G4Media.ro

SONDAJ La 30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa, peste…

SONDAJ La 30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa, peste jumătate dintre români cred că viața lor s-a înrăutățit. Această cifră ne plasează pe ultimul loc comparativ cu alte foste țări comuniste, la paritate cu Rusia

Mai mult de jumătate dintre români cred că era mai bine pe vremea comunismului, ceea ce plasează țara noastră pe ultimul loc în ceea ce privește această percepție în rândul țărilor care s-au aflat în spatele Cortinei de fier, la paritate cu Rusia, potrivit unui sondaj Ipsos dat publicității marți.

Evenimentele de la finele anului 1989 au fost reflectate în mod diferit în parcursul fostelor țări comuniste. Polonia, singura țară din regiune care a ajuns la statutul de economie dezvoltată, conduce detașat în clasamentul țărilor ai căror cetățeni consideră că viața li s-a îmbunătățit atât la nivel național (55%) cât și la nivelul comunităților (50%).

Lucrurile stau cu totul altfel în România, potrivit sondajului iIpsos:

  • 52% dintre respondenți dezaprobă ideea că viața s-a schimbat în bine pe plan național (în special persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani, care au prins finalul Epocii de Aur, sau cei proveniți din gospodării cu venit mediu). Această cifră ne plasează pe ultimul loc prin comparație cu alte cinci țări investigate pentru acest capitol, la paritate cu Rusia.
  • la nivelul comunităților, 31% dintre românii intervievați consideră că viața s-a îmbunătățit în acest timp – în egală măsură cu locuitorii din Ungaria. În această privință, România devansează atât Germania (27% acord) cât și Rusia (17%).

Europa a devenit un loc mai sigur ca urmare a căderii Zidului Berlinului și a prăbușirii regimurilor comuniste, sunt de acord 29% dintre respondenții la nivel global. Această opinie este mai pronunțată în rândul cetățenilor din Turcia (45%), Polonia (41%), Marea Britanie (36%) și România (34% la nivel național și respectiv 45% în rândul segmentului tânăr, cu vârsta până în 35 de ani). Concluzia nu e însă valabilă pentru Belgia, Rusia sau Germania, unde peste 40% dintre cei intervievați (în special seniorii de peste 50 de ani) resping această afirmație.

La nivel global, această idee este susținută mai degrabă în rândul bărbaților, tinerilor sub 35 de ani, persoanelor din gospodării cu venit mare sau celor cu educație superioară.

Pe de altă parte, 28% dintre participanții la studiu sunt de părere că Europa de Est și Europa de Vest împărtășesc țeluri comune, mai ales cei din Turcia (44%), Marea Britanie, Polonia (35%, fiecare) și România (34%). Germanii, belgienii și ungurii se regăsesc la polul opus: cel puțin 30% dintre respondenții proveniți din aceste țări dezaprobă ipoteza unei armonizări.

Per total, scepticismul față de existența unor scopuri concordante între Estul și Vestul continentului nostru se manifestă în special în rândul seniorilor (29%), inclusiv în România (33%).

O treime dintre participanții la studiu (30%) consideră că Germania a devenit prea puternică în Europa. Acest punct de vedere predomină în Turcia, Spania (60%, fiecare) sau Italia (54%), în special în rândul publicului cu vârsta peste 50 de ani. Cetățenii din Marea Britanie și Franța au o opinie moderată despre acest subiect, în timp ce jumătate din germani sau olandezi resping această idee.

Aproape 40% dintre români susțin ideea ascensiunii teutone, mai ales cei din segmentul 35+.

Studiul Ipsos – al treilea grup mondial de cercetare de piaţă – s-a desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2019 în rândul a 12.005 respondenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani, din 16 ţări (Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, Suedia, Statele Unite, Turcia, Ungaria). În România au participat 500 de respondenţi. Interviurile au fost realizate online, pe baza panelului Ipsos.

În România, grupul Ipsos este prezent prin două entităţi, Ipsos România şi Ipsos Interactive Services, şi are peste 1.000 de angajaţi.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Pentru că românul nu știe să aprecieze lucruri esențiale, precum libertatea de exprimare, libertatea de mișcare, dreptul la proprietate s.a.m.d. În schimb, preferă să se”descurce”, să facă rost, să cunoască pe cineva, de preferat să trăiască cu muncă cât mai puțină și de calitate cât mai îndoielnică. Să primească fără să se spetească, cum ar veni. Iar valorile societății lipsesc în continuare cu desăvârșire, asta, dragilor, fiind explicația pentru care, după 30 ani de post-comunism, mentalitatea este neschimbată și transmisă mai departe, noilor generații.

    • Eu cred ca realitatea este mai trista de atat. Poate ca oamenii nu apreciaza ce au, dar multi dintre ei chiar traiau mai bine in comunism. De ce? Pentru ca era „comunism”!!! Adica muncea un fraier si trei stateau. Dupa ’89 „fraierul” a emigrat si cei ramasi au descoperit ca era mai bine cand munceau altii pentru ei.

