G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu cere ca salariul minim pentru profesori să fie de aproape…

Sursa foto: Pixabay.com

Sorin Cîmpeanu cere ca salariul minim pentru profesori să fie de aproape 4.000 de lei net. ”Toate schimbările sunt degeaba dacă nu înțelegem că e nevoie de resurse”

Ministrul Educaţie, Sorin Cîmpeanu a declarat, vineri, despre noile legi ale educaţiei, că dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, ”toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba” şi nu vom avea profesori buni, fără motivaţie salarială, potrivit News.ro.

Câştigul salarial mediu net a fost 3977 lei în luna iunie, potrivit Institutului Național de Statistică.

El a dat asigurări că aceste aspecte au fost discutat în coaliţie şi că tot timpul au fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei.

”Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba. Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a spus ministrul Educaţiei, întrebat despre majorările salariale din invăţământ, potrivit noilor legi ale educaţiei, potrivit News.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că ”impactul bugetar este eşalonat pe o perioadă de 4 ani, până în 2026”.

”Conform proiectului de lege, va trebui să avem un buget cu 15% din bugetul general consolidat, echivalent, dacă vreţi, la momentul actual, cu 6% din PIB, în anul 2027”, a explicat el.

Potrivit lui Cîmpeanu, măsurile sunt de trei categorii: ”Sunt măsuri care au impact bugetar încă de la 1 ianuarie, este vorba de exemplu de transportul elevilor, de măsuri care să asigure gratuitatea cu adevărat a transportului elevilor. Sunt măsuri foarte importante care au impact bugetar începând cu septembrie 2023, exact peste un an de zile. Este vorba de creşterea de 10 ori, faţă de anul 2020, a bugetului de burse al elevilor, este vorba de creşterile salariale, din septembrie 2023, care au un impact de 7,5 miliarde de lei”.

”Toate aceste lucruri sunt atent luate în calcul, toate aceste lucruri sunt susţinute şi dacă vom regăsi aceste măsuri în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie. Dacă nu le vom regăsi, nu vom avea o şansă pentru educaţie. Este nevoie de un consens în coaliţie, de aceea este bine ca tot sistemul de educaţie şi toţi cei care sunt interesaţi în viitorul educaţiei să lupte pentru ca aceste legi să fie adoptate”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a precizat că în actuala coaliţie s-a discutat. ”După cunoştinţele mele, tot timpul am fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei”, a arătat el.

Întrebat dacă va exista o majorare salarială, la 1 ianuarie anul viitor, pentru profesorii debutanţi, Cîmpeanu a răspuns: ”Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023, începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore şi chiar şi aşa, cu norma redusă pentru profesorul stagiar, va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie, altfel nu vom avea profesori bine pregătiţi din cei mai mulţi absolvenţi ai universităţilor româneşti”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. „42 de licee din România au 0% promovabilitatea la Bacalaureat 2022”

    • Nu este de mirare. Cum să promoveze bacalaureatul, daca au intrat la liceu cu note de 2, 3, sau 4 la română și matematică la evaluarea națională? Cât timp vor fi admiși la liceu elevi cu astfel de note situația la bacalaureat nu se va schimba.

    • Profesorii universitari au salarii mari, de cel putin 5.000 lei net.
      Si profesorii de scoala, invatatorii merita salarii de cel putin 3000 lei net. Se adauga meditatiile la o parte.

    • Notele se pot mari. Problema este ca acei elevi despre care vorbesti au urmat o scoala in Romania, iar acelea sunt rezultatele normale pentru cei care nu au resurse de investit in meditatii zilnice.
      In Romania, scoala certifica note, nu educa elevii. Educatia copiilor este sarcina parintilor, care scot bani frumosi pentru pregatirea copiilor lor, platind in particular aceleasi cadre care ar trebui sa lucreze la claasa, dar fac acesta doar cu acei copii cu sanse la olimpiada, sursa suplimentara de bani.

  2. Nu mai vrem sa plătiți pe nimeni din banii noștri, dacă nu muncește și nu produce rezultate. Nu mai vrem sa ținem in spatenici asistați social trândăvi! Inafara de copii, niciun adult nu ar trebui sa primească bani publici fără sa facă ceva, cât de puțin.

    • Foarte bine spus. Platiti 4000 lei net profesorii, nu am nimic impotriva. Dar faceti criterii de performanta, productivitate, ceva, pentru numele lui Dumnezeu. Nu ai cum sa platesti cu aceeasi bani omul care trage ca o vita toata ziua si pe cel care impinge doua dosare pe saptamana, pricepeti odata! V-ati jucat destul cu banii nostri, gata.

    • Doamna Ramona,
      dar xe vina au profesorii dacă muncesc și elevii nu vor sa învețe pt a produce rezultate?
      Dacă li se dau note mici atunci profesorii sunt afurisita,dacă li se dau note mari atunci elevii nu citesc nimic.
      Nu ați vrea dumneavoastră sa încercați sa vedeți ce bine este în învățământ și după aceea sa va dați cu părerea.. După ce am învățat ca să iau doar grade cu 10 și am avut și câteva veri distruse in care doar învățatul a fost pe primul plan o infirmiera fără studii are un salariu care sare de 50 de milioane.
      Probabil ca găsiți corect acest lucru….
      Însă eu consider ca studiile și munca depusa trebuie sa se plătească conform standardelor europene!

  3. Corect! 4.000 de lei net!!! Dar să predea 40 de ore pe săptămână!!!! Poate să intre aici și „meditațiile”. Profesorul muncește 12 ore /săptămână și are 4 luni de concediu! Asta înseamnă că prestează de 4 ori mai puțin. Dar la salarii se înghesuie!

    • Ești sigur că un profesor de liceu va reuși performanță ca un elev intrat la liceu cu note de 2, 3 sau 4 să îl aducă la nivelul in care să poată promova bacalaureatul?

    • Mai da-le Nicule 100 de lei…
      Domnul ministru a văzut că nu cade la pace cu profesorii în privința aberațiilor educaționale din noile legi. Dacă nu a reușit să îi prostească, se gândește acum că poate să ii cumpere, cu promisiunea de salarii decente, care ar fi trebuit aplicate acum doi ani, și cu manuta lui le-a amânat și băgat sub preș!
      Rușine! Miclea și-a dat demisia când nu i s-a dat bugetul necesar. Actualul ministru a făcut totul că să își țină scaunul nepasandu-i de majoritatea profesorilor (universitarii sunt speciali…)!
      A scos legi care sa faciliteze șmecheriile din sistem, sa separe și copii in „speciali” și ceilalți!
      Demisia, domnule ministru!

    • Norma e de 18h/sapt!De unde 12?!Si e vb doar de normă! La astea 18 mai adăugați cam tot atât pentru pregătirea primelor 18 și vedeți cam unde se ajunge…

    • 4000 de lei net pe 40 de ore inseamna mai putin decat e acum geniule.
      Corecteaza tu 1 test de mate /geografie/istorie/romana x 20-30 de clase chiar. Plus faptul ca nu ar mai putea fi profesori la o singura scoala, deci mai adaugi si mersul la alte scoli, asta pt toti. Plus dirigentie, plus sa pregatesti orele.
      Si atunci ajungem la problema adevarata. Anume aia cu mintea ta.

    • Vrajeala cu cele 18 ore de pregatire. Poate in primul an, pe urma nu se mai pregateste nici dracu. Facute planurile de lectie, gata, s-a terminat. Iar din iunie pana in septembrie, pauza. Si nu ma invita in invatamant, sa vad cum este, ca chiar de acolo vin, si lucrurile le cunosc din interior

  4. Copiii trebuie să primească bani publici pentru că merg la școală? Nu mi se pare normal. Învață pentru ei, deci nu trebuie plătiți.

  5. Desconsirarea mafiei in legatura cu posturile titularizabile pe cand?

    • Din păcate mafia posturilor este prezenta in toate instituțiile publice, nu doar in învățământ. Cu cat salariile sunt mai mari, cu atât mafia este mai mare. Învățământul este la coada în topul mafiei angajarilor în sectorul public.

    • Acu 11 ani se cerea 5000 (cincimii) euro spaga pentru postul de profesor de muzica la tara!
      Despre ce vorbim?

  6. În nici o țară profesorii nu predau 40 de ore pe săptămână. Nici nu ar rezista psihic. Mergi într-un liceu sau chiar într-o școală gimnazială de mana a doua și preda 8 ore într-o singură zi, apoi să vorbești de predare de 40 ore/săptămână. Norma săptămânală a cadrelor didactice este de 18 – 24 ore/săptămână, nu 12 ore, cum afirmi. Concediul anual de odihna este de 62 de zile lucrătoare, nu 4 luni, cum afirmi. 80% din orele de meditații se fac la matematica, deci majoritatea covârșitoare a profesorilor nu au nici măcar o ora de meditatii.

    • 62 de zile fara sambata , duminica si sarbatorile legale. Dar, daca intamplator pe data de 20 iunie m-as duce intr-un gimnaziu, as gasi toate cadrele didactice la scoala? Eu zic ca nu, dar poate ma insel…

  7. Învățământul nu e la coada, e chiar in top, mai ales pe posturi titularizabile. Nu se vorbește în spațiul public despre aceasta problema, de asta toti cred ca ea nu există. Câți din cei sub 35 de ani care predau sunt pe un post titularizabil Si au siguranta de a rămâne si la anul in invatamant? Toate aceste posturi sunt scoase pe 1 an, ca cine stie cand unui director ii pica ceva ca sa nu il dea totusi gratis.

    • Trebuie sa fii nebun sau sa nu găsești nimic de munca pentru a da șpagă sa ocupi un loc de profesor. Pentru a fi militar sau polițist, da, se mărită șpagă, căci venitul lunar este de cel puțin 3000 lei din prima luna de serviciu și pensie specială la vârsta sub 50 de ani. Basca faptul că nu îți trebuie facultate, cu excepția ofițerilor.

  8. Hai nu zău? De unde bani? Îi aduce el de acasă???

  9. Pentru 4 ore pe zi de munca si 4 luni libere din cele 12 ale anului? Totodata, de ce noi toti platim taxe, dar evaziunea fiscala facuta de profesori cand dau meditatii e trecuta cu vederea? Plus ca majoritatea profesorilor nici in cele 4 ore pe zi nu fac nimic si ii forteaza pe elevi sa mearga la ei la meditatii. Nu merita nici 2000 de lei pt munca din scoala, o casiera munceste 12 ore, dar ei obosesc dupa 4 ore de stat cu copiii. Oricum fac mii de lei pe luna din meditatii.

    • Ti se pare normal ca un profesor, oricat de putine ore muncește, sa castige mai lutin decat un sofer de uber, de exemplu? Cine se va mai face profesor, cand si ca paznic cred ca câștigi mai bine?

    • Da! Se numește economie de piață! Vrei să conduci noaptea și în weekend? Te faci șofer! Vrei să stai 4 luni pe an? Te faci profesor? Vrei pensie specială? Te faci milițian! Ai înțeles? Sau ai avut profesori proști?

    • Cadrele didactice au concediu anual de odihna de 62 zile lucrătoare, nu 4 luni, cum afirmi. Nu sunt 4 ore/zi de munca, cum afirmi, ci 4 ore/zi de predare – evaluare la clasa. În afara acestor ore profesorul trebuie să întocmească foarte multe documente, unele utile, dee tipul plan de lecție, fise de verificare a cunoștințelor elevului, subiecte pentru evaluări sumative și baremele de evaluare, plan temedial pentru elevii cu dificultăți de învățare, etc., Da participe la ședințe și la cursuri de formare continuă, sau la activități extrașcolare. Nu mai abera pe tema meditațiilor! 80% din orele de meditații sunt la matematica. Restul de 20% sunt in majoritatea cazurilor la limba română. Așa că majoritatea covârșitoare a profesorilor nu au nici o ora de meditații.

    • florine las-o balta, ce mi-e 4 luni de concediu sau 3 luni de concediu si inca o luna de frecat menta prin scoala/acasa fara elevi. si profesorii cu exceptia celor „esentiali” (matematica, romana si limbi strain – poate inca ceva chimie fizica sau biologie pt medicina unde se mai fac meditatii) oricum fac fix ce le trece prin cap la scoala pentru ca oricum nimeni nu este interesat de prestatia lor. o fi bine o fi rau – asta e situatia. daca au constiinta fac cva si unii fac- daca nu (si de-astia sunt o groaza), nu-i bai.

