G4Media.ro

Sondaj: Maia Sandu, favorită pentru un nou mandat de președinte. Majoritatea moldovenilor…

Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

Sondaj: Maia Sandu, favorită pentru un nou mandat de președinte. Majoritatea moldovenilor susțin referendumul UE

De: Valeria Viţu – În R.Moldova, Maia Sandu este favorită în cursa pentru fotoliul prezidențial, iar peste 60 la sută dintre cetățenii moldoveni optează pentru vectorul europen și vor participa la referendumul din 20 octombrie. Sunt doar câteva concluzii ale celui mai recent sondaj realizat de Institutul Aspen România, Biroul de la Chișinău, împreună cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea Watchdog Moldova în cadrul proiectului ”Definirea și combaterea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova”., potrivit Rador Radio România.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, dintre cei 11 candidați înregistrați de Comisia Electorală Centrală, Maia Sandu conduce detașat și ar obține 36,1 la sută dintre voturile cetățenilor, fiind urmată la distanță de mai mulți candidați pro-ruși. În turul doi, Maia Sandu s-ar duela cel mai probabil cu Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști. Pentru fostul procuror general ar vota 10,1 la sută dintre respondenți.

Totodată, liderul Partidului Nostru, fostul primar de Bălți, rusofilul Renato Usatîi, ar obține 7,5 la sută dintre voturi, iar fosta bașcană a regiunii găgăuze, Irina Vlah, susținută și ea de Rusia, ar avea 4,1 la sută. Ceilalți candidați ar obține mai puțin de 3 la sută.

Potrivit autorilor sondajului, față de luna august 2024, niciunul dintre candidații la alegerile prezidențiale nu a înregistrat o creștere semnificativă de rating. Însă, ”se poate observa că opțiunile diverse existente cresc ușor nivelul de nehotărâre a oamenilor și îi determină să fie mai ezitanți”. Totuși, peste 20 la sută dintre cetățeni încă nu au luat o hotărâre clară privind votul la alegerile prezidențiale. Prin urmare, scorul primilor patru candidați ar putea oscila ușor pe parcursul următoarelor săptămâni.

Când vine vorba despre referendumul de aderare la Uniunea Europeană, ponderea cetățenilor care optează pentru vectorul european al țării a crescut de la 57 la sută în aprilie 2024, la 63 la sută, în septembrie 2024.

Locuitorii Republicii Moldova consideră că grupul care se poziționează împotriva procesului de integrare a țării în UE este în minoritate. La întrebarea dacă în acest moment majoritatea populației susține aderarea țării la UE sau este împotrivă, aproape 53 la sută consideră că majoritatea susține, 33 la sută că nu susține, iar încă 15 la sută nu sunt în totalitate convinși.

Curioasă este diferența între numărul celor care susțin integrarea în UE și numărul celor care consideră că majoritatea populației susține această decizie. Acest paradox se menține în pofida faptului că absolut toate sondajele publicate denotă susținere majoritară pentru vectorul european. Acesta este unul dintre efectele campaniilor de dezinformare și manipulare. Astfel, doar 75 la sută dintre cei care susțin aderarea la UE consideră că majoritatea moldovenilor o susțin. În contrast, 65 la sută dintre cei care se pronunță contra UE, consideră că ei sunt majoritatea. Totuși, observăm anumite progrese în această privință. De exemplu în luna mai, doar 70 la sută dintre pro-europeni erau conștienți de faptul că reprezintă o majoritate.

Se pare că majoritatea moldovenilor demonstrează reziliență în fața numeroaselor falsuri și manipulări menite să-i demotiveze de a participa la referendum. Majoritatea sunt hotărâți să meargă la vot pentru a decide obiectivul de dezvoltare strategică pe termen lung al țării.

Dacă în luna august peste 65 la sută dintre cetățeni afirmau că vor merge și vor vota atât la prezidențiale, cât și la referendum, iar circa 10 la sută erau indeciși, în luna septembrie a scăzut numărul indecișilor cu 3,5 la sută. Participarea la referendum și alegerile prezidențiale a crescut cu 2 la sută și cam tot atât a crescut procentul celor care declară că vor participa doar la alegerile prezidențiale. Această tendință trebuie însă corelată cu situația unui spațiu informațional tot mai toxic care este perceput ca un impediment pentru progresul țării de către jumătatea locuitorilor Moldovei.

Unul din mesajele toxice folosit de oponenții referendumului pentru a diviza societatea sugerează că diaspora nu trebuie să aibă dreptul să participe la referendum. Menționăm că acest lucru nu doar că lezează grav dreptul oricărui cetățean al Republicii Moldova de a participa la scrutinele electorale ale țării, dar este o afirmație care nu este susținută de peste 60% dintre locuitorii țării, afirmă autorii sondajului.

Nu în ultimul rând, anumiți lideri politici insinuează că referendumul constituțional nu ar conta pentru procesul de integrare europeană, îndemnând oamenii să nu își expună opinia. Datele sondajului din septembrie arată însă că în ciuda minciunilor, aproape 70 la sută dintre moldoveni consideră că referendumul din 20 octombrie 2024 este un pas important pentru procesul de aderare la UE care trebuie efectuat acum pentru a nu pierde această șansă istorică.

Sprijinul substanțial pentru parcursul european al țării este unul în primul rând pragmatic. Șase din zece moldoveni sunt conștienți că Republica Moldova nu dispune de resurse pentru a construi bunăstare fără suport extern.

Dacă ar fi să vorbim despre alegerile parlamentare de anul viitor, deși în mare parte datele reflectă preferințele față de candidații la președinție (PAS, PSRM, Partidul Nostru), apare în top și Blocul ”Victoria” al lui Șor, care ar intra în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare.

Pentru alegerile parlamentare există deocamdată un procent mai mare de indeciși decât în cazul alegerilor prezidențiale – 30 la sută față de 22 la sută, cu încă 9 la sută care afirmă că nu ar vota pentru niciun partid sau nu ar participa la alegeri. În total, aproape 43 la sută dintre alegători nu au indicat un candidat preferat la alegerile parlamentare, în timp ce în luna august au fost sub 25 la sută. Această creștere semnificativă poate fi explicată prin mutarea totală a atenției pe referendum și alegerile prezidențiale, explică autorii cercetării.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 – 22 septembrie 2024, pe un eșantion de 1021 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, cu o marjă de eroare de 3 la sută. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, iar eșantionul include doar persoanele rezidente pe teritoriul Republicii Moldova.

Sursa: RFI / Rador Radio România 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează