G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu în 2015, ministru în Guvernul Ponta: E nevoie de o…

Sorin Cimpeanu / Foto: Facebook

Sorin Cîmpeanu în 2015, ministru în Guvernul Ponta: E nevoie de o nouă lege a educației, rezultată în urma unei consultări largi / Cîmpeanu în 2021: România educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică. O lege a educației e absolut necesară

Sorin Cîmpeanu a trecut în 6 ani prin 3 partide politice, pentru ca din poziția de ministru PNL al educației să găsească proiectul de lege despre care în 2015 spunea, pe când era ministru în guvernul condus de social-democratul Victor Ponta, că este nevoie să înlocuiască actuala legislație în domeniu. “Nimeni nu poate să conteste că proiectul România educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică organizată în România”, a declarat marți seară Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus, unde a anunțat că o nouă lege a educației “este absolut necesară”.

Dorința lui Cîmpeanu de a realiza o nouă lege a educației nu este, însă, nouă. În 2015, pe când era ministru al educației în Guvernul Ponta, unde a intrat susținut de PC, acesta declara: “S-a stabilit, în urmă cu câteva zile, la o întâlnire comună cu reprezentanții sindicatelor din învățământul superior și din preuniversitar, necesitatea unei noi legi a educației“.

Paradoxal, Cîmpeanu anunța atunci, în 2015, acea nouă lege a educației după ce tot Guvernul Ponta modificase radical legea educației 1/2011 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) care adusese schimbări în 97 de puncte din lege. Întrebat atunci de presă de ce mai e nevoie de o nouă lege, când propriul său guvern tocmai o modificase masiv pe cea în vigoare, Sorin Cîmpeanu din executivul Ponta răspundea:

  • Cîmpeanu, 7 mai 2015: E nevoie de o nouă lege în primul rând pentru a asigura coerența cu alte reglementări legale, a asigura coerență între articolele aceleiași legi și a asigura coerență cu cerințele sistemului de educație care trebuie să fie legate strâns de cerințele mediului socio-economic. Noua lege va fi rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia va trebui să se pronunțe și studenții, și profesorii, și angajatorii, și sindicatele din învățământ, toți acești actori“. (Sursa declarațiilor făcute de Sorin Cîmpeanu pe 7 mai 2015 – HotNews.ro)

Trei zile mai tarziu, pe 10 mai 2015, într-o conferință susținută la sediul PSD, Sorin Cîmpeanu anunța că noul proiect de Lege a educației urmat să fie lansat în dezbatere în iunie 2015.

În iunie, proiectul de lege s-a dovedit a fi unul transmis de comisia de învățământ a Senatului, condusă atunci de Ecaterina Andronescu, la care Cîmpeanu ca ministru anunța că va aduce următoarele noutăți: posibilitatea unei evaluări la clasa a X-a și introducerea Bacalaureatului profesional, susținut puternic de Ecaterina Andronescu.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Voi aţi votat PNL, inteligenţilor. Acum, Educaţia e în fază terminală.

  2. Ministrul Campeanu este un om linistit, maleabil, potrivit pentru perioada atat de agitata pe care o traim, bun sa aduca putin echilibru in scoala ravasita de pacatele ei, accentuate de recenta abrambureala.
    Dar nu Ca,peanu este omul potrivit sa refeormeze Invatamantul. Ne trebuie un Daniel Funeriu, sau un Mircea Miclea, eventual usor temperati de un Campeanu.
    In ce priveste largile consultari – poate ca dau bine sub aspect electoral, dar cred cam mai curand e necesara analiza serioasa a unor minti luminate.
    Scoala trebuie sa raspunda necesitatilor (re)educarii natiuni noastre, prea afectata de regimuri si guverne care perindate din 1947 pana azi. Suntem un popor needucat, imprastiat, dezorientat, aflat aproape tot timpul la discretia unor iresponsabili si profitori.
    In domeniul scolii ne trebuie o Revolutie. Nu cred ca dl Cameanu este dispus sau capabil sa o faca.

  3. Chiar nu aveti un om normal la cap pentru educație? Ce atatea legi si schimbari, când:
    – de 1 an de zile nu s-au dat tablete si internet tuturor copiilor – unii copii au ratat 1 an de scoala
    – nu s-au asigurat conditii: max 25 de elevi în clase, clase noi si after
    Apoi vorbim de legi si idealuri.
    Unii trăiesc pe alta planeta, clar, si vin sa dea lecții. Am obosit de atatea tâmpenii. Ori treaba normala la cap, in condiții decente pentru toți, ori lăsați pe alții care macar trăiesc în vremurile astea.
    După ce stai acasa fără școală sau esti de-a dreptul forțat de condiții sa iti dai copilul la privat, ajungi sa votezi cu Coaliția pentru Unitatea Românilor -ul.

  4. Ministrul Nulitate a uitat ca exista o lege ultramoderna Funeriu, pe care PSD a batjocorit-o ! Are nevoie de o lege noua cu „sprijin larg” PSD si AUR ? Asata e in capul sau de PSDist ? Sute de mii an cerut demisia sa. Sica Mandolina nu a auzit !

  5. Asta cu consultarea largă e ca si cum ai intreba pasagerii cum se conduce un avion… adică frecții și rezultate dezastruoase.

  6. o noua lege si o noua consultare masiva inseamna ca practic nu se schimba nimic in urmatorii ani :))

  7. Alt ministru,alta lege…,altul care vrea sa inventeze apa calda ! Mai ,eu nu stiu..,dar parca suntem tampiti,un lucru bun nu luam de-afara…! Germania ” Mare” anu 1990, dupa unificare nemtii trebuiau sa faca o lege a invatamantului pentru noua Germanie.., buuun, s-au adunat elitele din invatamantul celor doua Germanii si au lucrat la o noua lege pe care au si facut-o,dar…. atentie,conditia a fost ca timp de zece ani sa nu schimbe nimic,atat doar ,se vor o bserva minusurile in aceasta perioada de zece ani si la sfarsitul perioadei se vor face amendamente la lege…,asta pentru nu a stresa copii si parintii acestora ! La noi fiecare ministru nou intra cu cismele pline de noroi printre straturile de floricele ,proaspat imbobocite si pline de culoare si sperante din gradinuta fiecarui copilas !

    • Funeriu a fost cel care a introdus universitatile in sistemul standard de clasificare/punctare valorica. Pentru ca a pus lumea la lucru, a fost urat de toti, inclusiv de PDLul Basescu ! Pe vreme lui Funeriu ajungeai profesor universitar daca aveai un numar de lucrari publicate in reviste de valoare internationala, daca erai citat de altii… PSDul lui Campeanu a deschi drum larg promovarilor fara valoare… Reforma va insemna revenirea la legea Funeriu INITIALA !

  8. Educatia cu multi ministrii ramane nereformata.