G4Media.ro

SONDAJ Jumătate dintre francezi susțin că nu cred în Dumnezeu / 79%…

Sursa foto: Unsplash/ Anis Coquelet

SONDAJ Jumătate dintre francezi susțin că nu cred în Dumnezeu / 79% spun că nu au fost afectați de incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris / Ce părere au despre Papa Francisc

Puțin peste jumătate dintre francezi nu cred în Dumnezeu, arată un sondaj realizat de Ifop pentru Asociaţiile Jurnaliştilor de Informaţii despre Religii (AJIR) publicat joi, o creştere importantă faţă de 44% cât era acest nivel în urmă cu zece ani, relatează AFP.

La întrebarea „dumneavoastră, personal, credeţi în Dumnezeu?”, 51% dintre persoanele chestionate au răspuns „nu”. În 2011, 44% răspundeau „nu” la această întrebare.

În 1947, 66% dintre francezi credeau în Dumnezeu, potrivit unui sondaj Ifop de la acea vreme.

Potrivit sondajului publicat joi, cele mai credincioase persoane fac parte din categoria de vârstă de peste 65 de ani (58%), iar apoi din categoria de vârstă 18-34 de ani (48%).

Întrebaţi dacă epidemia COVID-19 i-a apropiat de practica religioasă, 91% dintre francezii chestionaţi răspund „nu” şi doar 9% răspund „da”.

Întrebaţi despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris, 79% dintre chestionaţi declară că acest eveniment nu a trezit în ei „sentimentul religios” şi nici „fibra spirituală”. Însă 21% simt contrariul.

Potrivit acestui sondaj, francezii vorbesc tot mai puţin despre religie în familie – 38%, însă scădere faţă de 58% în noiembrie 2009. Doar 29% dintre francezi discută despre religie cu prietenii lor, tot în scădere, de la 49% în 2009.

Acest studiu vizează totodată ce părere au francezii despre Papa Francisc.

Astfel, 41% dintre francezi consideră că Suveranul Pontif apără „mai degrabă bine” valorile catolicismului, 44% consideră că le apără „nici bine, nici rău”, iar 15% „mai degrabă rău”.

De asemenea, 68% dintre francezi consideră că religiile „pot contribui la transmiterea tinerilor unor repere şi valori pozitive: respectul faţă de altul, toleranţa, generozitatea, responsabilitatea”. În 2009, 77% dintre francezi erau de această părere.

În total, 54% dintre persoanele intervievate consideră că „toate religiile sunt egale”. În 2007, 62% erau de această părere.

Totodată 47% dintre francezi consideră că „mesajul şi valorile creştinismului sunt în continuare de actualitate”.

Tot 47% consideră că „religiile pot contribui în mod pozitiv la mari dezbateri de societate: bioetică, moralizarea economiei, familie”, în scădere faţă de 51% în 2009.

Ancheta a fost realizată în perioada 24-25 august, asupra unui eşantion reprezentativ de 1.028 de francez majori, prin chestionar autoadministrat online, după metoda cotelor.

Sursa foto: Unsplash/ Anis Coquelet

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Francezul a devenit Omul de Tip Nou,visul comunistilor s-a indeplinit in Franta.Vorba lui Walter Roman: in viitor tot noi vom fi! ☠

    • Iar „aparatorii traditiilor si valorilor” ai ramas tu, Putin si talibanii

      Franta are 71 de laureati Nobel, toti ar rade de nerozia comentariului tau…

    • stiinta si ateismul a omorat mai mult oameni in secolul al XX-lea decat oricine altcineva in istorie! asta cu laureatii nobel e fasaita rau…

    • 13 dintre ei sunt in domeniul medicinei
      Ii urez lui Jean sa nu beneficieze niciodata de vreun tratament medical stiintific, acesta fiind produs de niste „fasaiti”…
      Nu te merita „fasaitii” Jeane… dar nici tu medicamentele lor

  2. Si e asa de naspa viata prin zona asta a Europei.. incat ma gandesc sa ma intorc in tara sa stau fara apa calda si caldura la iarna. Oh wait..

    • sa stii ca poti sta fara apa calda si caldura si in vest…cel putin eu am stat, tot cartierul ala de turci avea instalatiile praf…dar eram masterand la erasmus, ma durea la bascheti :)) ma incalzeam cu studiile!

  3. decat talibani rusofili ortodocsi care sustin politicieni corupti si ne tin in saracie mai bine modelul francez

  4. Francezii astia sunt nebuni,ei nu vad ce viata buna se duce in tarile cu populatia spalata bine pe creier de religie? De exemplu Romania,Bulgaria,Grecia,Rusia…Dupa enumerarea asta se pare ca religia care asigura bunastarea credinciosilor e cea ortodoxa.Despre bunastarea bisericii nu vorbim,ne orbeste aurul.

    • Românii, în general, sunt superstițioși nu religioși. Nici popii nu mai au treabă cu religia/ credința. Religia presupune un mod de viață disciplinat în jurul unor valori (Decalogul), nu neapărat ritualuri. A fi credincios nu e totuna cu religios, habotnic

  5. Perfect.

  6. Să se facă şi la noi un sondaj printre români, să vedem câţi cred în Dumnezeu, dar şi câţi cred că e om sau *altceva*, cât şi cum i-a ajutat Catedrala Mântuirii Neamului in pandemie… că pe duamna milostivă Firea se pare că nu a prea ajutat-o, deşi a donat 3 milioane de Euroi! Poate pentru că nu erau banii dânsei, mai şti?

    • ai fi surprins de cifrele din Romania .. eu cred ca 80% si ar marturisi credinta in Dumnezeu

      Ateii sunt foarte putini ca si lgbt istii , doar ca sunt foarte vocali si le place sa bage batul prion gard toata ziua

  7. „Noii francezi” e mult mai credinciosi. Peste cateva decade o sa stea mult mai bine la acest capitol.
    De la mizerabila revolutie franceza pe care o sarbatoresc sarguinciosi in fiecare an, li se trage.

  8. Departarea de Dumnezeu e cauza multor rele din ziua de azi.

  9. Intrebarile au fost despre catolicism.Daca era despre Sharie, Allah era altceva, dar directia este clara-ISLAMIZARE.

    • Mai si scrie in articol (la sfarsit) „dupa metoda cotelor” 😉
      Intrebarea a fost legata de „Dieu”. Nu a fost pusa catolicilor si tuturor. Pentru catholici este Dieu, pentru musulmani este Allah, etc. Este acelasi, cu nume schimbat.
      Imi pare rau sa va dezamagesc, insa majoritatea locuitorilor (de toate religiile) nu crede in religie si nu are nici o sansa sa mai creada.

      Scoala, bat’o vina 😉

  10. Ei nu cred în Dumnezeu ci în Allah. Chestie de limbaj. Plus aia care cred în Ființa Supremă (etre supreme) cu echer și compas.

    • Intrebarea a fost despre „Dieu” si a fost pusa tuturor, nu numai crestinilor. „Dieu” este acelasi, pentru toate religiile, numele este diferit. Ar fi trebuit sa conoasteti, deja.
      Allah, este „Dieu” pentru musulmani 😉

  11. Stați liniștiți postacilor că rușii au mai mulți musulmani decât francezii și numeric si procentual….Rusia o sa ajungă musulmană înainte de Franța, ceea ce e bine că poate se rupe în bucăți și scăpăm de barbarii din est.

  12. Nu au fost intrebati carei religii apartin cei care cred in Dzeu. Probabil 80-90% sunt musulmani.
    Deci crestini raman vreo cateva milioane practicanti, sub 10, majoritatea batrani si pe cale de disparitie. Daca intrati de inviere intr-o biserica dintr-un oras mare (in caz ca sunt deschise) nu gasiti mai mult de cateva zeci de credinciosi.

    De asta prigoana statala impotriva semnelor religioase are succes si enerveaza la culme pe musulmani, fiindca ateismul e inteles in Franta ca prigoana impotriva credintei, nu ca independenta de religie.

    Fata cu o religie galopant totalitara ca islamul si emigrare de masa, Franta nu are nicio sansa.

