Sorina Pintea, despre proiectul „Dăruiește Viață”: A fost o ședință tensionată, ne-am certat pe alocuri. Când alocă bani, statul trebuie să se asigure că totul este în regulă. Am dat un RMN peste care plouă
Ministrul demis al Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că ședința de la spitalul Marie Curie la care au participat fondatoarele asociației „Dăruiește Viață” a fost „o ședință tensionată”, cu certuri pe alocuri, ceea ce este normal pentru o ședință de lucru. Pintea a afirmat că, atunci când alocă bani, statul trebuie să se asigure că totul este în regulă și a spus că a fost dat spitalului un RMN peste care plouă de doi ani.
Sorina Pintea a afirmat că sunt documente care probează ceea ce „ar putea” să spună, că nu vrea să comenteze ceea ce s-a discutat în acea ședință, din 18 octombrie, și că la aceasta au participat 15 persoane care pot spune ce s-a discutat.
Ea a spus că nu are de ce să facă plângere la DNA „dacă lucrurile sunt corecte”.
„N-am niciun motiv să fac plângere la DNA, dacă lucrurile sunt corecte și nu am de ce să cred că nu sunt corecte. Dar am dreptul să cer niște date”, a afirmat Pintea.
„Este o inițiativă extraordinară să construiești un spital. Știu ce înseamnă proceduri. Și eu, de fapt soțul meu, am donat. Cred că fiecare dintre noi dorim să facem bine. Statul nu poate gestiona bani privați, dar gestionează bani publici și atunci când alocă bani trebuie să se asigure că totul este în regulă. Am dat un RMN peste care plouă în acest moment, de doi ani. A fost montat după foarte multă vreme. (…) Dacă dorim să dăm niște bani, trebuie să vedem ce se face. Spitalul Marie Curie a solicitat 15 milioane de lei în acest an, s-au alocat 6,8 milioane, încă nu avem facturile”, a mai declarat Sorina Pintea.
Principalele declarații ale Sorinei Pintea:
- Nu a fost scandal, a fost o ședință de lucru, care a durat 3 ore, e adevărat, uneori mai tensionată. Ceea ce a apărut în spațiul public pe mine m-a mirat, nu am comentat, nu aș vrea să comentez. Sunt documente care probează tot ceea ce aș putea să spun. Am fost acolo 15 persoane – doctorul Cârstoveanu, doctorul Stanciu, a fost managementul spitalului, a fost Consiliul de Administrație, deci cred că comentariile mele ar fi de prisos. Important este să se facă ceva bun pentru copii.
- Le-ați amenințat pe fondatoarele asociației „Dăruiește Viață” cu DNA, Curtea de Conturi? Am fost 15 persoane în acea încăpere. Eu vă rog să-i întrebați pe cei care au fost acolo – managerul spitalului, doctorul Cârstoveanu, doctorul Stanciu. Sunt oameni care pot să confirme sau nu.
- Nu știam nici eu, nici ceilalti de acolo că e vorba de 26 de milioane. În cele 3 ore nu s-a pronunțat o cifră. Au fost discuții tensionate pe alocuri, în contradictoriu, care cred că au dus la ceva bun, pentru că în final am rămas cu managementul spitalului, cu doctorul Cârstoveanu și discuția a fost că trebuie să mergem înainte pentru că ședința a fost organizată pentru a sprijni și pentru a întreba ce se întâmplă cu anumite chestiuni. De exemplu, de ce nu funcționează aparatul RMN aprobat de acum 2 ani, a costat 3 milioane de lei, e luat prin fonduri de la Banca Mondială și trebuie să dăm explicații de ce s-a achiziționat și nu s-a montat.
- De ce nu a fost inclus spitalul în programul pentru achiziția aparatelor de radioterapie prin Banca Mondială? Nu s-a luat încă o decizie. E implicat grupul tehnic de lucru al Băncii Mondiale. A luat în discuție această problemă în urma unei adrese a spitalului adresată ministerului, din aprilie 2018, prin care informează ministerul că în luna aprilie 2018 va începe construcția secției de onco-hematologie, termenul de finalizare a lucrărilor este 9 luni, iar aparatele de radioterapie vor putea fi instalate în decembrie 2018.
- În ședința din 4.06.2018 a grupului tehnic de lucru, ministrul Sorina Pinta a fost prezent și a prezentat dorința celor de la Marie Curie. (…) Grupul tehnic de lucru – care este format din conferențiar doctor Valentin Cernea de la Institutul Oncologic Cluj, doctor Mircea Nicolae Savu de la Institutul Oncologic București și fizicianul Mihai Dumitrache – spune că a luat cunoștință de doleanța spitalului prezentată de ministrul Sănătății și că dorește o analiză a posibilităților de asigurare a tratamentului, incidența cancerelor pediatrice și numărul persoanelor care vor lucra, pentru că la două aparate de radioterapie trebuie să lucreze 22 de persoane calificate.
- În 3 iulie, directorul unității de implementare trimite o adresă spitalului prin care solicită aceste date spitalului. Și spune că termenul de finalizare a proiectului cu Banca Mondială este 15 decembrie 2020, iar spațiile trebuie să fie disponibile până în februarie 2020.
- Din 3 iulie până în 18 octombrie când am avut acea întâlnire la Marie Curie, nu am mai primit absolut nimic de la spital. În 22 octombrie, au fost solicitate din nou aceste date.
- Este o inițiativă extraordinară să construiești un spital. Eu știu ce înseamnă proceduri, mă bucur când cineva din zona privată face, pentru că poate face mult mai repede decât statul. Și eu, de fapt soțul meu, am donat. Cred că fiecare dintre noi dorim să facem bine.
- Statul nu poate gestiona bani privați, dar gestionează bani publici și atunci când alocă bani trebuie să se asigure că totul este în regulă. Pentru a dota un spital, e nevoie de o solicitare din partea aceslui spital. S-a spus că nu vrem să dăm bani pentru dotarea acelui spital. Am dat un RMN peste care plouă în acest moment, de doi ani. A fost montat după foarte multă vreme. (…) Dacă dorim să dăm niște bani, trebuie să vedem ce facem. Spitalul Marie Curie a solicitat investiții de 15 milioane de lei în acest an, s-au alocat 6,8 milioane, încă nu avem facturile. Adică din 6,8 milioane s-au cheltuit 200.000.
- N-am niciun motiv să fac plângere la DNA, dacă lucrurile sunt corecte și nu am de ce să cred că nu sunt corecte. Dar am dreptul să cer niște date. Pur și simplu s-au cerut niște date care se prelucrează la direcția economică.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii