SONDAJ: Nouă din zece europeni consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătății fizice / Peste 60% din respondenții români cu probleme emoționale sau psihosociale nu au primit ajutor de specialitate
Nouă din zece respondenți (89%) consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătății fizice, arată un nou sondaj Eurobarometru, prezentat în ajunul Zilei mondiale a sănătății mintale.
În același timp, mai puțin de jumătate dintre respondenți sunt de acord cu afirmația că persoanele cu probleme de sănătate mintală beneficiază de același nivel de îngrijire ca persoanele care suferă de o afecțiune fizică, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
În plus, aproape jumătate dintre respondenți (46%) s-au confruntat în ultimele douăsprezece luni cu o problemă emoțională sau psihosocială, cum ar fi stările de depresie sau anxietate. În cazul României, procentul este de 42%.
Potrivit sondajului, 54% dintre respondenții din UE cu probleme de sănătate mintală nu au primit ajutor din partea unui profesionist. În România, 62% dintre respondenți au răspuns că nu au primit ajutor profesionist.
Aceste rezultate arată că este esențial să se continue eforturile depuse în domeniul sănătății mintale la nivelul UE, consideră executivul comunitar.
Sondajul Eurobarometru publicat luni confirmă faptul că anumite evenimente recente, cum ar fi pandemia de COVID-19, agresiunea Rusiei în Ucraina, criza climatică și alte presiuni societale și economice au exacerbat nivelurile deja precare ale sănătății mintale din Europa.
Înainte de pandemia de COVID, una din șase persoane din UE suferea de pe urma problemelor de sănătate mintală, iar situația s-a înrăutățit. Majoritatea respondenților au afirmat acum că evenimentele internaționale recente le-au influențat sănătatea mintală „într-o oarecare măsură” (44%) sau „în mare măsură” (18%). În România, proporția este de 41%, respectiv 14%.
Șase din zece europeni (60%) consideră că cei mai importanți factori care favorizează o bună sănătate mintală sunt condițiile de viață, urmate de securitatea financiară (53%). În cazul românilor, 67% au indicat condițiile de viață și 52% securitatea financiară.
În opinia a aproximativ o treime dintre europeni, contactul cu natura și spațiile verzi (35%), obiceiurile legate de somn (35%), activitatea fizică (34%) și relațiile sociale (33%) contribuie în mod esențial la o stare bună de sănătate mintală. Pe de altă parte, în toate statele membre, marea majoritate a cetățenilor consideră că utilizarea platformelor de comunicare socială poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a tinerilor.
În ceea ce privește modalitățile prin care UE poate contribui cel mai mult la îmbunătățirea sănătății mintale a cetățenilor europeni, cea mai mare parte a respondenților a optat pentru „îmbunătățirea calității generale a vieții” (45% în UE, 59% în România), urmată de „îmbunătățirea accesului și a sprijinului pentru diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea pacienților cu probleme de sănătate mintală” (37% în UE, 38% în România) și de „sprijinirea sănătății mintale a celor mai vulnerabile persoane” (35% în UE, 39% În România). „Abordarea riscurilor psihosociale la locul de muncă (stres, riscuri de siguranță etc.)” a fost indicată de 39% dintre respondenții români, față de 29% la nivelul UE.
Sondajul Eurobarometru Flash a fost realizat între 14 iunie și 21 iunie 2023. În total au fost intervievați 26.501 respondenți cu vârste de peste 15 ani din 27 de state membre ale UE, prin interviuri online asistate de calculator. În România au fost intervievați 1.023 de respondenți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu