G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu: O oportunitate pentru educaţie o reprezintă PNRR-ul, în care există…

sursa foto: Freepik

Sorin Cîmpeanu: O oportunitate pentru educaţie o reprezintă PNRR-ul, în care există 3,6 miliarde de euro disponibili pentru a fi investiţi/ Ministrul îşi propune înlocuirea tablei clasice cu tabla digitală, interactivă, în toate cele 100.000 de clase

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, la conferinţa de lansare a „Raportului privind nivelul de literaţie al elevilor din România”, elaborat de BRIO, că o oportunitate pentru educaţie o reprezintă PNRR-ul, în care există 3,6 miliarde de euro disponibili pentru a fi investiţi. Ministrul a mai spus că îşi propune înlocuirea tablei clasice cu tabla digitală, interactivă, în toate cele 100.000 de clase. De asemenea, suma de 18.000 de euro, plus TVA, va permite înfiinţarea laboratoarelor de informatică şi extinderea lor la nivelul întregii ţări.

Ministrul Educaţiei a declarat că o oportunitate pentru educaţie o reprezintă PNRR-ul, în care există 3,6 miliarde de euro disponibili pentru a fi investiţi în educaţie.

”Aceşti 3,6 miliarde de euro sunt sub tutela România Educată. Am lasant deja un prim program, al reducerii abandonului şcolar, o primă rundă, care s-a finalizat cu selecţia unui număr de peste 1.400 de şcoli, considerate a fi cele mai vulnerabile din percpectiva abandonului şcolar”, a afirmat el.

Sorin Cîmpeanu a arătat că intervenţiile vor fi destul de generoase, până la 200.000 de euro, finanţare per proiect, per şcoală, cu o destinaţie care s-au străduit să fie, pentru prima oară, relevantă, fiind eligibile cheltuieli de mai multe categorii.

”Dezvoltarea elevului nu se face doar în şcoală, e nevoie de o intervenţie pe mai multe paliere, ce nu ţin neapărat de şcoală”, a afirmat ministrul, precizând că se poate interveni, prin aceste programe.

Ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze că ”competenţele digitale sunt extrem de importante”.

”Avem un număr important cde profesori care vor fi formaţi, prin PNRR, din perspectiva pedagogiei digitale. Avem, de asemenea, o serie de investiţii în digitalizarea educaţiei. Menţionez lucrul care mie mi se pare cel mai important. Dacă în scurt timp, prin existenţa acestor resurse, vom reuşi să înlocuim în fiecare din cele aproape 100.000 de clase din România, tabla clasică, o tablă care şi-a adus aportul la formarea noastră, a tuturor, cu cretă şi burete, să o înlocuim cu tabla digitală, interactivă, este deja un mare pas, o mare schimbare”, a spus ministrul.

Cîmpeanu s-a referit şi la laboratoarele de informatică, care, acolo unde sunt funcţionale, vor putea fi upgradate, din punct de vedere tehnic şi acolo nu există, suma de 18.000 de euro, plus TVA, să permită înfiinţarea acestor laboratoare de informatică şi extinderea lor la nivelul întregii ţări.

Ministrul a mai spus că, separat de aceste laboratoare, avem şi smartlab-uri, în număr de 1.100, la nivelul întregii ţări. ”Sunt peste 30 de smartlab-uri la nivelul fiecărui judeţ”, a afirmat Cîmpeanu, precizând că în acest caz finanţarea este mai generoasă, pentru că echipamentele sunt de înaltă performanţă.

sursa: News.ro, sursa foto: Freepik

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Eu le sugerez să pornească cu reforma de la wc-uri și apă curentă, iar tablele digitale fara internet chiar nu au niciun rost.
    Dl Câmpeanu nu știe, probabil, că în Occident, pe care dorim să îl imităm, tablele digitale se folosesc în conjuncție cu tablele clasice. Adică tabla și creta nu au fost aruncate la gunoi cum crede dumnealui.
    Ba mai mult, profesorul de la clasa își alcătuiește singur necesarul de materiale didactice și nu „primește” centralizat rechizite și materiale, așa cum nu îi sunt aruncate la gunoi tot centralizat materialele din dotarea clasei, pe motiv că „știe Ministerul mai bine, că e mai deștept !”.

  2. ca.ca maca!
    cu tabla digitala nu se rezolva educatia. altele sunt problemele mai mari.
    gen programa de invatamant de care nu se atinge nici un ministru.
    degeaba are multi smartfoane ca tot nu au cultura digitala.

  3. Exact asta e problema invatamantului romanesc: tabla !

    Nu lipsa de cadre din rural, nu faptul ca sunt copii din sute de sate care nu au acces la Internet si calculator ( primarul a incuiat calculatoarele ca „sa nu fie stricate”), nu rata analbetismului functional e problema, ci tabla !

  4. Ceva despre laboratoare de științe, substanțe, excursii, biblioteci, cluburi și coruri (na, cu profesori plătiți pentru timpul acela…), ceva efectiv, concret, care ține de ceea ce face elevul și îi rămâne în minte și suflet?…

  5. O fi avand Tampeanu sau alt golan din actualul guvern vreo afacere cu table digitale.