G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu, mesaj la începutul anului școlar: Să reașezăm la locul cuvenit…

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

Sorin Cîmpeanu, mesaj la începutul anului școlar: Să reașezăm la locul cuvenit sintagma ”Ai carte, ai parte”/ Expresia face referire la cartea funciară a proprietarilor de terenuri de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis un mesaj eronat elevilor cu o zi înainte de începutul anului școlar, spunând că este nevoie să ”reașezăm la locul cuvenit sintagma ”Ai carte, ai parte”.

De fapt, sintagma provine din secolul al XIX-lea, din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), și face referire la persoanele care au carte funciară, deci aveau parte de proprietate, adică de terenul agricol pentru care ”aveau carte”. Expresia nu are, deci, nicio legătură cu educația sau aportul cultural, ci exclusiv cu proprietatea funciară.

Ministrul a mai anunțat că luni va participa la festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Sf. Sava” – începând cu ora 8:30, la Colegiul Național „Grigore Moisil” – începând cu ora 10:00 și la Școala Gimnazială Specială nr. 7 – începând cu ora 12:00.

Mesajul integral al ministrului Sorin Cîmpeanu:

”Întoarcerea la școală după vacanța de vară este un moment de emoție pentru profesori, pentru elevii de toate vârstele, dar și pentru părinții și bunicii acestora. Mâine, toți părinții și bunicii care vor dori să fie alături de copii și să-i însoțească la grădiniță sau la școală o vor putea face!
Dragi elevi, data de 5 septembrie marchează începutul unei noi etape în procesul vostru de dezvoltare, etapă care aduce și noi provocări educaționale. Vă asigur că tot efortul vostru va merita, pentru că doar prin școală veți fi mai aproape de un viitor mai bun. Suntem mândri de voi și vă asigurăm că vă vom susține mereu și vom căuta cele mai bune soluții pentru a vă ajuta!
Succes în noul an școlar!
Stimați profesori, educatori și învățători, sunteți cei care pot face școala mai bună!
Vom lucra împreună pentru binele generației de mâine. Apreciez eforturile făcute și vă felicit pentru că, zilnic, sunteți și continuați să fiți un model și o sursă de inspirație pentru copii și pentru noi toți. Ne-am asumat o responsabilitate uriașă, aceea de a forma tinerii și știu că împreună vom reuși. Prin proiectele noilor legi, profesorul va redobândi locul pe care-l merită în societate. Împreună reașezăm la locul cuvenit sintagma „Ai carte, ai parte!”. Vom vedea rezultatele într-o societate în care studiile și competențele acumulate pe parcursul anilor de școală vor conta cu adevărat. Să nu uitați că influența profesorilor se extinde dincolo de clasă, în viitor!
Vă mulțumesc pentru devotamentul dumneavoastră!
Dragi părinți și bunici, fiți alături de profesorii care vă îndrumă copiii pe întreg traseul educațional! Fiți vocea care transmite încrederea și optimismul de care copiii și nepoții dumneavoastră au nevoie!
Continuați să credeți în școala românească și vă garantez că toate schimbările pe care le facem vor lucra pentru binele copiilor.
Schimbăm pentru ca școala să devină un mediu prietenos pentru toți! Facem eforturi ca în toate școlile și grădinițele să existe condiții bune pentru învățare, pentru ca fiecare copil al acestei țări să aibă acces la o educație de calitate.
În același timp, vă asigur că suntem responsabili și determinați să luăm cele mai bune măsuri pentru ca școala cu prezență fizică să se desfășoare în siguranță.
Mâine ne vom vedea la Colegiul Național „Sf. Sava” – începând cu ora 8:30, la Colegiul Național „Grigore Moisil” – începând cu ora 10:00 și la Școala Gimnazială Specială nr. 7 – începând cu ora 12:00.
Vă mulțumesc pentru înțelegere și susținere!
Mult succes în noul an școlar!”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

54 comentarii

  1. Ce sinostru, aveti ce votati

    • Asa cum arata scoala acum, cred ca mai potrivita ar fi expresia „ai carte bună, ai parte!”. In traducere, o mână bună om te face, că e la masa de joc sau pe trotuar la barbut e chestie doar de anturaj.

    • Na la oi, tov doftor Câmpeanu ! 😂

    • Cred că se gândea la Gigi Becali ca exemplu. Gigi are carte pe o grămadă de terenuri pe care a oerit și are și parte (de bani, club de fotbal, vile etc.) Vobele mai îmbracă și forma timpului. E adevărat ce spune dar de 100 de ani proverbul are alt înțeles. Cel legat de omul învățat ce are teoretic și uneori practic o viață mai bună.

  2. Exact ca politicienii vostri. Problema e ca ei au numai parte nu si carte.

  3. „Ne confruntăm cu legi noi date de boi „

    • Nici voi nu stiti. Expresia provine din regiunile ce au fost sub stapanire austro-ungara. Nu a existat carte funciara in restul Romainie pana in 1996.

    • Nu contează. În perioada interbelică a dobândit sensul folosit de Cimpeanu și de toată lumea. Articol penibil. Cimpeanu ii deranjează rău pe trotinetisti.

