G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu: Controalele în şcoli pentru respectarea regulilor sanitare vor începe de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu: Controalele în şcoli pentru respectarea regulilor sanitare vor începe de luni / Vom intensifica acţiunile de verificare în toate şcolile din România

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că acţiunile de control în şcoli privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19 vor începe de luni, 4 octombrie.

„Am insistat să fie cuprinsă şi în Hotărârea CNSU – intensificarea acţiunilor de control din partea inspectoratelor şcolare judeţene, direcţiilor de sănătate publică şi a tuturor instituţiilor abilitate. Acest lucru de intensificare a acţiunilor de control în vederea verificării respectării riguroase a normelor face parte şi din ordinul comun de ministru. Trebuie intensificate aceste controale. (…)

Inspectoratele şcolare judeţene, conducerile şcolilor, direcţiile de sănătate publică şi chiar instituţii în Ministerul de Interne. Cei care au aceste controale în responsabilitate ştiu să le facă şi noi vom insista să le facă, iar noi vom verifica în ce măsură se fac aceste controale. Ar trebui să înceapă de mâine evident şi vor începe de mâine. (…) Vom intensifica acţiunile de verificare în toate şcolile din România”, a afirmat ministrul Educaţiei duminică seara, la postul Digi 24.

El a fost întrebat care este pragul de incidenţă a COVID-19 până la care şcolile vor rămâne deschise. „Ordinele de carantinare prin care localităţile intră în carantină vor prevedea în ce măsură activităţile pot să se mai desfăşoare sau nu în carantină. Cele mai mult dintre activităţi nu se vor mai putea desfăşura în carantină, însă aceste lucruri vor fi precizate de către ordinele de carantinare care sunt emise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a răspuns Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul Cîmpeanu a reluat apelul către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală dacă au cele mai mici simptome specifice noului coronavirus.

Cîmpeanu a spus că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

„Este extrem de important ca aceste teste să fie administrabile de către personal fără competenţe medicale. Ele pot fi şi auto-administrate de către elevi, chiar elevi cu vârstă mică am văzut foarte bine în multe state europene. (…) Testele non invazive vor fi asigurate prin ONAC de la bugetul de stat”, a mai precizat ministrul Educaţiei.

Ministerul Educaiei a publicat, vineri, instrucţiuni conform cărora fiecare inspectorat şcolar va crea o secţiune dedicată pe site-ul propriu pe care va publica zilnic lista unităţilor de învăţământ cu precizarea claselor cu activitate online şi va intensifica acţiunile de control privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19, împreună cu instituţiile abilitate, potrivit unor instrucţiuni ale Ministerului Educaţiei.

Totodată, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor şi preşcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic.

„Inspectoratele şcolare intensifică acţiunile de control în vederea respectării tuturor regulilor de protecţie sanitară în şcoli, împreună cu instituţiile abilitate în acest sens. Inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ vor sprijini acţiunile de testare, conform art. 2 alineatul (1) din HNCSU nr. 76 /30.09.2021, care prevede testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, pentru elevi şi preşcolari, personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora”, a transmis Ministerul Educaţiei. (Sursa: Agerpres)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. campeanu abereaza, atat timp cat tu nu testezi nimic, atat timp cat desi clasele sunt în online pentru că sunt elevi depistați cu covid dar profesorii ramân la scoală si predau în continuare la alte clase pentru că nu se fac nici un fel de teste, unde credeti că vom ajunge???? este o concăială de covid prin toate scolile pentru că nu se testează …se va ajunge la explozie de cazuri…scapă cine rezistă …si ministrul incompetent abereaza cu controalele ….păi e la mintea bacteriei ce se va intampla cu sau fără controale…campeanu trebuia demult demis, sper să pice guvernul si să de ducă toți unde a întărcat mutu bălaia.

    • Cu ce va consolează daca copilul dvs este gasit pozitiv?
      Era mai corect, la indicele peste 6 la mie, sa treaca toti în online, si va protejati copilul. Asa cere un parinte responsabil unui ministru iresponsabil.

  2. Habar n au care este realitatea in scoli. In fiecare clasa sunt cazuri de covid, dar copii nu sunt testati.Parintii ii testeaza doar daca se simt foarte rau si doar parintii care sunt responsabili(aproximativ un sfert, cam cati vaccinati sunt).Si daca vine controlul ce ..poarta masca cu totii un sfert de ora cat stai in scoala si gata, apoi toata lumea fara masca.

  3. In Slatina – Olt, scolile nu au asigurat masti pentru elevi si profesori in acest an scolar, pana acum! Cand un lucru atat de mic si de simplu nu se respecta, ce sa mai vorbesti de probleme mai spinoase!

  4. Va rog sa incepeti cu scoala 195. La sedintele cu parintii masca nu e obligatorie in pauza se srang elevii de la mai multe clase la un loc sa asculte manele in tabara a fost jale. Verificati cu DSP Bihor

  5. Aceeași lipsa de coerenta la domnul Câmpenu : a făcut (zice el) sondaje si 80% dintre părinți vor scoala fizic ( cred ca a făcut sondajul pe la țara pe undeva ).Acum câteva zile zicea de alt sondaj conform căruia 90% dinte părinți nu vor testare (aici o scoala din Bucuresti)
    Tot insista sa stea acasă copii la primul semn de raceala , dacă este așa important de ce nu a prevazut si in ordinele pe care da?
    Copii cu viroză care stau acasă nu pot intra online pentru ca nu este legislație pentru ei , numai cei care sunt obligați sa stea acasă din motive de covid pot.

  6. Don Campeanu ne aminteste de vremea lui ceașcă.

  7. OK, dar se știe că românii sunt împărțiți în două, așa că și printre controlorii ăia sunt care nu cred că există virusul și sunt anti-mască/bască/justiție, deci controalele făcute de ăia vor fi în dorul lelii, mai ales că toți directorii de școli și majoritatea profesorilor sunt afiliați politic la PNL și PSD. Leafa merge, iar masa de protocol șterge cu buretele neregulile.

  8. Acest ministru ne-a sfatuit pe noi parintii ingrijorati de Covid, sa ne vaccinam. Ce sa vezi suntem vaccinati si noi parintii, si bunicii. Pe copii nu pot, pentru ca au sub 12 ani. Dna diriginta are covid, dar clasa noastra merge la scoala in continuare. Nu se considera contact direct, chiar daca sala este mica, si catedra este practic lipita de primele banci.
    Vor scoala fizic? Sa testeze macar o data pe saptamana!
    Daca de scoala mai vezi cate un articol sau o stire, legat de gradinite toata lumea tace. Acolo nu se poarta masca, iar in mintea multor parinti, Covid la un copil sub 6 ani nu exista, doar viroze. Nu se testeaza nimeni, nu anunta nimeni de ce sunt tinuti copiii acasa, prin urmare nu se inchide nimic. Bina ca maine, 5 octombrie, de ziua educatiei, toti parintii de la gradinitele si scolile de stat vor avea cu cine sa isi tina odraslele.
    Ne meritam soarta!