Sondaje în SUA: Majoritatea americanilor aprobă planurile lui Trump. Rate mari de favorabilitate pentru republican
Mai mult de jumătate dintre americani aprobă planurile și politicile președintelui ales Donald Trump pentru cel de-al doilea mandat la Casa Albă, potrivit unui sondaj Pew Research Center publicat vineri. Alte anchete de opinie arată rate importante de favorabilitate pentru liderul republican, în contextul în care unii comentatori cred că, după haosul și confuzia primului mandat, Trump are în sfârșit legitimitate politică.
Agendă aprobată
Mai mult de jumătate din americani aprobă planurile și agenda politică ale președintelui ales pentru viitorul său mandat în fruntea Statelor Unite, potrivit unui sondaj Pew Research Center publicat vineri.
Sondajul a constatat că 53% dintre americani aprobă “oarecum” sau “puternic” planurile de viitor ale președintelui ales. Aproximativ 46 la sută dintre respondenți au respins agenda republicanului.
Pew Research a constatat că respondenții și-au exprimat încrederea în modul în care Trump va gestiona economia, politica externă, imigrația și justiția penală, dar nu atât de mult când vine vorba despre avort.
Aproape 6 din 10 americani, respectiv 59%, au spus că sunt “oarecum” sau “foarte” încrezători că Trump va lua decizii bune în ceea ce privește politica economică. Aproximativ 54 la sută au spus același lucru în ceea ce privește justiția penală, în timp ce 53 la sută și-au exprimat încrederea în gestionarea de către acesta a politicii externe și a imigrației, potrivit sondajului.
În același timp, mai puțin de jumătate dintre americani, respectiv 45%, s-au declarat încrezători în gestionarea problemei avortului de către președintele ales.
Reamintim că unul dintre factorii care au cântărit cel mai mult în alegerile recente a fost modul în care alegătorii americani au cântărit situația economică din Statele Unite și direcția în care se îndreaptă țara. În mod repetat, anchetele de opinie au indicat nemulțumiri semnificative ale alegătorilor legate de felul în care președintele în exercițiu, democratul Joe Biden, a gestionat problemele economice.
De asemenea, americanii s-au declarat constant dezamăgiți de modul în care merg lucrurile în SUA. De exemplu, agregatorul de sondaje RealClearPolitics arăta luni că 62,1% dintre americani cred că Statele Unite se află pe o direcție greșită, în timp ce 26,8% dintre ei consideră că America merge pe un drum pozitiv. Este o diferență negativă de -35,3%, similară cu media anchetelor realizate înainte de alegerile din noiembrie.
Pe de altă parte, doar 41% dintre cei intervievați de Pew Research cred că Trump va reuși să unească țara în timpul celui de-al doilea mandat pe care îl va petrece în Biroul Oval. Ceilalți 59 la sută dintre americanii intervievați au puțină încredere sau nicio încredere în viitorul comandant șef.
În acest context, aproximativ jumătate dintre americani, respectiv 52 la sută, au spus că este “extrem de important” sau “foarte important” ca președintele republican să facă un efort pentru a le întinde o ramură de măslin alegătorilor Kamalei Harris ca să încerce să unifice națiunea. Aproximativ 30 la sută dintre respondenți au spus că este “oarecum important” ca republicanul să facă acest lucru, în timp ce doar 17 la sută au afirmat că potențiala convingere a acestora fie “nu prea este” semnificativă, fie “nu este deloc” semnificativă.
Aproximativ două treimi dintre respondenții la ancheta Pew Research, adică 66%, au susținut că Trump a făcut un “lucru corect” sau “unul slab” pentru a se conecta cu acei alegători democrați, în timp ce 31 la sută au declarat că republicanul a făcut o “treabă excelentă sau bună” în această privință.
În sfârșit, ancheta Pew Research a solicitat opinia americanilor față de Trump. Când li s-a cerut să-și indice sentimentele față de președintele ales pe un “termometru de senzație” de la 0 la 100, 43% dintre respondenți i-au acordat lui Trump un rating de “foarte cald” sau “cald” (între 51 și 100 pe scara 0-100). Ceva mai mult dintre ei (48%) i-au acordat lui Trump un rating “rece” (sub 50), inclusiv 40% care îl consideră “foarte rece” (între 0 și 24).
În acest context, analiștii au notat că ponderea americanilor care îl evaluează “cu căldură” pe Trump în prezent (43%) este mai mare decât a fost după alegerile din 2020 (34%) sau din 2016 (36%).
De asemenea, la scurt timp după alegerile din 2020, doar aproximativ un sfert dintre americani (28%) au considerat conduita post-electorală a lui Trump ca fiind excelentă sau bună. Astăzi, aproape de două ori mai mulți (53%) îi descriu comportamentul ca fiind unul pozitiv.
Sondajul Pew Research Center a fost realizat in perioada 12-17 noiembrie în rândul a 9.609 adulți americani, având o marja de eroare de plus sau minus 1,5 puncte procentuale.
Majoritate optimistă
Rezultatele majoritar pozitive ale sondajului Pew Research au fost similare cu cele ale altor anchete publicate în Statele Unite în ultimele zile.
Astfel, o anchetă CBS News/YouGov a constatat că majoritatea americanilor aprobă gestionarea de către președintele ales a tranziției administrației sale înapoi la Casa Albă – și sunt optimiști cu privire la următorii patru ani.
Astfel, o majoritate de 59% dintre americani aprobă acțiunile sale de până acum, în timp ce 41% le dezaprobă.
Trump a anunțat în ultima perioadă nominalizări pentru toate pozițiile din Cabinetul său. Persoanele nominalizate vor trebui să parcurgă procesul de confirmare a Senatului pentru a ajunge în mod oficial parte a echipei sale.
Așa cum am explicat recent, cabinetul unui președinte american include înalți funcționari care conduc departamentele executive din guvernul federal al SUA. Aceștia acționează ca și consilieri ai președintelui și sunt responsabili pentru executarea legilor și supravegherea diferitelor domenii de politică. Rolul Cabinetului este în mare măsură consultativ, iar membrii săi lucrează în mod colectiv pentru a implementa politicile și agenda legislativă a președintelui.
Cabinetul este compus din vicepreședinte și șefii a 15 departamente executive, împreună cu alți oficiali de rang înalt pe care președintele îi poate desemna.
Persoanele desemnate de Trump pentru Cabinetul său necesită aprobarea Senatului. Dacă patru senatori republicani și toți senatorii democrați nu sunt de acord cu vreo nominalizare, atunci acea nominalizare nu va trece și va fi respinsă. Asta după ce, în urma scrutinului din 5 noiembrie, republicanii au reușit să obțină controlul Senatului de la Washington, având 53 de mandate, în timp ce democrații au 47 de mandate. 51 de scaune sunt necesare pentru a avea o majoritate în camera superioară a legislativului american.
Revenind la ancheta CBS News/YouGov, trebuie precizat că Robert F. Kennedy Jr., nominalizat ca secretar desemnat pentru Sănătate și Servicii Umane, a atras cele mai pozitive reacții de la respondenții la sondaj: 47% l-au clasificat drept “o alegere bună”, comparativ cu 34% care au spus că “nu este bună.”
Secretarul de Stat desemnat, Marco Rubio, a fost considerat “o alegere bună” de 44% dintre respondenți față de 25% care nu l-au descris drept “o alegere bună,” directorul desemnat al Serviciului de Informații Naționale, Tulsi Gabbard, a obținut un scor de 36% la 27%, iar nominalizatul pentru poziția de secretar al Apărării, Pete Hegseth, a obținut 33% de aprecieri favorabile față de 28% aprecieri nefavorabile.
Sondajul CBS News a mai constatat că, în contextul în care Trump urmează să se întoarcă la Casa Albă în aproximativ 50 de zile, opinia americanilor privind viitorul țării este optimistă.
Aproximativ 23% dintre cei chestionați s-au descris drept entuziasmați de ceea ce va face Trump ca președinte, comparativ cu 30% care s-au declarat optimiști, 23% care au spus că sunt îngrijorați și 23% care au mărturisit că sunt speriați.
Opinia respondenților cu privire la viitor a urmat în mare parte liniile de partid, cu 54% dintre republicani entuziasmați și 41% optimiști, față de 35% dintre democrați îngrijorați și 50% speriați.
În ceea ce privește rezultatul alegerilor, 31% s-au declarat mulțumiți de rezultate, față de 24% mulțumiți, 23% nemulțumiți și 21% de-a dreptul supărați.
Analiștii cred că alimentarea sentimentului pozitiv față de Trump pare să fie speranța că președintele ales va ajuta la rezolvarea problemelor legate de creșterea costului vieții. Patruzeci și patru la sută dintre respondenți au declarat că cred că Trump va face ca prețurile la alimente să scadă, comparativ cu 35% care au spus că se așteaptă la creșterea costurilor și 21% care au spus că acestea nu se vor schimba.
Concluzia sondajului de opinie este că noua administrație a președintelui ales Donald Trump își va începe mandatul în mare parte înconjurat de bunăvoință din partea publicului: majoritatea americanilor în general sunt fie fericiți, fie cel puțin mulțumiți că Trump a câștigat și sunt fie entuziasmați, fie optimiști cu privire la ceea ce el va face ca președinte al Statelor Unite.