  10. Cat de prost manager trebuie sa fii ca sa faci un plan care nu are bugetul asigurat?
    Cat de prost manager sa fii sa nu stabilesti niste prioritati pentru care exista bani?

    Unde cauta peneleu resursele? In fondul pentru pensii speciale sau in ala pentru furt?

  11. Din partea mea, bani la toata lumea, sa fie oamenii fericiti.😅

  12. Norma de 18 ore pe saptamana, iar eu muncesc 12 ore in fiecare noapte pt banii aceia ca sa platesc taxe pt lenesii cu 4 luni vacanta.

    • Cadrele didactice au concediu anual de odihna de 62 zile lucrătoare, nu 4 luni, cum afirmi. Nu sunt 4 ore/zi de munca, cum afirmi, ci 4 ore/zi de predare – evaluare la clasa. În afara acestor ore profesorul trebuie să întocmească foarte multe documente, unele utile, dee tipul plan de lecție, fise de verificare a cunoștințelor elevului, subiecte pentru evaluări sumative și baremele de evaluare, plan temedial pentru elevii cu dificultăți de învățare, etc., Da participe la ședințe și la cursuri de formare continuă, sau la activități extrașcolare. Nu mai abera pe tema meditațiilor! 80% din orele de meditații sunt la matematica. Restul de 20% sunt in majoritatea cazurilor la limba română. Așa că majoritatea covârșitoare a profesorilor nu au nici o ora de meditații.

    • Alin, tu muncești nu gândești, așa cum strigau adepții lui Iliescu in anii 90. Ai o capacitate intelectuală redusa adica IQ de cel mult nivel 90. Cu siguranță nu ai putea fi cadru didactic.

    • Cam acesta e nivelul profesorilor. Nu stiu cand se scrie „nici o” si cand se scrie „nicio”, dar stiu sa jigneasca si sa ceara salarii de mii de lei pt 4 ore pe zi de pierdut timpul prin scoala.

  13. Am avut niste discutii cu profesori si sunt atat de blazati si lipsiti de chef, iar scolile arata foarte rau. Nici macar bani de vopsea nu au, sistemul e subfinantat, iar tori banii se duc pe salarii, nu pe educatia copiilor. Aia trebuie s fie prioritatea.

  14. Tipic USL-ist, cand nu face nimic bun si il injura lumea, sare cu mita ! Ca doar nu e de la Timpeanu din buzunar.

  15. Ce sa mai zicem de iohanis care își are postul rezervat de 25 de ani. Se vede cat de mult se gândește si la elevi si la ceilalți profesori care ar putea obtine postul respectiv…dar mai bine sa fie suplinitori..Ca doar barosani asigurați pe viata is putini in tara asta

  16. Absolut de acord cu cresterea salariilor in educatie.

  17. Hai să înrăutățim inflația! Votați PSDNL!

  18. Trebuie sa fii nebun sau sa nu găsești nimic de munca pentru a da șpagă sa ocupi un loc de profesor. Pentru a fi militar sau polițist, da, se mărită șpagă, căci venitul lunar este de cel puțin 3000 lei din prima luna de serviciu și pensie specială la vârsta sub 50 de ani. Basca faptul că nu îți trebuie facultate, cu excepția ofițerilor.

    • asta explica intr-adevar echilibrul nervos precar al multor cadre didactice. „merita” nu „se merita” dom’profesor.

    • Da, ca absolut toti oamenii se gandesc exclusiv dar exclusiv la salariu de peste 3000 lei in primele luni si la pensie speciala la 50 de ani, oamenii nici nu isi doresc sa munceasca si din alte motive.

    • Cu limba romana si cu gandirea stau mai prost multi profesori. Cu cersitul banilor amenintand ca voteaza altfel si cu fortatul copiilor sa vina la meditatii stau ei bine.

