G4Media.ro

SONDAJ Moldovenii vor în UE, dar au cea mai mare încredere în…

Foto: Igor Dodon / Facebook

SONDAJ Moldovenii vor în UE, dar au cea mai mare încredere în Putin și pro-rusul Dodon

Aproape 60 la sută dintre moldoveni ar opta, în cazul unui eventual referendum, pentru aderarea țării la UE, dar îl creditează pe pro-rusul Igor Dodon cu cele mai multe șanse la alegerile prezidențiale din 2020. Așa arată datele ultimului „Barometru de Opinie Publică”, lansat, la sfârșit de an, de Institutul de Politici Publice de la Chișinău, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Potrivit cercetării sociologice, 59,3% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Împotriva acestei opțiuni s-ar pronunța 25,1% din cetățeni. Este cel mai bun rezultat, din ultimii 9 ani, înregistrat în ceea ce privește opțiunea pro-europeană a moldovenilor. În luna mai 2011, 63,4% dintre participanții la un sondaj similar se declarau favorabili aderării țării la UE.

Sondajele arată că moldovenii au fost dezamăgiţi de UE în 2016. Conform măsurătorii făcute publice la 10 luni de la învestirea nocturnă a guvernului Filip (un guvern corupt cu înveliș pro-european, controlat de cel mai detestat om politic al momentului, oligarhul Vlad Plahotniuc), în spatele a zeci de cordoane de poliție, doar 38% dintre cetățenii moldoveni optau pentru aderarea țării la UE.

Cel mai bun scor din istoria măsurătorilor sociologice din Moldova (76%), UE l-a înregistrat în 2008, după 8 ani de rezistență sub regimul comunist controlat de pro-rusul Vladimir Voronin – un regim care a căzut ca urmare a revoluției tinerilor din 7 aprilie 2009, soldată cu devastarea clădirilor Președinției și Parlamentului și cu sute de tineri torturați în comisariatele de poliție.

Igor Dodon (și PSRM) și Maia Sandu (și PAS), cei mai populari

Deși majoritatea cetățenilor își dorește apropierea țării de UE, pro-rusul Igor Dodon rămâne cel mai popular lider politic, iar Partidul Socialiștilor (pe care el îl conduce neoficial) ar aduna acum cele mai multe voturi în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate.

Datele sunt importante mai ales în contextul alegerilor prezidențiale directe, preconizate pentru luna noiembrie 2020. Astfel, rezultatele sondajului arată că în turul doi al alegerilor prezidențiale ar ieși (ca în 2016) liderul de facto al PSRM (pro-rus) Igor Dodon (cu 37%) și liderul PAS (pro-UE), Maia Sandu (cu 30%). Comparativ cu rezultatele sondajului, efectuat cu o jumătate de an în urmă, Maia Sandu este în ascensiune.

În ceea ce privește popularitatea partidelor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, doar trei partide ar accede în viitorul legislativ. Este vorba de PSRM (27,6%), PAS (17,5%) și PDM (7,4%). Conform sondajului, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (condus de Andrei Năstase) nu ar mai trece pragul electoral (de 6%), acumulând doar 3,3%. În Parlament nu ar mai accede nici Partidul „Șor” (cu 2,9%), iar Partidul Comuniștilor (condus de Vladimir Voronin) și „Partidul Nostru” (condus de Renato Usatîi) ar acumula puțin peste 2% din voturi.

Merkel, mai populară decât Iohannis în Moldova

La capitolul încredere în liderii străini, moldovenii l-au propulsat pe prima poziție pe președintele rus, Vladimir Putin, cu peste 55%. El este urmat de cancelara germană, Angela Merkel, cu aproape 50 la sută și de președintele României, Klaus Iohannis, cu 40%.

Sondajul mai relevă că 65,9% dintre cetățeni cred că Republica Moldova merge astăzi într-o direcție greșită, iar 44,9% – că direcția este greșită și la nivel mondial. Cel mai mult pe moldoveni îi îngrijorează sărăcia, prețurile mari la produse și servicii, viitorul copiilor, corupția și șomajul.

