G4Media.ro

SONDAJ Reuters/Ipsos: Harris obţine mai mult sprijin în rândul alegătorilor de culoare,…

Sursa foto: Photo 327432414 © Palinchak | Dreamstime.com

SONDAJ Reuters/Ipsos: Harris obţine mai mult sprijin în rândul alegătorilor de culoare, Trump creşte uşor în rândul alegătorilor albi

Candidata democrată la alegerile prezidenţiale din SUA Kamala Harris reuşeşte să atragă mai mult sprijin din partea alegătorilor de culoare decât a făcut-o preşedintele Joe Biden cât a fost în cursă în acest an, în timp ce sprijinul republicanului Donald Trump în rândul alegătorilor albi a crescut uşor în ultimele luni, potrivit unei analize a sondajelor Reuters/Ipsos, transmite News.ro.

Analiza, care a examinat peste 10.000 de răspunsuri din şapte sondaje Reuters/Ipsos efectuate la nivel naţional începând cu luna mai, indică puncte forte, dar şi vulnerabilităţi semnificative pentru Kamala Harris, vicepreşedintele SUA care a preluat campania lui Biden atunci când preşedintele a renunţat, la 21 iulie, să mai candideze pentru realegere.

Harris ar fi prima femeie de culoare aleasă preşedinte, precum şi prima americancă de origine asiatică, dacă l-ar învinge pe Trump în alegerile din 5 noiembrie.

Aproximativ 70% dintre alegătorii de culoare intervievaţi în iulie au ales-o pe Harris în locul lui Trump într-un scrutin ipotetic, faţă de 59% care l-au susţinut pe Biden în sondajele din mai şi iunie. Ponderea votului persoanelor de culoare în favoarea lui Trump a crescut uşor la 12% în iulie, de la 9% în mai şi iunie.

Între timp, Trump beneficiază de un sprijin sporit din partea alegătorilor albi. Aproximativ 50% l-au ales pe Trump în sondajele din iulie, faţă de 46% în mai şi iunie. Harris a fost susţinută de 38% dintre alegătorii albi în iulie, faţă de 36% în mai şi iunie.

Cursa rămâne, în esenţă, la egalitate, Harris şi Trump având fiecare 43% susţinere într-un agregat al sondajelor de luna trecută. Biden şi Trump au avut fiecare 40% în sondajele realizate în ultimele două luni.

Analiza a examinat răspunsurile la sondaje colectate pe parcursul lunii iulie cu privire la un concurs ipotetic Harris-Trump şi a inclus răspunsuri de dinainte ca Biden, în vârstă de 81 de ani, să îşi încheie candidatura. Cu toate acestea, toate răspunsurile referitoare la Harris au fost colectate după dezbaterea din 27 iunie a lui Biden împotriva lui Trump, când prestaţia ezitantă a preşedintelui i-a determinat pe democraţi să îi ceară acestuia să îşi încheie campania, precizează Reuters.

Alegătorii albi formează cel mai mare bloc rasial, reprezentând 72% din totalul alegătorilor în alegerile din 2020, potrivit Pew Research Center, deşi ponderea lor în electorat a scăzut brusc în ultimele decenii. Afro-americanii au reprezentat doar 11% din alegători în acel an. Dar ei sunt o componentă esenţială a sprijinului Partidului Democrat şi ar putea juca un rol important în alegerile din acest an.

Alegătorii de culoare din Georgia, de exemplu, l-au propulsat pe Biden spre victorie în faţa lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2020. Dar o creştere a costului vieţii şi ceea ce ei consideră a fi o lipsă de progres în ceea ce priveşte problemele de justiţie rasială au provocat deziluzie în unele cercuri.

Terrance Woodbury, un democrat specializat în atragerea alegătorilor minoritari, a declarat că Harris are nevoie de un sprijin copleşitor din partea afro-americanilor pentru a compensa slăbiciunea sa în rândul alegătorilor albi, în special al bărbaţilor albi şi al persoanelor în vârstă. Biden a câştigat 92% din voturile negrilor în 2020, în timp ce Trump a câştigat 55% din voturile albilor, potrivit analizei exit-poll-urilor făcută de Pew Research Center. „Va trebui să îşi consolideze baza de votanţi de culoare, de votanţi tineri şi de femei de culoare”, punctează Woodbury referindu-se la Harris.

Harris ar putea obţine o cotă mai mare de alegători de culoare care au fost anterior nehotărâţi. O proporţie de 19% dintre alegătorii de culoare înregistraţi în iulie s-au declarat indecişi, sunt dispuşi să aleagă un al treilea candidat sau nu ar vota deloc, în scădere de la 31% în mai şi iunie.

Trump a acuzat-o în mod fals pe Harris că şi-a minimalizat anterior moştenirea de om de culoare. El a fost huiduit la o convenţie a jurnaliştilor de culoare când a spus că ea şi-a promovat doar moştenirea indiană în trecut. Harris, care este de origine indiană şi jamaicană, s-a identificat de mult timp ca fiind atât de culoare, cât şi asiatică.

Context 

Kamala Harris, care este nominalizata potențială a democraților americani pentru Casa Albă, are șanse mari să câștige președinția Statelor Unite, în ciuda faptului că republicanul Donald Trump părea, până acum câteva săptămâni, favoritul clar al alegerilor din 5 noiembrie. Abandonarea de către Joe Biden a cursei pentru Biroul Oval a dat însă peste cap campania prezidențială din SUA, iar vicepreședinta democrată câștigă teren în preferințele americanilor, indică sondajele de opinie.

O campanie revigorată

Președintele Joe Biden a anunțat, în urmă cu câteva săptămâni, că se retrage din cursa pentru Biroul Oval, spunând că nu va mai încerca să obțină un al doilea mandat la alegerile din SUA din această toamnă. Retragerea liderului octogenar din cursa prezidențială vine după luni de gafe și controverse referitoare la sănătatea și capacitatea cognitivă a lui Biden de a mai conduce SUA încă patru ani.

Prestația sa dezastruoasă la dezbaterea avută cu Trump în iulie a intensificat presiunile democraților asupra lui Biden de a se retrage. În final, președintele pare să fi cedat amenințărilor venite din partea elitelor Partidului Democrat, care i-ar fi cerut să renunțe la cursa prezidențială în caz contrar el urmând să fie înlăturat forțat prin invocarea Amendamentului 25 la Constituția Statelor Unite. Acesta oferă o cale legală pentru ca un președinte să fie îndepărtat de conducerea guvernului – temporar sau definitiv, de bună voie sau nu – atunci când este necesar în circumstanțe extraordinare.

În timp ce democrații i-au mulțumit lui Biden pentru anii petrecuți în fruntea Americii, republicanii i-au cerut demisia din funcția de președinte al SUA, spunând că dacă nu este apt să candideze la Casa Albă, atunci el nu este capabil nici să conducă Statele Unite ale Americii.

Democrații au ales-o imediat pe vicepreședinta Kamala Harris ca nominalizata de facto a partidului pentru Casa Albă, învestitura oficială urmând să aibă loc la Convenția Națională Democrată care va avea loc în Chicago (Illinois) în această lună. Criticii spun însă că Harris a fost impusă de mașinăria liderilor democrați în mod incorect, după ce ea nu a câștigat niciun fel de alegeri în interiorul partidului și că este o candidată aleasă fără niciun merit, în afară de faptul că bifează condițiile solicitate de aripa radicală a Partidului Democrat: femeie, persoană de culoare, minoritară și promotoare a unei agende progresiste. Aceștia susțin că inclusiv alegerea pe care Harris a făcut-o pentru postul de vicepreședinte, guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, este o dovadă a politicilor extreme pe care le urmărește candidata democrată.

În tabăra republicană, fostul președinte Donald Trump a revenit în campania electorală după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat la începutul lunii trecute. Republicanul l-a ales pe senatorul de Ohio J.D. Vance drept candidat pentru postul de vicepreședinte.

Dacă Trump va fi ales, Vance, care a împlinit 40 de ani zilele trecute, va fi unul dintre cei mai tineri vicepreședinți din istorie și unul cu doar doi ani de experiență în alegeri. Dar el este o figură strâns asociată cu stilul și opiniile mișcării conservatoare și populiste a lui Trump.

Senatorul de Ohio a devenit, în mai puțin de doi ani de mandat, un lider al mișcării Make America Great Again (MAGA) și este un loial al lui Donald Trump, potrivit analiștilor americani.

Vance își datorează ascensiunea abilității de a articula principiile unei noi mișcări conservatoare. Aceasta este adesea denumită conservatori naționali sau noua dreaptă și este în favoarea granițelor bine păzite, a tarifelor, a unui stat ferm în economie și a unei retrageri a SUA de pe scena mondială.