    • @Nicu
      Dragule, cartea funciară a existat și înainte de 1996 in toată România…
      Nu mai vânturați cuvinte despre lucruri de care nu aveți habar!
      Vedeți decretul regal nr 115/1938.
      Antonescu, in toamna anului 1940, a dat o lege de cadastrare a întregului teritoriu al României inclusiv din motive militare, iar pe baza ei, au ființa Comisiunile pentru înființarea cărțile funciare (inclusiv in București).
      Cărțile funciare au fost desființate in 1948 când a fost inventat sistemul de publicitate imobiliara prin registrele de inscripțiuni și transcripțiuni.

      PS
      G4Media, p’astia care vorbesc aiurea-n târg, de ce nu-i cenzurezi?

    • Area
      Chestia cu cenzură este valabilă și pentru tine !
      Câte localități din Regat vrei să-ți înșir pe care i-a prins anul 1990 fără carte funciară. Și ce probleme mari au avut locuitorii acestor localități pentru întabularea proprietăților imobiliare (terenuri intravilane și extravilane, case).

    • @gogu, @nicu …
      Expresia folosita e nefericita in ambele sensuri. Mai cu seama cand e folosita de un personaj din PNL.
      Hai cu 2024, sa vina alegerile!

    • @gogu
      Daca tot vrei sa ne raportam doar la prezent, expresia a capatat o conotatie peiorativa din cauza mintilor luminate din guvern, analfabeti politic si cu acuzatii de plagiat la activ. Ne da lectii despre carti si parti tocmai unul care la randul sau e suspectat de plagiat!
      Zdrentele peneliste au uitat acest amanunt, in disperarea cu care s-au activat sa-si apere sponsorul!
      Doar ipocrizie si sfidare la adresa noastra, asa cum ne-am obisnuit!

  4. Un i_diot

  5. Expresia e folosita cu sensul actual din perioada interbelica. Originea e irelevanta.

  6. Ești latifundiar, ai parte. De asta dă PSD legi cu dedicație pentru clanul Stănescu, să poată acapara tot pământul agricol din Oltenia.

  7. Caligula imperator
    A făcut din cal senator!
    PNListii mai sinistri
    Au făcut din boi miniștri!
    Era ultimul lucru pe care un ministru al educației trebuia sa l spună public și la început de an școlar!

  8. In „Romania needucata” a lui Iohannis, Tampeanu, Ciuca si Ciolacu, sintagma preferata a mafiotilor si pagiatorilor este „Ai furat, esti promovat!”.

  9. Medicina veterinara este o facultate atât de grea și de frumoasa, cu profesori de excepție, dar mai are și ea rebuturi!

  10. “Unde esti tu Tepes doamne?!”

  11. PSDNL.
    II avem pe aia cu parte c-au fost votati de aia fara carte si parte.

  12. Ai plagiat, ai parte!

  13. Ziaristul este în eroare. Nu citeazà nicio sursă a explicației sale și ignoră lejer faptul că în Vechiul Regat, unde a domnit Cuza, nu au existat cărți funciare pentru imobile până în anii 2000! Este pur și simplu o inepție, de dragul de a critica pe Câmpeanu.

    • Expresia e posibil sa fi aparut in Transilvania, insa in mod cert se refera la cartea funciara.

    • Posibil, dar a suferit ceea ce se numește “resemantizare” iar în prezent înseamnă că învățătura te duce departe.
      Pe logica domnului ziarist, nici expresii precum “apa trece, pietrele rămân” nu sunt folosite corect, pentru că, de fapt, apa erodează pietrele. Mai bine tăcea, dar probabil trebuia să zică ceva de rău de Câmpeanu și s-a conformat.

  14. MVM ai dreptate

    • Nu e vorba de nicio resemanizare, ci de folosirea gresita a expresiei, chiar daca e folosita pe scara larga.

  15. Ce se potriveste aici,ca replică,un alt proverb:”gura păcătosului adevar grăieste”.Adică,astazi,d-le ministru,daca ai carte Nu ai parte.Au aia care au cumparat drepturi litigioase pe lucru de nimic si s-au jucat cu cartile funciare,astea noi,din vechiul regat,dar si cu cele vechi din Transilvania.
    Dar stai ca am uitat,fiindca cea mai multa parte au absolventii fabricilor de diplome, „specialistii”în șmenuri, baronii,nomenclatura reunită si interlopii si… .Dar si multi politicieni care si-au facut plinul si-au disparut prin tarile exotice,unde au parte de tot ce „vrea muschii lor”.
    Si mai e ceva,cum spunea si ABC,daca esti corupt,”esti de-al nostru”si ai parte,te bagam in fata la ciolan sa servesti cauza,”te promovam”.

  16. MVM ai dreptate! M am dus ca fraierul după fenta!

  17. Dupa revolutia din 1989 au avut parte toti nomenclaturisti si smecherii care au profitat de aceasta revolutie fara sa aiba prea multa carte.

