SONDAJ La doi ani de la primul caz de COVID confirmat în țara noastră, românii sunt mai preocupați de război decât de pandemie: 6 din 10 români sunt îngrijorați de conflictul militar / Jumătate dintre respondenți cred că pandemia se va sfârși în acest an
La 2 ani de la înregistrarea primului caz oficial de COVID-19 în România (26 februarie 2020, în comuna Prigoria, județul Gorj), IRES a reluat sondajul realizat în anul 2021 prin care a evaluat modul în care românii au resimțit impactul pandemiei asupra vieții lor. Cercetarea arată că, deși pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătății și asupra stării psiho-emoționale a românilor, peste treime dintre români nu mai sunt, în prezent, deloc îngrijorați din cauza pandemiei actuale. În momentul de față, 6 din 10 români (61%) sunt îngrijorați de un război în regiune și doar un sfert de o nouă pandemie.
Jumătate dintre participanții la studiu cred că actuala pandemie se va sfârși chiar anul acesta. În același timp însă, 1 din 5 români (22%) cred că este foarte probabilă apariția unei noi pandemii în viitorul apropiat.
Perioada realizării sondajului s-a suprapus cu deteriorarea situației din Ucraina, însă sondajul a fost realizat înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.
CÂT DE ÎNGRIJORAȚI SUNT ROMÂNII DIN CAUZA PANDEMIEI?
Mai bine de o treime (36%) dintre participanții la sondaj s-au declarat total neîngrijorați cu privire la actuala pandemie, în timp ce 13% spun că sunt foarte îngrijorați.
Tinerii, respondenții cu vârste între 36 și 50 de ani și persoanele cu educație superioară sunt mai puțin îngrijorați, în timp ce în femeile sunt mai îngrijorate de pandemie decât media.
CÂND SE SFÂRȘEȘTE ACTUALA PANDEMIE?
Jumătate dintre respondenți cred că actuala pandemie se va sfârși anul acesta; dar aproape 1 din 5 români (19%) crede însă că aceasta nu se va sfârși niciodată. 12% dintre respondenți sunt de părere că sfârșitul actualei pandemii va fi anul viitor, în timp ce 10% apreciază că se va sfârși în următorii 5 ani.
Persoanele peste 51 de ani, vârstnicii și respondenții din mediul urban sunt mai optimiști cu privire la finalizarea pandemiei, aceștia anticipând, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că actuala pandemie se va sfârși anul acesta. Participanții la sondaj din medul rural, însă, sunt mai pesimiști, în rândurile acestora îi regăsim într-o proporție mai ridicată pe cei care sunt de părere că actual pandemie nu se va sfârși niciodată.
CÂT DE POSIBILĂ ESTE APARIȚIA UNEI NOI PANDEMII?
În timp ce 1 din 5 români (22%) crede că apariția unei noi pandemii în viitorul apropiat este foarte probabilă, 4 din 10 spun că această ipoteză este foarte puțin sau deloc probabilă.
Persoanele vârstnice sunt cele care cred mai degrabă, în proporții mai ridicate, în imposibilitatea apariției unei noi pandemii, în timp ce în rândul persoanelor active și educate probabilitatea apariției unei noi pandemii este mai ridicată.
ÎNGRIJORAREA ROMÂNILOR: ÎNTRE PANDEMIE ȘI RĂZBOI
În contextul deteriorării situației dintre Rusia și Ucraina*, 6 din 10 români spun că sunt mai îngrijorați de un război în regiune, aproape un sfert se declară mai îngrijorați de pandemie, iar 12% susțin că nu sunt îngrijorați nici de război, nici de pandemie.
(NOTĂ: la momentul realizării studiului – 15-18 februarie – Rusia nu invadase Ucraina)
Cel mai frecvent menționate sunt: restricțiile și limitările de mișcare (23%), limitările impuse vieții sociale și interacțiunii cu ceilalți (14%). 1 din 10 români care au perceput schimbări negative spune că și-a pierdut locul de muncă, iar alți 14% spun că pandemia le-a afectat în mod negativ veniturile. 9% au avut probleme de sănătate, 7% au experimentat stări de stres generate de teama de a nu contracta virusul, 5% s-au confruntat, în această perioadă, cu decesul unei persoane apropiate.
Respectarea normelor de igienă și a distanțării sociale este principala lecție învățată datorită pandemiei, o treime dintre participanții la studiu indicând acest aspect. 16% spun că au învățat să prețuiască viața sau sănătatea, iar o proporție similară susține că a învățat să aibă grijă, să îi respecte, să îi prețuiască pe ceilalți oameni sau să petreacă mai mult timp cu ei. La polul opus însă, 5% dintre români spun că pandemia i-a învățat să nu aibă încredere în oameni și un procent similar spun că au învățat faptul că oamenii sunt ușor de manipulat. 3% indică respectarea regulilor și a legilor printre aspectele învățate pe durata anului pandemic.
17% dintre participanții la sondaj au spus că există cel puțin un lucru pe care nu au reușit să îl facă din cauza pandemiei. 1 din 4 români spune că ar fi dorit să facă mai multe lucruri și nu a mai reușit din cauza pandemiei.
Excursiile ori călătoriile în străinătate sunt invocate de către majoritatea respondenților, iar 8% dintre respondenți spun că nu au mai putut să organizeze sau să participe la un eveniment în familie, precum nunți sau botezuri. 6% spun că nu au mai putut să aibă acces la un tratament sau la un consult medical, iar un procent similar că nu și-au mai putut vizita persoanele apropiate, 5% dintre intervievați susțin că nu au mai putut să își găsească un loc de muncă sau să și-l schimbe pe cel pe care îl aveau, un procent similar nu au putut să își dezvolte o afacere, 5% nu au mai putut să își construiască sau să își amenajeze locuința. 3% spun că nu au mai putut pleca în străinătate să lucreze.
Peste o treime dintre respondenți (36%) spun că în această perioadă s-au simțit anxioși și agitați într-o măsură mai mare decât înainte de pandemie.
Volumul eșantionului: 1.427 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,6%
Perioada realizării anchetei: 15-18 februarie 2022
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii