Sorin Cîmpeanu, despre educația sexuală: Chiar nu înțeleg efervescența pe acest subiect. Vom propune în planurile-cadru pentru 2022 introducerea disciplinei educație pentru viață, cu tematică abordată din perspectiva vârstei elevului, fără să se întreacă măsura
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri seara, la TVR 1, că nu înțelege „efervescența” legată de predarea educației sexuale și a precizat că ministerul va propune în planurile-cadru pentru 2022 introducerea disciplinei educație pentru viață, cu tematică abordată din perspectiva vârstei elevului, fără să se întreacă măsura.
Sorin Cîmpeanu a fost întrebat despre votul său din Senat împotriva reexaminării cerute de președintele Klaus Iohannis legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore.
„E un vot care nu m-a interesat, pentru că legea educației naționale e foarte clară: prevederile legii educației naționale prevalează în fața oricăror altor legi. Legea educației precizează foarte clar: în România, programele școlare și planurile-cadru, adică lista disciplinelor, se fac de ministerul educației naționale prin specialiști. Nu se fac de parlamentari ca mine, de aceea votul de ieri nu m-a interesat. În realitate, în Parlament nu are ce să caute un subiect legat de curriculum, pentru că nu există competență”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a precizat că aceste lucruri vor fi reglate de Ministerul Educației, prin planurile-cadru făcute de specialiști în științele educației.
„Planurile-cadru pentru liceu le-am stopat. (…) Ele se vor rediscuta pentru a putea fi aplicate din 2022, acolo vom propune intrudcerea disciplinei educație pentru viață, care să cuprindă adaptat fiecărei vârste elementele foarte necesare în orice societate”, a subliniat ministrul Educației, precizând că este vorba despre educație rutieră, educație juridică, educație civică, educație sanitară, educație sexuală și așa mai departe.
„Toate aceste discipline vor fi module predate de specialiști pe fiecare modul, într-o disciplină obligatorie care să se numească educație pentru viață”, a adăugat Cîmpeanu.
Întrebat dacă fiecare modul va fi predat într-un an de studiu, Sorin Cîmpeanu a replicat: „Nu înseamnă că dacă avem 10 module în 8 ani de studiu va trebui să avem un modul pe an. Aceste module pot fi repartizate științific: aceeași tematică abordată din perspective adaptate vârstei copilului, fără să se întreacă măsura”.
„Chiar nu înțeleg efervescența pe acest subiect”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, precizând că în prezent educația sexuală este predată, adaptat vârstei, în cadrul educației sanitare. Ministrul a explicat că, de exemplu, „la clasa a V-a, a VI-a, se prezintă sentimentele de dragoste, apartenența la familie, foarte soft, după care crescendo se ajunge la clasele a XI-a și a XII-a la informații pe care eu personal ca adult le consider foarte complexe și foarte sofisticate”.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți seara, la TVR1, în privința educației sexuale în școli, că curricula ține de Ministerul Educației și va introduce de anul viitor educația pentru viață, iar părinții își pot retrage copiii, ca la religie.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii