G4Media.ro

SONDAJ Mai puțin de 50% dintre români sunt deschiși la posibilitatea de…

Foto: Pexels

SONDAJ Mai puțin de 50% dintre români sunt deschiși la posibilitatea de a avea colegi de muncă ucraineni

Aproape jumătate dintre români (47%) sunt deschişi în a avea colegi de muncă refugiaţi ucraineni, arată rezultatele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online, transmite Agerpres.

Pe de altă parte, conform BestJobs, 36% dintre respondenţi au spus că nu şi-ar dori să aibă în echipă cetăţeni ucraineni, iar 17% nu au răspuns.

Totuşi, 45% din totalul celor chestionaţi afirmă că angajarea refugiaţilor ucraineni nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea deficitului mare al forţei de muncă înregistrat, în prezent, în România, în timp ce doar 16% cred contrariul. Alţi 31% spun că ucrainenii pot rezolva doar parţial problema deficitului forţei de muncă.

În ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă, un sfert dintre români (25%) au menţionat că se simt ameninţaţi de faptul că ucrainenii ar putea să le ia locul de muncă, iar mai mult de 70% nu iau în calcul această posibilitate. În acelaşi timp, 36% dintre participanţii la sondajul BestJobs au declarat că angajarea unor candidaţi ucraineni nu ar funcţiona pentru compania la care lucrează, în timp ce 47% consideră că ar fi o opţiune bună. Dintre aceştia, 14% au spus că este în regulă atât timp cât nu sunt concediaţi actualii angajaţi, iar 31% au precizat că procesul de recrutare ar trebui să fie egal pentru toţi candidaţii şi să nu se facă discriminare.

Când vine vorba despre nevoile pe care ucrainenii le-ar avea dacă ar lucra în România, angajaţii români au menţionat, în proporţie de 47%, suportul în înţelegerea limbii, în timp ce 41% sunt de părere că ar fi util să urmeze cursuri de limba română şi/sau engleză. Alte beneficii necesare pentru angajaţii ucraineni ar putea fi suportul în înţelegerea sarcinilor de lucru (28%) şi o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să poată gestiona în paralel şi nevoile familiei (25%). Peste 22% sunt de părere că ar avea nevoie de consiliere psihologică.

De asemenea, dintre angajatorii care răspuns la sondaj, 40% au afirmat că principalul avantaj al unei echipe multiculturale, care are în componenţă ucraineni, este creşterea productivităţii, iar alţi 20% dintre ei văd un avantaj în diversitate, care poate conduce la inovare şi perspective diferite.

„În ciuda acestui lucru, o echipă care are în componenţă persoane ce provin dintr-o altă cultură şi dintr-un alt spaţiu geografic, în cazul acesta ucraineni, vine şi cu multe provocări. Spre exemplu, pentru 6 din 10 angajatori, bariera lingvistică este cea mai mare provocare atunci când coechipierii nu cunosc o limbă de circulaţie internaţională sau nu îşi cunosc reciproc limba. Stilurile diferite de colaborare, diferenţele privind modul de lucru şi integrarea într-o echipă multiculturală, care poate fi dificilă din cauza prejudecăţilor sau a stereotipurilor culturale negative completează lista provocărilor unei echipe care are în componenţă ucraineni”, se arată în concluziile cercetării.

Totodată, şase din zece (60%) dintre reprezentanţii echipelor de Resurse Umane susţin că firma pentru care lucrează are, în prezent, poziţii deschise pentru refugiaţii ucraineni şi tot atâţia că angajaţii lor sunt deschişi la a colabora cu ucraineni în cadrul aceleiaşi echipe.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 11 – 27 aprilie, pe un eşantion de 934 de utilizatori de Internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, pe care utilizatorii pot găsi, în orice moment, peste 40.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Hai că și eu sunt anti imigrație din țări din lumea a7a, dar ucrainieni? Trăim fix în evul mediu.

  2. Unde e diferența între România și Ucraina? Arată cam la fel, sunt zgomotoși ca noi, își tunează mașinile ca noi, sunt abia ieșiți din comunism ca noi.

    Deasemenea, România și Ucraina sunt ambele amenințate de Rusia.

  3. Eu am colegi din Ucraina si chiar sunt foarte ok, profesionisti, firma lor si-a deschis sediu in Romania si are posturi deschise pentru angajare. Lucram pentru americani, care sunt foarte implicati in ceea ce se intampla si ne ajuta inclusiv cu psiholog pe gratis, daca are cineva vreo problema.

    • Nu pun in dubiu nici o seconda „implicarea”patronilor americani,ma socheaza rolul pshiologului care seamana a dresaj

  4. tocmai au plecat inapoi in ucraina refugiatii gazduiti de niste rude care au avut proasta inspiratie sa primeasca 2 mame ucrainene cu 3 copii mici. timp de aproape 2 luni au stat fara sa plateasca nimic, nici pentru mancare, nici pentru cazare, nici pentru facturi. oricum nu le-ar fi cerut nimeni nimic, dar macar sa aprecieze efortul pe care il fac oamenii pentru ei. daca in prima saptamana au mai facut mancare si curat, dupa aia refugiatele au stat doar pe telefoane sau se intalneau cu alti refugiati din oras la locurile de joaca. aveau grupuri pe whatsapp si telegram unde se anuntau unii pe altii unde se dau produse sau alimente sau bani gratis. apoi plecau acolo si se intorceau cu sacose cu alimente pe care le tineau in portbagajele masinilor. au plecat inainte de pasti, dupa ce au spus doar: spasiba.

    mai am o colega de serviciu care a primit o refugiata cu doi copii mici. nici aia nu face nimic toata ziua, doarme pana la 10, iar copiii vin la colega mea la 7 dimineata sa ii spuna ca le e foame. din discutiile de la telefon intre refugiata si sotul ei, colega mea a aflat cu stupoare ca ala se ascunde intr-un sat ca sa nu il ia la armata…

    poate aveti voi experiente mai placute. eu de aceste doua cazuri stiu la prima mana. nu regret ca le-am facut si eu cumparaturi in kaufland, ma gandesc la copiii aia mici, dar adultii ucraineni sunt sub orice critica.

    • Margo … tu ai auzit de Sindrom Post Traumatic ? Cum ar fi sa-ti explodeze o racheta pe scara blocului? Crezi ca ai mai fi in stare de ceva? Ai mai avea chef sa faci mancare sa dai cu aspiratorul samd? Incearca sa te pui in locul lor …. Vrei ca blocul tau sa nu fie doborat de armata rusa? Atunci suporta! Adica aduti suportul la efortul de razboi ! & Carry on!

  5. Bineînțeles, fără nici o problemă aș putea munci cu un cetățean ucrainean și cu oricare alt cetățean din întregul mapamond.

    • Fara probleme muncim inpreuna, dar cu 2 conditii: sa-si faca corect treaba si sa nu obtina post in compania in care lucrez doar pentru ca este ucrainean, ci, in urma unui concurs echitabil cu candidati si romani.

  6. Nu stiu cum au fost formulate intrebarile, dar, daca scria acolo „ucraineni sau ucrainence”, poate procentul iesea mai mare…

  7. Sper ca e gresit sondajul asta. Suntem mai buni de atat!

  8. Oricum, angajatorul decide. Așa că, părerea sau deschiderea angajaților, nu contează 😅😂🤣😂

  9. Nu cred ca ar avea careva probleme sa lucreze cu ucrainieni insa problema e ca patronasii se folosesc de problemele Ucrainei pentru a avea forta de munca ieftina. Lipsa fortei de munca a obligat pe multi patroni sa schimbe atitudinea fata de oameni.