Sorin Cîmpeanu: Sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli. Putem folosi disciplina „educație sanitară”, care poate fi adaptată, gradual, la toate clasele de elevi
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat la Digi24 că este complet de acord cu introducerea educației sexuale în școli și că el, personal, nu are absolut nicio emoție în privința termenului „sexual”, chiar dacă e conștient că sunt mulți părinți pentru care termenul în sine poate genera idei preconcepute.
„Poate trebuia să avem o denumire mai explicită pentru această disciplină, pentru acei părinți care intră în profunzimea termenului, dar eu personal n-am nicio problemă și consider că este necesară educația sexuală în școli”, a răspuns Cîmpeanu, când a fost întrebat dacă e potrivit ca materia de studiu să se numească exact așa: „educație sexuală”.
Sorin Cîmpeanu a subliniat că exista deja o lege trimisă pentru promulgare în privința reglării denumirii și introducerii educației sexuale în școli, și că din punctul său de vedere va putea fi utilizată programa actuală, care prevede pentru clasa a XI-a disciplina „educație sanitară”, disciplină care include pe larg „informații de specialitate pe care copiii pot să le afle”.
În prezent, educația sanitară este o materie opțională, astfel că doar 6% dintre elevi au beneficiat de informații adecvate, a mai arătat ministrul Cîmpeanu.
Pentru ca educația sexuală predată în școli să-i poată ajuta pe elevi să înțeleagă, e necesar ca ei să fie înscriși din start la această disciplină, care se va preda gradual, începând de la clase mici, până la clasele de liceu, a arătat Cîmpeanu. „Părinții care au rezerve vor putea să facă cerere de retragere a elevilor, motivat sau nu, dar consider că elevii trebuie înscriși din start la această disciplină”, a adăugat ministrul.
De asemenea, mai crede el, educația sexuală trebuie predată în paralel cu o strategie de educație parentală, pentru că sunt mulți părinți care nu înțeleg lucrurile în profunzime. „Mulți părinți nu înțeleg ce s-ar putea preda la această disciplină, de aceea consider că educația sexuală trebuie să meargă în paralel cu educația parentală”, a comentat Cîmpeanu.
Un alt aspect menționat de acesta este faptul că disciplina trebuie predată de personal competent, de profesori de biologie sau chiar de medici, iar în timp, personalul specializat va putea fi format în universități.
Cîmpeanu a precizat că părinții trebuie să aibă în vedere fenomenul social și faptul că tinerii au în prezent acces din plin la informații neadecvate, astfel că este esențială îndrumarea de specialitate.
„În momentul în care primim atâtea semnale cu privire la nivelul scăzul de informații pe care le dețin copiii – vorbim de mame la vârsta de 12, 13, 14 ani, de noi născuți care sunt abandonți și introduși in plasament, unde aceștia cresc și din nou generează alte probleme, tot din lipsă de informație (…) Diversitatea surselor de informații la care au acces elevii este enormă, motiv pentru care ei chiar au nevoie de o îndrumare de specialitate, de îndrumarea profesorului care trebuie să aibă competență să-i îndrume. Părinții nu au destule competențe în acest sens. Eu, cu copilul meu, am mai avut discuții, dar niciodată în detaliu, pentru că eu nu am fost format pentru așa ceva, am avut discuții atât cât s-a putut, dar nu sunt format să știu cum să explic lucruri de specialitate”, a comentat ministrul Cîmpeanu.
Citește și
Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii