G4Media.ro

SONDAJ Șase din zece europeni nu se simt reprezentați de politicieni, o…

sursa foto: Pixabay

SONDAJ Șase din zece europeni nu se simt reprezentați de politicieni, o treime cred că drepturile omului servesc doar criminalilor și teroriștilor. Ancheta sociologică a evidenţiat o acceptare răspândită a corupţiei

Şase din zece cetăţeni ai Uniunii Europene sunt de părere că politicienilor şi partidelor dominante nu le pasă de ei, indică un sondaj realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), transmite miercuri dpa, preluată de Agerpres.

În România, 80% dintre persoane sunt de acord cu afirmaţia ‘Politicienilor şi partidelor dominante nu le pasă de oameni ca mine’, ţara noastră fiind depăşită în acest clasament doar de Croaţia, unde proporţia este de 81%. Valoarea cea mai mică a indicatorului se înregistrează în statele membre nordice (Suedia – 28%, Danemarca – 30% şi Finlanda – 32%).

Alienarea politică este în special pronunţată în rândul celor care întâmpină dificultăţi economice. Astfel, 73% din rândul celor care se confruntă cu probleme materiale se simt neglijaţi de politica tradiţională.

O treime dintre respondenţi au afirmat că drepturile omului servesc doar celor care nu le merită, precum criminali şi terorişti. La nivelul UE, doi din trei cetăţeni sunt de acord cu afirmaţia ”Unii oameni au un avantaj incorect de pe urma drepturilor omului’. Proporţia variază de la 57% în Italia şi 60% în Danemarca la 61% în România, Luxemburg şi Suedia şi la 90% în Malta.

De asemenea, ancheta sociologică a evidenţiat o acceptare răspândită a corupţiei. Doar 4% dintre cei intervievaţi au menţionat că o oficialitate le-a cerut vreodată banii sau alte cadouri. Totuşi, valoarea acestei proporţii este de 18% în Grecia, 13% în România şi 11% în Lituania.

Mai mult de o treime dintre respondenţi (35%) au spus că este acceptabil să ofere astfel de favoruri pentru a-şi asigura un serviciu necesar rapid. În România, 44% dintre persoanele intervievate au recunoscut că mita este o opţiune pentru rezolvarea lucrurilor, în timp ce proporţia este de 61% în Slovacia, 59% în Republica Cehă, 53% în Croaţia şi 48% în Franţa.

Valoarea cea mai mică a acestui indicator s-a înregistrat în Portugalia (15%), care este urmată de Finlanda (16%) şi Malta şi Suedia (câte 20%).

”Numărul oamenilor care se simt dezgustaţi de corupţie şi de modul în care funcţionează societatea noastră democratică ar trebui să determine ţările UE să ia atitudine”, a afirmat directorul FRA, Michael O’Flaherty, într-o declaraţie.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul FRA, 27% dintre respondenţi consideră că judecătorii sunt supuşi influenţei guvernamentale. Studiul FRA arată că guvernele trebuie să îmbunătăţească încrederea publică în sistemul judiciar prin salvgardarea independenţei judecătorilor. Întrucât există mari diferenţe naţionale, ţările pot învăţa unele de la altele să-şi îmbunătăţească situaţia în acest domeniu.

Raportul FRA va face obiectul videoconferinţei ‘Human rights in the new normal’, ce are loc miercuri şi joi.

Pentru a evalua opiniile despre democraţie, statul de drept şi drepturile omului, FRA analizat răspunsurile oferite, online sau faţă în faţă, de 34.948 de persoane din ţările Uniunii Europene, din Macedonia de Nord şi Regatul Unit. Sondajul a fost realizat în perioada ianuarie – octombrie 2019. În România au fost intervievate faţă în faţă 999 de persoane, în perioada 11 februarie – 21 iunie 2019.

În majoritatea cazurilor colectarea datelor a fost realizată de Ipsos MORI, în parteneriat cu agenţii în fiecare ţară. În trei state – Austria, Ţările de Jos şi Luxemburg – FRA a cooperat strâns cu autorităţile naţionale de statistică pentru obţinerea unor date de înregistrare a populaţiei care altfel nu ar fi fost disponibile pentru FRA sau pentru contractorul său Ipsos MORI. Astfel, Ipsos MORI a colectat datele în numele FRA, în cooperare cu Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) din Ţările de Jos, Centre des Technologies de l’Information de l’Etat (CTIE) din Luxemburg şi Statistik Austria.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. „… o treime cred că drepturile omului servesc doar criminalilor și teroriștilor.” Ca si cu covidul pentru unii, nu exista pina nu te loveste.