Sondajul BOP a fost realizat în perioada 7-23 decembrie 2019. Marja de eroare este de 3%.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Pai si moldovencele nu vor sa fie si cu chilotii pe lustra dar si cele mai cuminti femei?! Moldoveanca aia care si-a pus chilotii pe cârma capitanului de vas de croaziera costa concordia e fata mare …reşapată?

    • Ai vrea si tu o moldoveanca, dar daca nu ai zici ca vuplea, ca strugurii sunt acri.
      Aproape toti cei care realizeaza muzica in limba romana cu prezenta in topurile internationale sunt moldoveni din basarabia.
      Singurul ciclist de limba romana prezent in turul frantei, turul spaniei si turul italiei e moldovean. Majoritatea adevaratilor specialisti in medicina de limba romana din occident sunt moldoveni. Si in sport si in stiinte, lista poate continua. La cat de putini sunt in comparatie cu romanii din romania, au realizari mult mai multe si mult mai mari. Dar nu vor sa se uneasca cu romania deoarece vad in ce subdezvoltare e tinuta moldova din romania unde nu exista nici autostrazi nici locuri de munca. Romania, fara moldova si fara ardeal nu e decat o adunatura de turci si de cumani, manelisti si lenesi. Vezi muzica ce se asculta in bucuresti si in oltenia, manele si muzica lautareasca. In republica moldova nimeni nu asculta manele.
      Inflluenta poloneza, austriaca, rusa, germana in moldova a avut si are un efect pozitiv. La fel influenta maghiara, austriaca, poloneza, ceha si slovaca in teansilvania.
      In bucuresti si oltenia, influenta a fost turca si albaneza care a avut si are efectul care il stie toata lumea

    • @un cetățean
      Du-te de te culca. De aia e Moldova prosperă și toți o duc bine. Că sunt toți moldovenii valoroși.

      Repet: sa stați la voi acasă!

    • @Gigi

      Autosuficienţa, vizibilă la mulţi români, este dovadă de prostie şi grobianism. Situaţia din Republica Moldova este mult prea complicată, ca să justifice judecăţi facile.

      Etnicii ruşi nu-şi vor schimba niciodată opţiunea lor primordială pentru drumul ales de Rusia (lucru de înţeles) iar ei (etnicii ruşi) sunt egali în drepturi cu etnicii români şi vor conta întotdeauna enorm în orice strategie naţională.

      Istoric, populaţia cu rădăcini etnice româneşti a fost permanent busculată (intenţionat) şi-i normal să judece încă strâmb, în multe privinţe.

      Economic, tentaţia de a obţine avantaje din ambele părţi (dinspre UE şi Rusia) este şi ea de înţeles.

      Fiecare român (inclusiv tu) este liber să opteze oricum, asupra relaţiei cu Republica Moldova, dar felul cum judecă lucrurile îl poate pune sub un diagnostic defavorabil.

    • @ Gigi
      In moldova se face muzica. De la Ozon, Ana Lesko si Cleopatra Stratan la Zdop si Zdup si Carla’s Dream, toata muzica in limba romana de succes international este facuta de moldoveni.
      Vinurile moldovenesti sunt mult mai cunoscute, raspandite si apreciate pe plan mondial decat cele din Romania. Dulciurile si bomboanele facute de Bucuria din Chișinău sunt mult mai cunoscute si apreciate decat orice dulciuri din Romania. Materialele de constructii produse in Republica Moldova sunt si mai ieftine si mai bune si mai cunoscute decat cele romanesti. Sportivii in arte martiale, balet, sporturi de forta etc

  2. In traducere libera: vor banii si avantajele UE, ramanand pro mafie Est. Ghinion. Nu se poate.

    • Într- o zicere populară: cu sula-n fund și sufletu- n rai. E greu în democrație, e nevoie de responsabilitate individuală. Nu e mai bine în colectivism să fim toți egali? ( în sărăcie și prostie)

  3. Moldovenii sa stea la ei acasă. Acasă înseamnă în Moldova/Rusia, nu in Romania cu cetățenie obținută fara a cunoaște cum trebuie limba romana.