    • Intr-un sfarsit, romanii s-au prins ca muncesc ca sa faca avere PSD/PNL/ALDE/UDMR/Pro Romania si atunci au inceput sa-si faca bagajele.

    • E o tampenie absoluta sa spui ca e mai rau decat pe vremea lui Ceasca. Eu am prins vremea aia. Comertul era o mizerie, nu se gasea mai nimic, lucrurile erau de calitate proasta, pentru mancare si anumite bunuri trebuia sa stai la cozi imense. Mancarea o luai din magazine in care acum sunt Mega-Image, dar pe vremea aia erau mai mult rafturi goale. Nu existau supermarkets. La medic si la dentist trebuia sa dai spaga, dar dentistul, daca gaseai unul, era gratuit altfel. Invatamantul era ceva mai bun decat acum, dar nu cu mult si acolo tot asa, trebuia sa te duci cu ploconul la profesoare. Circulatia auto privata era interzisa iarna de pe la 1 Decembrie pana prin Martie, iar duminica puteau circula alternativ masinile cu numar cu sot, apoi cele fara sot. Benzina era cu cozi infernale si era cu limita. Cum dreq poate cineva sa spuna ca era mai bine atunci? Daca nu ati prins, intrebati-va parintii daca am dreptate.
      „preferă să se”descurce”, să facă rost, să cunoască pe cineva, de preferat să trăiască cu muncă cât mai puțină și de calitate cât mai îndoielnică. ” Exact asa era si atunci. Chestia asta vine din comunism.
      „muncea un fraier si trei stateau” Da, dar tot trebuia sa te duci la munca si sa-ti pui curul pe scaunul lui Ceasca! Stii ce greu e sa stai degeaba o zi intreaga? Eiu am preferat sa muncesc, iar dupa ’89 cu prima oportunitate m-am carat, deci eu am fost fraierul. Cand am plecat, puteam sa cumpar 50 kg de banane dintr-un salariu. In tara in care m-am mutat, dim primul salariu as fi putut cumpara din magazin 6 tone.

  2. Asta fiindca asa e, cei care aveau 25 de ani in 89′ acum au 55, cum dracu sa li se imbunatateasca viata? Si li se va inrautati in continuare.
    Daca intrebarea era „E Romania mai bine acum decit in 89′?” si jumatate raspundeau „nu” atunci puteai intr-adevar, sa-i acuzi pe romani de dileala in masa. Pentru ca nu era adevarat, Romania e muuult mai bine acum decit in 89′.

  3. Link la studiul respectiv:
    https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2019-11/berlin-wall-fall-2019-global-advisor.pdf
    De ce nu se deranjează jurnaliștii să menționeze și sursele?

  4. Retarzi! Sa ai intre 35 si 49 de ani sa spui ca era mai bine pe vremea comunismului tre’ sa fi retard!
    Are dreptate studiul ala facut in Germania ca urmarile DDR vor disparea in 2080 cand se vor duce si generatiile nasute in anii 80-90!
    Daca asa ganesc cei de 40 de ani ce sa mai zicem de aia care au au 60-70 de ani!
    Tara de cacat cu popor de cacat ! Voteaza dancila cu 23% si pe un dobitoc mut cu 36!

    • Problema nu e doar acel 23 ci 23 + 9 al lui Diaconu!

      Iohannis era alegerea fireasca in 2014, dar acum chiar aveam o oferta electorala mare, de ce sa alegi sa stai acasa sau sa votezi cu aia care au dat drumul talharilor din puscarii fara nici un fel de remuscare??? Eu daca as fi PSD-ist, mi-as trage palme dupa rezultatul alegerilor: nu puteam sa dam si noi cu OUG-urile alea, ca oricum prostii ne voteaza!!!

    • Si tu esti tot de cacat daca ai votat un prostalau cu ochelari care nu intra la guvernare ca sa nu se erodeze, el doar da comenzi de pe margine. Sa o comande pe nasoala aia cu care e insurat, da’ tare ma tem ca e sub papuc fraierul!

    • Cacat a avut ma ta la fleașcă cand te a scos pe gaoace!
      Ai gandire sanatoasa tu ! Nu l ai votat ca are nevasta nasoala si l tine sub papuc!
      Esti tare coaie!

  5. Varsta mentionata in sondaj arata ca autorul articolului nu stie nimic ce a insemnat comunismul lui ceasca: cei de 35 de ani aveau 5 ani atunci si cei de 49 aveau 20 atunci. Daca cei de 5 ani nu stiu absolut nimic ce a insemnat comunismul, cei de 20 ani atunci care aveau parinti cu carnet rosu, pot spune ca traiau ca „puiul in „b..a”, daca ghicitzi ce am scris. Daca aveai carnet rosu, adica de comunist, aveai de toate. De ce nu ma intreaba pe mine sa le spun ce aveai de indurat pentru ca vrei sa fii integru, sa nu faci nici un compromis si sa nu intri in politica. Demo(no)cratia actuala e ca un „balaur cu sapte capete”… Nimeni nu vrea sa fie integru, fara compromis, in constiinta si activitatea lui.