G4Media.ro

SONDAJ Sprijinul public pentru euro a scăzut în Croația, care se pregătește…

Foto: Pexels.com

SONDAJ Sprijinul public pentru euro a scăzut în Croația, care se pregătește să înceapă utilizarea monedei unice în ianuarie 2023/ Susținerea față de introducerea euro a scăzut cu 6% față de anul trecut

Sprijinul public pentru introducerea monedei euro în Croaţia a scăzut chiar când ţara se pregăteşte să înceapă utilizarea monedei în ianuarie 2023, arată vineri un sondaj al UE citat de agenţia DPA, care notează de asemenea că opinia publică din România este cea mai favorabilă faţă de moneda unică europeană, transmite Agerpres.

Aproximativ 55% dintre persoanele intervievate în Croaţia sunt în favoarea introducerii euro, o scădere de şapte puncte procentuale a sprijinului comparativ cu 62% în 2021, arată acest nou sondaj.

Ca rezultat, sondajul relevă de asemenea că 81% dintre croaţi se aşteaptă la creşterea preţurilor şi că 43% anticipează că euro „va avea consecinţe negative pentru ei personal”.

Noile date, colectate în aprilie 2022, au analizat şapte state membre ale UE care nu folosesc moneda comună şi relevă că opinia publică din România (77%) şi cea din Ungaria (69%) sunt cele mai favorabile faţă de euro.

Sondajul a constatat de asemenea că Bulgaria şi Republica Cehă sunt cele mai puţin favorabile, la 44%. Suedia se plasează la 45%. Danemarca nu a fost inclusă, în contextul în care Copenhaga a negociat o scutire de la introducerea monedei.

Ţările care aderă la Uniunea Europeană sunt obligate să folosească moneda euro, dar nu primesc automat permisiunea de a o face. Ele trebuie să îndeplinească mai întâi o serie de criterii legale şi economice.

Comisia Europeană a raportat săptămâna trecută că Croaţia este pregătită să înceapă să folosească moneda euro. Croaţia vrea să schimbe kuna cu euro începând din ianuarie, la aproape 10 ani după ce a aderat la blocul comunitar, în iulie 2013.

Parlamentul European, precum şi cele 27 de state membre trebuie să fie de acord cu evaluarea Comisiei. O decizie finală ar putea fi luată încă din iulie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Care sunt ăia bucuroși? Dacă la aderarea la UE s-a distrus toată economia numai să ne primească, de am ajuns ca în perioada anilor 1900, economie agrară, acum ce le promiteți, țara vândută la mp, că economie să susțină euro nu avem.

    • Mă d’aci! Dacă nu intram in UE ne mâncau stăpânii tai pe pâine!

    • Pentru toti cei care agita marota asta cu distrugerea economiei, ca ce bine era inainte:

      PIB Romania 1980 – 100 mld dolari, adica 4,700 dolari pe cap de locuitor

      PIB Romania in 2007 ( cand am aderat la UE)- 300 mld dolari, 14 000 dolari pe locuitor – deci de 3 ori mai mult decat in vremurile cele mai bune ale iepocii de aur

      PIB Romania in 2019 ( dupa 12 ani de UE) – 545 mld dolari, 28 000 pe locuitor – deci dublu fata de cat era inainte de aderare

    • Nu mai bateți cimpii tovarăși că nu e vorba de aderarea la UE ci la zona euro.
      Entuziasmul românilor pentru întrarea în zona euro e explicabil, românii (nu numai ei dar alții nu ne interesează) sint analfabeți economic în masă. Din fericire in următorul deceniu e puțin probabil să se întâmple.

  2. De unde ai scos PIB România 545 miliarde, Droggy? Ai prizat cu Citu?

  3. Stirea asta a fost comandata de Isarescu cumva?
    30 de ani in fruntea BNR si nu suntem in stare sa adoptam EURO. Si apoi ni se prezinta chestia asta cum ca n-am vrea…