Gestionarea de către Trump a tranziției sale prezidențiale obține aprobarea majorității americanilor și primește undă verde de la majoritatea absolută a alegătorilor săi, împreună cu un răspuns net pozitiv atunci când este vorba de selecțiile sale pentru posturile din Cabinet.
În general, republicanii de astăzi sunt mai încântați de ceea ce va face Trump ca președinte acum decât erau în 2016, când a fost ales la Casa Albă pentru prima dată.
Democrații spun că se simt mai speriați de ceea ce ar putea face Trump decât în 2016, iar marea majoritate a democraților cred că, în calitate de președinte, republicanul le va amenința drepturile și libertățile. Dar, în același timp, ancheta a indicat că pare să existe un sentiment de epuizare printre democrați, deoarece mai puțin de jumătate dintre ei se simt motivați să se opună lui Trump în prezent.
Americanii, și în special democrații, cred că Administrația Biden ar trebui să colaboreze cu viitoarea administrație Trump pentru a asigura o tranziție fără probleme și că democrații din Congres ar trebui să lucreze cu republicanul în problemele în care găsesc un teren comun.
Un sondaj Gallup publicat luni a constatat și el că republicanii sunt optimiști în ceea ce privește victoria lui Trump, în timp ce democrații sunt speriați și supărați.
De asemenea, un sondaj Harvard CAPS/Harris a constatat că 54% dintre respondenți au spus că aprobă performanța lui Trump, în comparație cu 40% care au spus că o dezaprobă. Numărul de respondenți care au aprobat-o este amplificat de cei 91% dintre republicani care au spus acest lucru, dar include și 49% dintre independenți și 22% dintre democrați.
Aproape trei sferturi dintre democrați și aproximativ 40% dintre independenți au spus că îl dezaprobă pe președintele ales.
Legitimizarea lui Trump
Unii comentatori de peste ocean s-au referit și la sondajele de opinie ce au dezvăluit procente favorabile pentru Donald Trump pentru a explica un fenomen interesant: după haosul și confuzia primului mandat, republicanul are în sfârșit legitimitate politică.
The New Republic a scris, de exemplu, despre așa-numitul “Dans al lui Trump,” care a devenit viral, fiind îmbrățișat recent de numeroși sportivi profesioniști din America.
Publicația scrie că dansul “ar putea fi doar un meme stupid care nu înseamnă nimic pentru sportivii care îl fac – cel puțin nu în termeni de mesaj politic. Dar asta nu înseamnă că dansul nu are sens. De fapt, însăși existența acestei meme este o dovadă a triumfului cultural al lui Trump: în cele din urmă, el a devenit pe deplin normalizat.”
Primul său mandat a fost marcat, printre altele, de mișcarea de rezistență a democraților, care i s-au opus constant și care au refuzat să-i acode legitimitate.
Lucrurile s-au schimbat însă acum. După victoria detașată în alegerile recente, în care a fost susținut de grupuri demografice diverse, de la bărbații negri și hispanici, la femeile din suburbii și independenți, republicanul a devenit un personaj “normal.”
“Dansul lui Trump” este o reflecție a faptului că republicanul “nu mai este văzut ca o aberație. Departe de asta. El este, în schimb, o parte definitorie a culturii americane. “Dansul lui Trump” reprezintă, de asemenea, un fel de rebranding organic. Da, Trump este încă hitlerist pentru mulți. Dar pentru alții el nu este doar neamenințător, ci și binevoitor. Mitingurile sale hidoase și incoerente nu sunt văzute ca fiind fasciste sau chiar senile, ci ca o sursă de divertisment și comedie.”
The New Republic crede că “oponenții lui Trump, lingându-și rănile după realegerea sa, au depus deocamdată armele. În același timp, după alegerile în care a primit un nivel surprinzător de sprijin din partea tinerilor și a celor de culoare, percepțiile alegătorilor lui Trump s-au schimbat: există o conștientizare tot mai mare că sprijinul său este mai puțin monolitic și mai puțin asemănător cu cel al unui cult decât părea în urmă cu opt ani… Poate că suntem încă în stare de șoc. Poate că nu ne-am revenit niciodată din anxietatea care ne scrâșnea dinții și din turbulența neîntreruptă a primei ere a lui Trump. Poate că suntem hipnotizați de “Dansul lui Trump.” Sau poate, pur și simplu, ne-am obișnuit cu toate acestea acum. Poate aceasta este noua normalitate.”
Surse: RealClearPolitics, CBS News, Gallup, The New Republic, pewresearchcenter.org, harvardharrispoll.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.