  4. Cum s-ar zice si cu slana in pod dar si unsi pe buze. Sau si cu aia in cuur si cu sufletul in rai.

    • Cunoasteti mai mult ce 5 „moldoveni” (de fapt romani din teritoriul Republica Moldova)?
      Daca da din ce medii fac parte?
      Ati vizitat vreodata acesti oameni la ei acasa?
      Stiti ce probleme au si prin ce sacrificii au trecut pentru a-si pastra romanitatea?

      Adevaratii patrioti contemporani sunt printre ei nu la noi la televizor sau pe Facebook.

  5. Poporul ,,republicii moldova ” va avea nevoie de 50 de ani sa isi dea seama cit de primitiv in gindire este acum .

  6. Alegeeeti Dodooon! Vba unui vajnic de p’acilea! 🙂
    Alegeți dodon și nu veți mai avea ocaz la un astfel de sondaj.
    Poate nici de pașaport Românesc, valabil pentru a emigra in occident…
    Doamne ajută-va. ( Nu știu cum se spune în moldovenească)…

  7. Cei mai multi moldoveni pro-rusi sunt constienti ca tara lor este dependenta energetic si economic de Rusia deci o ruptura spontana este imposibil de realizat. Ceilalti pro-rusi sunt indivizi corupti care au beneficii materiale directe de la reteaua de influenta. Romania poate salva Moldova de sub dominatie rusa facand urmatorii 2 pasi:
    1. construind autostrada care sa lege Iasi (Ungheni) de Europa centrala si de vest
    2. exploatand resursele de gaz din Marea Neagra si exportand gaz Molodovei la pretul la care o fac rusii, adica sub nivelul pietei. Acest cost fiind asumat de statul roman pentru a garanta independenta energetica a Moldovei si pentru a permite alegeri libere si formarea unui parlament majoritar pro-european care sa deschida calea modernizarii in regim capitalist.
    Punctul 2 este destul de ilegal dar punctul 1 ramane fezabil.

    • …să nu uităm la punctul 1: o stație pe autostrada amintită cât să-și ia pașaportul românesc și tirra mai departe spre Occident!
      Ce naivi sinceri suntem!

    • Dar de ce ne-am dori sa facem ce spui tu? Sa ne umplem de infractori și mai mult? Mulțumesc, îi avem pe ai noștri, nu ne trebuie alții de proveniență rusească.

      In afara de video chat ce se mai produce în Moldova?

  8. Încă o data G4Media transmite opiniile personale și narativele Kremlinului transmise de jurnalistul DW din Chișinău Vitalie Călugăreanu. De exemplu despre „76% de pro-europeni în 2008”

  9. Cu toată părerea de rău, Moldova nu prea are ce căuta în UE, nu până când nu se leapădă de muscali. Și cu …..-n …. și cu sufletul în rai. Au ales Putin, să fie sănătoși!!! UE s-a fript groaznic cu noi, românii, nu va mai accepta încă un cal troian. Din cauza filo rușilor din politica românească noi batem pasul pe loc, ba chiar regresăm. Încă câteva milioane de agenți electorali ruși mai lipseau Europei…. și României!!! Da, da, știm, vestul e decadent!!! Și atunci de ce dreak vă luați mașini vestice, de ce vreți călătorii, proprietăți și slujbe în vest???? Plecați fraților in Rusia, că acolo e bine!!! Fiecare cu aia mă-sii, așa e cel mai corect!!! Alegere și asumare, fără alte șopârle!!!

    • @Radu, vorbesti de parca tu si romania ati reprezenta vestul.
      Romania nu e decat un amestec de romi si turci. Mergi in toata oltenia, in giurgiu, in braila, in slobozia in caracal si vezi ce inseamna romania. In republica moldova sau in rusia nu o sa vezi niciodata asa ceva. Nu incerc acum sa compatibilizez moldovenii cu muntenii, moldovenii fiind de influeta nordico-scandinava in timp ce muntenia e de influenta ilirico-turca. Voi ascultati-va in continuare manelele. Daca un moldovean spune in europa ca e roman, imediat i se spune ca e tigan din romania. Daca spune ca e moldovean sau rus, e tratat insa cu respect si chiar cu multa amabilitate