. Bătrânii nu sunt mai singuri decât erau. Iar Tătaru a fost intoxicat de virusul Cercel via Firea.
    Aș vrea să aflu o realizare profesionalăa lui Cercel.
    Nu gripă aviară, nu gripă porcină unde a fost ascultat și și-a bătut joc.
    Cunoaște cineva articole științifice ale lui Streinu Cercel?
    Rog seriozitate 😀

    • Îți spun eu din realizările lui Cercel: conduce cel mai mare spital de boli infecțioase din România unde, din câte știu, nu sunt cadre medicale infectate. Este un spital în care – ți-o spun din experiența a două internări ale fiului meu și soției – nici înainte de majorările salariale nu se primea șpagă. Sigur, nu se compară cu somitățile ciumei galbene precum Costache sau Râmbu care a distrus Suceava.

    • @cineva: Știi prost, dar te bagi în seamă și te mai și dai de gol că ești pesedist. Sunt încă de la începutul lunii aprilie cadre de la Balș infectate. Nu am mai urmărit ce s-a întâmplat între timp, dar pe 2 aprilie s-au anunțat deja cinci: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23771786-5-cadre-medicale-institutul-matei-bals-infectate-coronavirus.htm

  6. Planul Streinu Cercel este despre întreaga Românie, nu doar despre bătrâni! Nazismul şi comunismul au fost primele două modele de Omul Nou, planul Streinu Cercel este al treilea model în istoria umanităţii.

  7. Cei mai predispusi la „deteriorarea starii emotionale” sunt prostii si dereglatii psihic. Ramane de studiat cat de multi sunt prin Romanica. Votantii PSD sigur sunt predispusi!

  8. Depart3 de familie. O parte din ce simte diaspora de atatia ani. Si ma refer la diaspora, cei care au plecat sa-si faca un rost, nu la persoanele migratoare.

  9. Ce să-i ceri unui avorton ca Cercel? Atât poate retardatul. Cercele, îți cumpărăm niște HemoroEasy ca să şezi mai blând si să laşi oamenii în pace. Nu ti s-a umplut conștiința aia de câte ai făcut? Ah, am uitat, nu ai conștiință.