G4Media.ro

SONDAJ Jumătate dintre bulgari nu vor să-și protejeze aliații din NATO dacă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SONDAJ Jumătate dintre bulgari nu vor să-și protejeze aliații din NATO dacă aceștia ar fi atacați / Doar 45% dintre bulgari spun că au încredere în Alianța Nord Atlantică

Puțin peste 50% dintre bulgari nu vor să apere niciun aliat din NATO, dacă acesta ar fi atacat. Peste 10% nu vor ca NATO să-i protejeze, dacă Bulgaria ar fi atacată, transmite Dnevnik, citată de Rador.

Acestea și alte date rezultă dintr-un sondaj sociologic din noiembrie 2022 în rândul celor 30 de țări membre ale Alianței, plus Suedia și Finlanda. Participanții au fost rugați să aleagă între 0 și 10 (cel mai mare acord) că sunt de acord cu afirmația că Bulgaria ar trebui să apere o altă țară NATO, în cazul în care aceasta ar fi atacată.

Puțin sub o cincime (18%) spun că sunt la mijloc – nici pentru a proteja, nici pentru a nu proteja un aliat. Unul din patru (25%) este în favoarea ajutării unei țări din cadrul NATO, iar din acest grup 9% au ales cel mai categoric răspuns „nu sunt deloc de acord”.

Din nou, cel mai mare grup de bulgari pro-alianță este cel al celor care spun categoric „Sunt pe deplin de acord”(14%). Restul sunt distribuiți uniform în grupuri de câte 9-10 la sută fiecare.
Bulgarii nu sunt chiar ultimii atunci când vine vorba de un răspuns la întrebarea dacă ar dori ca ceilalți aliați să protejeze Bulgaria dacă ar fi atacată. Slovacia, Macedonia de Nord, Estonia și Muntenegru stau mai prost.

Mai mult de două treimi (68%) au fost de acord să accepte ajutorul aliaților, 11% nu au fost de acord și 16% au spus că ezită între cele două. Alți 5% spun că nu știu răspunsul. Aceasta înseamnă că o treime dintre bulgarii chestionați sunt împotrivă, se întreabă sau nu știu dacă vor să fie protejați de ceilalți aliați. Dar și 25% au spus „Categoric, Da”.

În general, mai mult de jumătate dintre cei chestionați cred că apartenența țării lor la NATO previne un atac din partea unei alte țări. În Bulgaria, 57% dintre respondenți gândesc astfel – la fel de mult ca și în Germania. La celălat capăt al clasmentului se află SUA, cu un procent de 54% de peroane convinse că datorită Alianței nimeni nu va îndrăzni să atace. Mai mult de unul din cinci (22%) dintre bulgari sunt convinși că nu există un astfel de efect din cauza apartenenței la NATO, iar 16% ezită. Mai mult de jumătate dintre bulgari ar vota pentru apartenența țării la NATO dacă s-ar confrunta cu alegerea de a vota pro sau împotrivă la un referendum.

De asemenea, bulgarii sunt întrebați cât de importantă cred că este NATO pentru securitatea viitoare a Bulgariei. Aici, peste două treimi (37%) au răspuns că este „Foarte importantă”, alți 29% cu „Importantă”, iar 9% nu au considerat-o deloc importantă.

Mai puțin de jumătate (45%) dintre bulgari au spus că au încredere în NATO. 31% nu au avut încredere în organizație, 11% luând chiar cea mai extremă poziție – „Nu am deloc încredere”.
Nu mai este o știre că oamenii din Bulgaria nu sunt de acord cu faptul ca țara lor trebuie să ajute Ucraina (întrebarea nu precizează dacă este vorba despre armament). Potrivit sondajului, 54% sunt împotrivă și doar Muntenegru este la același nivel, iar Grecia este aproape de acest rezultat cu 51%.

În niciuna dintre țările chestionate nu este atât de mare grupul care a ales „Complet împotriva” (30%).

Iată mai multe dintre constatările generale pentru rezultatele tuturor țărilor:

Cheltuieli pentru apărare: 74% sprijină menținerea sau creșterea cheltuielilor pentru apărare, față de 70% în 2021 și 2020.
Conexiunea transatlantică rămâne extrem de importantă în abordarea provocărilor de securitate (82% consideră importantă legătura dintre America de Nord și Europa, față de 81% în 2021).

Apărarea colectivă primește mult mai mult sprijin din partea majorității întregii Alianțe. 69% sunt de acord că țara lor ar trebui să apere un alt aliat dacă va fi atacată, față de 64% în 2021. Doar 9% nu sunt de acord.

Convingerea despre apartenența la NATO – că face ca atacul unei națiuni străine să fie mai puțin probabil – a crescut semnificativ la 61% de la 53% în 2021.
Intenția de vot a crescut semnificativ. În cadrul unui referendum, 70% dintre cetățenii aliați ar vota pentru ca națiunea lor să rămână membră a NATO. Doar 11% ar vota împotriva aderării.
Marea majoritate a cetățenilor aliați consideră că NATO e importantă pentru securitatea viitoare a țării lor (74%), doar 6% spun că nu este.

Cunoașterea organizației în ansamblu a crescut semnificativ: 83% cunosc NATO foarte puțin, față de 74% în 2021. 52% cunosc NATO foarte bine sau destul de mult.
Rusia este privită nefavorabil de 63% dintre cetățenii aliați, față de 46% în 2021. 14% au o opinie favorabilă despre Rusia. China este privită nefavorabil de 45% dintre cetățenii aliați, față de 44% în 2021. Majoritatea cetățenilor aliați consideră că invadarea Ucrainei de către Rusia a afectat siguranța și securitatea țării lor (64%).

Sursa: Dnevnik / Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bulgarii au rămas balcanici, ți mai comunisti decât noi!

    • Dacă vor pensii speciale de 80.000 lei pe lună, cât bugetul sănătății, oamenii trebuie să voteze PNL-PSD-AUR!