Vance a devenit cunoscut la nivel național cu cartea sa de memorii, Hillbilly Elegy, despre copilăria sa în sânul clasei muncitoare din America. El a fost cândva un critic vehement al lui Trump, dar acum spune că s-a înșelat și îl susține total.

Ce spun sondajele

Până la retragerea din cursă a lui Joe Biden, cvasimajoritatea sondajelor de opinie arătau că Trump va câștiga alegerile de o manieră categorică. În plus, tentativa de asasinat la care a supraviețuit republicanul i-a crescut și mai mult șansele de realegere în fruntea Statelor Unite.

Nominalizarea Kamalei Harris pentru Biroul Oval a schimbat însă radical datele cursei electorale. Aproape peste noapte, o cursă prezidențială care părea că va fi câștigată de către Trump înclină din ce în ce mai mult spre vicepreședinta Harris, care câștigă teren în statele cheie, dar și la nivel național.

Nu se știe deocamdată cât de mult a contat alegerea ca vicepreședinte a lui Tim Walz, dar este clar că Harris a avut o evoluție ascendentă în sondajele de opinie de când președintele Biden a abandonat cursa prezidențială.

Astfel, Harris și Trump sunt aproape la egalitate în media națională a sondajelor observată de The Hill/Decision Desk HQ, Harris având acum 47,3%, iar Trump 47,2%.

Diferența dintre cei doi este de 0,1%, bazându-se pe media rezultată din monitorizarea a 105 sondaje. Schimbările sunt semnificative – inițial, când Harris și-a declarat candidatura în urma deciziei lui Biden de a părăsi cursa, Trump avea un avans de peste 6 puncte.

Constatările făcute de The Hill/Decision Desk HQ nu sunt singurele care arată o modificarte majoră a preferințelor americanilor, dând noi speranțe lui Harris și democraților.

De asemenea, Harris îl conduce pentru prima dată în ultimele zile pe Trump în prognoza electorală a lui Nate Silver, celebrul statistician și realizator de sondaje american, după ce republicanul a avut un avantaj important în fața lui Biden și apoi a lui Harris timp de mai multe luni. Șansele vicepreședintei democrate de a câștiga alegerile le-au depășit în prezent pe cele ale lui Trump. Harris are acum 50,5% șanse de a câștiga cursa pentru Casa Albă, față de 48,8% pentru Trump.

Săptămâna trecută, Silver a declarat cursa un toss-up, ceea ce înseamnă că oricare dintre cei doi candidați poate să se impună în alegerile din toamnă.

Nate Silver l-a văzut pe Trump favorit împotriva lui Biden pe tot parcursul campaniei electorale, din cauza performanței mai slabe a democratului în statele swing, cele care vor decide competiția.

DDHQ a observat o schimbare în favoarea democraților în nouă din cele 10 state cheie, pe lângă sondajul național. Cea mai mare schimbare a mediei sondajelor este în Carolina de Nord, unde avantajul lui Trump a scăzut de la 10 puncte la doar 3 puncte.

Marjele s-au redus și în alte state care sunt mai importante pentru câștigarea de către democrați a Casei Albă, deși Trump conduce în continuare în majoritatea statelor care pot determina rezultatul scrutinului.

Astfel, doar două sondaje au fost efectuate și publicate în Nevada de când Biden a renunțat la cursă, dar ele îl arată pe Trump cu un avans mediu de 3 puncte, în scădere față de avansul de 9 puncte pe care îl avea anterior.

Opt sondaje realizate în Pennsylvania și cinci sondaje în Georgia și Michigan au dezvăluit câștiguri importante pentru Harris – de 2 puncte, 4 puncte și, respectiv, 3 puncte.

Potrivit The Hill, Harris și-a îmbunătățit procentele în sondaje atât în statele swing, cât și la nivel național.

Ea îl conduce pe Trump cu 1 punct procentual la nivel național și a fost la egalitate (50 la sută) în statele cheie într-un sondaj CBS News/YouGov publicat duminică. Sondajul respectiv și altele au arătat o creștere a entuziasmului în rândul alegătorilor democrați, 85% dintre ei spunând acum că intenționează să voteze în această toamnă, comparativ cu 81% luna trecută.

Un sondaj Morning Consult publicat luni a arătat și el că Harris îl conduce pe Trump cu 4 puncte, ceea ce este cel mai mare avans pentru un candidat democrat la președinție în aproape un an.

De asemenea, Harris se află în fața lui Trump cu 5 puncte în rândul independenților și cu 9 puncte în rândul alegătorilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, un grup cu care Biden avea performanțe slabe în sondaje.

Agregatorul de sondaje RealClearPolitics indica și el miercuri un avantaj de 0.5% pentru Harris în fața lui Trump la nivel național – 47,4% la 46,9%, în timp ce democrata se află în avantaj și în ceea ce privește o cursă în cinci, unde, alături de ea și de Trump, au mai fost luați în considerare Robert Kennedy jr, Cornel West și Jill Stein. Astfel, Harris are aici 45,2%, față de 44,6% pentru republican.

Pe de altă parte, Trump continuă să conducă în fața lui Harris în statele cheie cu 47,8% la 46,3%, însă procentele sale au scăzut considerabil față de acum o lună, iar Harris chiar este în frunte în Michigan.

Favorabilitatea lui Harris, în creștere

Analiștii cred însă că cea mai mare schimbare de când Harris l-a înlocuit pe Biden ca și candidat democrat de facto a avut loc în ceea ce privește ratele de favorabilitate.

Într-un sondaj ABC News/Ipsos efectuat între 19 și 20 iulie, înainte de retragerea președintelui Biden din cursă, 35% dintre americani au spus că o priveau favorabil pe Harris, comparativ cu 46% care au spus că o priveau defavorabil.

Doar o săptămână mai târziu, cifrele lui Harris s-au inversat: 43% dintre americani o văd într-un mod, favorabil, iar 42% nefavorabil.

Același sondaj a măsurat ratingul lui Trump ca fiind 36% favorabil și 52% nefavorabil. Înainte de a renunța la cursă, ratingul lui Biden fusese de 32% favorabil până la 55% nefavorabil – chiar mai rău decât cel al republicanului.

Cifrele lui Harris s-au îmbunătățit cel mai mult în rândul independenților, unde au crescut de la 28% favorabil (înainte de a intra în cursă) la 44% favorabil (după ce a acceptat să candideze). În schimb, doar 27% dintre independenți l-au văzut pe Trump favorabil în cel mai recent sondaj ABC News/Ipsos.

Din nou, cifrele inițiale sugerează o tendință similară în statele cheie. Conform sondajelor Fox News de zilele trecute, Harris se bucură acum de un rating favorabil mai mare decât Trump în Pennsylvania, Wisconsin și Minnesota; în Michigan, cei doi candidați sunt pe picior de egalitate – 49% fiecare.

Biden a fost văzut mai puțin favorabil decât Harris și Trump în toate cele patru state swing.

În sfârșit, entuziasmul care înconjoară campania lui Harris pare a fi piesa finală a puzzle-ului. În februarie, un sondaj al Monmouth University i-a întrebat pe alegătorii democrați cât de entuziaști se simt față de Biden ca nominalizat: doar 62% au spus că sunt oarecum sau foarte entuziasmați. De partea lor, 80% dintre republicani erau entuziasmați de campania lui Trump.

Un sondaj ABC News/Ipsos de zilele trecute a indicat însă că 88% dintre democrați au spus acum că se simt entuziaști – mai mult decât cei 82% dintre republicani care au spus același lucru despre Trump.

Entuziasmul care însoțește campania lui Kamala Harris a alimentat și o intensificare a donațiilor de campanie, cu sute de milioane de dolari strânse de echipa sa după anunțul că va candida la președinție. Harris l-a depășit clar pe Trump la banii primiți – un lucru important într-o cursă aflată pe muchie de cuțit, unde fiecare dolar contează enorm.

Concluzie. Așa cum a scris și The Hill, după ce Harris a devenit candidată, realizatorul de sondaje Tony Fabrizio a susținut că democrata va avea o lună de miere cu titluri pozitive care îi vor crește procentele și, eventual, chiar o va pune înaintea lui Trump, dar că schimbarea va fi temporară.

Deocamdată, previziunile analistului se adeveresc. Kamala se află pe un val democrat de entuziasm surprinzător. Întrebarea care se pune acum este dacă și când se va încheia această luna de miere, cum vor arăta procentele celor doi candidați importanți pe măsură ce alegerile se apropie și ce șanse are Harris să câștige o cursă pe care Trump o avea în buzunar.

Surse context: Los Angeles Times, The Hill, Yahoo News, CBS News, ABC News, FoxNews, Morning Consult, monmouth.edu, nucleusfiles.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...