    • Au fost intrebati. Cititi tot articolul. Este scris clar, ultima fraza „dupa metoda cotelor”.
      Bun.
      Este o confuzie, datorita faptului ca in Romania, Dumnezeu este un lucru si Allah, etc, este altul. Nu se spune in limba romana „eu cred in Dumnezeu si Dumnezeul meu este unul, Allah”. In franceza, „Dieu” este un cuvant care defineste o entitate. Care are nume diferite, in functie de fiecare religie. Musulmanii se roaga la Dieu Allah. Hindusii, la Dieu Buddha, etc.

      Nu enerveaza la culme pe musulmani, ci pe o parte dintre ei, habotniciii. Exact ca pe habotnicii catholici, orthodoxi, hindusi, etc. In Franta, ptr ce despre Franta trateaza articolul. In imaginatia multor romani, Franta este sau va fi o tara musulmana. Nici nu a fost si nici nu este. Zen, majoritatea, marea majoritate a musumanilor din Franta, nu pun religia inaintea statului si nici nu cred in religie.
      Este normal insa, pentru cei proaspat ajunsi, din Africa, din Estul Europei, sa fie inca legati de religie. De ce? Au trait in tari puternic legate de religie. Cu timpul vor intelege diferentele. Singuri. Iar copiii lor, o vor face sigur, pentru ca nu a existat si nu exista nici o diferenta la scoala, intre copiii mei si cei ai unui proaspat ajuns in Franta.
      Se chiama: investitie pe viitor (scoala)

      Despre viitor, nu stim, pentru ca nu l’am trait si nici nu vom mai fi in viata, deoarece o schimbare de religie à 67 milioane de persoane, nu se face in cateva zeci de ani. Deci este un subiect neinteresant, cel putin pentru noi, francezi.

      Imperii, si’au schimbat religiile. Imperiul Roman, rus, etc. Cam ce credeti ca gandeau romanii, cand imparatul a decis sa schimbe religia, acum peste 2000 ani? Au devenit peste noapte crestini, exact ceea ce aparati Dv astazi 🙂

  13. As vrea sa aduc câteva lămuriri.
    Romanii nu sunt în proporție de 80% credinciosi cum spune cineva mai sus ci potrivit ultimului recensământ romani sunt credincioși mai mult de 99%.Necredinciosii reprezinta 0,.. %.
    Rusii nu sunt unpopor la fel de credincios ca si romanii. Oficial au fost aproape un secol un stat ateu. Bisericile ortodoxe au fost pur și simplu rase de pe fata pământului cu tot cu credincioși.
    Potrivit Wikipedia în Rusia mai mult de jumătate dintre ruși sunt atei, 25% ortodocși, 15%musulmani.Unele studii sociologice zic ca rusii sunt jumi_juma, atei verso credincioși. Dar fara nicio discuție ca foarte mulți ruși descoperă, după un secol progresist, credința în Dumnezeu.
    Putin nu este ortodox !
    În cea ce ii privește pe francezi sunt convins ca își vor descoperii în viitorul apropiat sentimentul religios.

  14. *Să te înșeli crezând că religia creștină este adevărată, nu înseamnă o mare pierdere; dar ce tristețe să te înșeli crezând că este falsă!”. ( Pascal)

  15. Of, titlurile astea. Una e sa nu fii afectat de incendiul de la Catedrala Notre-Dame, si CU TOTUL alta ce s-a raspuns la o intrebare complet diferita

  16. Articolul este foarte slab, titlul zice „79% spun că nu au fost afectați de incendiul de la Catedrala” iar conținutul „79% dintre chestionaţi declară că acest eveniment nu a trezit în ei „sentimentul religios” şi nici „fibra spirituală””. Păi sunt mere și pere! Așa și eu, ateu convins, aș fi trist dacă în București ar fi o catedrală ca Notre Dame (nu e) și ar arde.

  17. Max planck bohr newton si foarte multi altii au crezut in Dumnezeu si descoperirile lor s au facut fix cu inspiratie de sus stiinta autentica va fi jntotdeauna legata de Creatorul nostru

  18. Monica,geniile enumerate de tine au fost credincioși,nu religioși, din respect pentru semeni. Creatorul va fi descoperit de știință în acel moment va fi RAIUL pe pământ. Momentan bucurați-vă cu oamenii care sunt oameni. Personal prefer să privesc cerul ziua și noaptea,nu bisericile Salutare și respect tuturor

  19. Păgâni.