  18. Si totusi de unde vine vorba:”Moromete plateste-ți foncirea”.Cumva,în perioada interbelică,exista o evidentă a terenurilor agricole cu denumire asemanatoare cu cea din Ardeal,dar nu cu aceleasi efecte juridice? După înpropietarirea facuta de regele Ferdinand întregitorul?

    • Exista un registru al..proprietarilor, in scop fiscal (fara cu alte efecte juridice), nu al proprietatilor.

  19. Cimpeanule, unde e cartea rezultata din teza ta de doctorat? De ce nu e publicata?

    • Păi, tocmai v-a explicat…A fost vorba de o Carte Fiunciară, iar cei care au înțeles altceva să fie sănătoși…

  20. Să ințeleg că a clarificat originea sintagmei ca să le găsească o justificare celor care au „parte”, dar pentru care „cartea” a fost bună doar pentru cornete?
    Să fie vorba de un gest „colegial”, având în vedere scandalurile legate de plagiate și diplome fabricate?

  21. Ai carte, ai parte! este o expresie al cărei sens, cel puţin la modul general, este bine cunoscut astăzi, referindu-se la binefacerile învăţăturii, la faptul că cine dobândeşte învăţătură, educaţie, cine termină o şcoală se bucură de respect din partea celorlalţi şi are posibilitatea să-şi construiască o viaţă mai bună. Sensul inițial a fost într-adevăr cel menționat în articol.

    • corect. poate acum 150 de ani asta insemna. insa noi am crescut cu sensul folosit de Campeanu.
      Asa ca mai usor cu aruncatul pietrelor.
      cel putin in acest caz

  22. Sensul inițial al expresiei este cel punctat în articol.
    Sensul general este utilizat de zeci de ani și la acest sens se refera ministrul Câmpeanu .
    O multime de expresii își au originea chiar și în Antichitate ,dar au fost adaptate vremurilor prezente.

    • Nu ti se pare PENIBIL ca o persoana care o tine la secret (!) si nu si-a publicat CARTEA (lucrarea de doctorat) de pe urma careia a avut PARTE de avantaje sociale sa foloseasca aceasta expresie?

      In Romania in prezent, din cate stiu, lucrarile de doctorat sunt publice, doctorul e obligat sa o puna pe raftul unei biblioteci publice, astfel incat sa poata fi consultata de oricine.
      Cand tii lucrarea ascunsa (doctoratul lui Campeanu e mai vechi, de aceea cred nu i se aplica obligativitatea de mai sus), desi esti ministru, model pentru societate – iti trebuie mult tupeu sa folosesti, in orice sens, expresia „ai carte, ai parte”… Esti la acelasi nivel cu Grindeanu si „cartea” lui de matematica, care la fel este de negasit…

  23. „Dacă nu ai nimic în cap nici nu şti ce faci” sau „Ai carte mori de foame ca sclav în Românica” sau „Când găseşti un politician cu carte toată propaganda se răhăţesc pe el” sau „Nu fi deştept fă-te politician că nu se cere carte” sau „Înscrie-te în PSD că se împarte cărţi de gramatică” sau „Hai că ne-am săturat de atâţia politicieni analfabeţi care numai behăitul e de ei”.

  24. Dacă ai doctorat plagiat,ai o parte și mai mare!🤑🤑🤑

  25. Imi pare mie sau a fost un pic huiduit? am mai vazut scena asta undeva pe 25 dec 1989..

  26. Ai plagiat, ai pensie speciala!

  27. USL2.0 o grupare de parveniți inculți !

  28. ai carte, ai parte, dar cu carnet de partid si diplome cumparate, ai parte de mult mai multa… parte.

  29. Bai prefacutule, ce ai facut cu școala asta începută mai devreme? Îți spun eu ai mai distrus puțin turismul, fiindcă și așa era pe moarte. Ce? Litoralul pentru toți îți spune ceva? Doar20 % anul asta. A ce zici? Și muntele unde mulți mergeau acum, fiindcă era mai ieftin. Nu toți colcăie în bani ca voi.

  30. Fara hoti in functii publice

  31. Fara incompetemti in functii publice

  32. In politica romana nu ai nevoie de carte

  33. ai carte, ai parte..cade bine…adica ai parte de munca la camp!?

  34. Lenin a Zis , Invatati !, Invatati ! , Invatati ! Campeanu Zice Ai Carte ai Parte ! Dece ai Parte ? De Saracie ! Daca ai Carte de Joc , sa Joci Romania la Cacialma cu Curentul Electric , ai Bani ! Daca astazi Nu esti Smeckher , nu ai parte de Bani , si daca nu te Inscrii intr-un Partid Politic ca Campeanu de la PSD la PNL , sa fii Sef , sau deputata inseamna ca esti Fraier cu Carte !

  35. Cand ai parte de sustinerea partidului, ai doctorat chiar daca este plagiat🙈. RUSINE!

  36. Se da o importanta prea mare unui amanunt nesemnificativ si relativ benign al discursului unui personaj de o calitate sa zicem indoielnica, purtat pe taramul puterii de valurile de coruptie si ignoranta ale politicii romanesti. Problema reala este ca noua „reforma” a invatamantului nu produce nici o imbunatatire a calitatii educatiei. Poate doar o mai mare brambureala.