    • Esti din generatia pro(st) si nu intelegi nuanta. Adica, dupa infaptuirea crimei, criminalii cer sa le fie respectate drepturile omului, ei nerespectand nici un drept al victimelor.

  2. Cuuuuum ,se da mita la francezi ,nu pot sa cred.

    • Sa vina kovesi, sa le scoata coruptia din cap. Poate il pune adjunct si pe portocala.

    • Exista peste tot, dar asta nu inseamna ca trebuie tolerata la noi. Daca vecinul tau e hot, nu inseamna ca si tu trebuie sa fii hot.

  3. milioane de romani depind de coruptia statului roman pentru a avea loc de munca

  4. La noi in Romanica fac Palada cu Pieleanu studiile lor independente din care trag o concluzie comuna: cersetorii nu mor de foame. Alte nevoi nu mai exista daca ai burta plina.
    Normal, e despre bani… ala cu multi bani nu-l intelege pe ala care „trage ca prostu'” in timp ce seful se distreaza

  5. Nu toate statele UE practica terorismul și criminalitatea sau își promovează infractorii în funcții publice.

  6. Pentru ca cei 6 sunt din RFG Si Franta, unde s-a inventat coruptia si furtul, oamneii civilizati sunt in general la noi, ma rog, scazand useristii satanisti si pedelistii securistoizi…

  7. Western European culture and mentality it’s more focused on individual human rights and the creation of a humain and civilised society,than the Eastern European culture and mentality.The „conflict” between East and West had its origins in diverging views of how society should be organised which emerged in the course of nineteenth- and early twentieth-century industrialisation: the contrast between the pluralism of ‘Western’ civilisation, which in principle permitted a multiplicity of ways of life and patterns of power, and the centralised all-powerful state with its ‘Asiatic’ imprint; the contrast between capitalist means of production and socialist planning; the contrast between a parliamentary state under the rule of law and a totalitarian state. Such contrasting attitudes appeared to be irreconcilable, but they were indissolubly linked, at the latest, from the time of the Bolshevik victory in the October Revolution of 1917. Furthermore, the Bolshevik’s seizure of power in Russia turned these conflicting views into an international political problem. By claiming to be the vanguard of an historically necessary world revolutionary movement the leadership of the Soviet Union tied a particular combination of socialist and anti-Western attitudes to the advancement of Soviet national interests, thus introducing into the international system a specific conflict between ‘Western’ industrialised nations and the Soviet state.

    • What’s your point?

    • Stupid question …. No comment!

    • Troglodiano/asistano …. You are that stupid,that u can’t have a conclusion from what u lecture,and ask for a point …. !! LOL

    • Smart answer, no question about that! Truth is there isn’t any actual point in your dry philosophy, I didn’t even tell you about being completely wring, since you’re entitled to being wrong…

    • @Bresciano:
      Don’t bother explaining to Asistano, he’s just a long time supporter of the communist party PSD and his only goal is to shift the conversation away from the main idea. CRP is another troll that must not be fed. Also, some random racist loser has just published below a comment with your username.

  8. A humane and civilised society. Typo error.

  9. Sa-ntelegem ca restul de 4 pana la cele 10 persoane sunt criminali si teroristi?! Daca ne uitam ce se-ntampla acum in Europa in general, cam da!

    • Majoritatea celor care au raspuns (din vestul Europei) sunt sufocati de probleme de tot felul,in timp ce haitele de magrebieni si de „indieni” proveniti din estul Europei,au mai mult sprijin si intelegere din partea autoritatilor in timp ce traiesc numai din infractiuni,decat sprijinul si ajutorul ce l ar dori respondent din acest sondaj,din partea unor state destul de bogate dar foarte focusate pe globalism si politically correctness.

  10. Dragnia a castigat alegerile. Cele doua partide unite sub Ciolos au facut 30% impreuna.

    Peste un an, Ciolos s-a dus la discutii cu Juncker la Bruxelles. O intreaga saptamana s-a pbimbat Ciolosica prin Bruxelles in numele Romaniei.

    Peste trei ani, PNL face guvernul.

    Peste 3 si jumatate, sute de parlamentari PSD reconfirma Orban premier.

    Peste 4, sparaanghel, badante, macelari trasi in piept la salariu.

    Ma bucur pe el de vot.