  19. Ma florine, las-o moarta.
    Nimeni nu are 62 zile concediu de odihna.
    Nu te contrazic cu norme and stuff, da de unde iese suma asta de 4000? De ce nu 6000? Sau 10000?
    Corelat cu ce e? Cu numar de absolventi?
    Criterii opace care nu fac decat sa genereze antagonism vs profesori. Asta e problema, explicatiile tale par scuze si dau apa la moara.

  20. Alin. Ești prost informat! Când conjuncția nici este urmata de un numeral (o ora) se scrie așa cum am scris in postare.

    • Florin, ești și agramat și frustrat. Nu meriți 4.000 de lei, dacă nu știi că verbul a merita nu e reflexiv.

  21. Alin. Daca stai așa de bine cu limba română și mai ales cu gândirea ai fi găsit un alt job decât acela în care trebuie sa lucrezi 12 ore in fiecare noapte.

  22. Cei care bat apa în piua cu asa zisa performanta a dascalilor(termenul este deosebit de discutabil ),ar trebui sa li se aplice amenzi usturătoare dacă copii lor absentează nemotivat de la orele de curs,daca se dovedește cu ajutorul camerelor de luat vederi din fiecare sala de clasa ca ai lor copii nu sunt atenti la orele de curs ,stau cu telefonul mobil pe sub banca etc
    Atunci ar înțelege ca dascălii nu pot face..performanta cu elevi necooperanti.

  23. Daca un copil de clasa a V-a poate sa invete lectiile la mai multe discipline, de ex, matematica , engleza, romana si istorie pt ziua urmatoare, pt profesori (adulti) care predau o singura disciplina predarea nu ar trebui sa fie o problema, deci nici pregatirea lectiei. Nivelul lectiilor (2-3pagini ) este accesibil copiilor, deci profesorii nu fac cine stie ce eforturi sa predea . La fel ca la alte institutii, si privitor la invatamant se poate vorbi de sociocentrism : sefii si angajatii(profesori in cazul acesta) exagereaza importanta activitatii pe care o desfasoara pentru a primi mai multi bani. Pana la urma, meritul pt ceea ce stiu este al copiilor, profesorii sunt platiti pt ceea ce fac , salariile profesorilor sunt modeste in toata lumea , fiindca si responsabilitatile lor sunt reduse fata de alte profesii.

    • Asa e, pana la urma, la ce iti mai trebuie profesori cand te avem pe tine?
      Strungari de la 12 ani si mancat de seminte e viata!

  24. ”Campeanu cere”? Cui ? Nu cumva e la guvernare ? Nu cumva are trei ani de cand pastoreste acest minister ? Nu cumva , pe langa protejarea plagiatorilor la care a fost extrem de performant, a facut o gramada de modificari legii educatiei apoi o alta lege si acum spune ca toate astea nu au nici un rost fara salarii marite ?
    Dupa modelul Holguta , cica da profesorilor ceva maruntis, dar pe lumea cealalta, candva , in viitor …. (Sigur, debutantilor ca ceilalti, profesorii performanti, cu vocatie, adevarati sunt in privat deja !) Curat, murdar ……….

  25. An de an, unele dupa altele, diferite categ. de bugetari cer si primesc(unii mai putin, altii mai mult sau prea mult) mariri de salarii. Totul a ajuns un fel de competitie in care unii castiga in timp ce altii pierd , fiindca sursele cresterilor de salarii nu pot fi decat munca in sectorul privat, cresterea preturilor , taxelor si impozitelor , sau imprumuturile externe. Pt cresteri de salarii in fiecare an, punand la socoteala pierderile pe seama coruptiei(parandarat), sistemului bugetar supradimensionat( de ex, religia ar fi suficient sa fie predata un an, nu pe tot parcursul scolii, ca nu toti copiii vor urma cariere in teologie) , cheltuielile cu privilegiile „speciale”, investitiile care nu sunt prioritare , nu fac profit si nu se recupereaza ( stadioane, panselute, borduri, lacase de cult etc) ar insemna ca economia sa fie campioana la produse de calitate si sa existe cerere din ce in ce mai mare pt ele(in ritmul cresterilor de salarii cerute de bugetari) , ori ca Romania sa fie asezata pe niste mine de aur sau pietre pretioase , ceea ce, evident, nu se intampla.