Sorina Pintea: Nu vom cere Ministerului Educației suspendarea cursurilor din cauza gripei / Marți seara sau miercuri dimineață se ia decizia privind declararea epidemiei
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că nu va cere Ministerul Educației suspendarea cursurilor din cauza gripei, pentru că fiecare clasă poate cere supendarea cursurilor dacă rata de absenteism depășește 20%. Pintea a precizat că, dacă va fi declarată epidemie de gripă, nu vor fi luate măsuri suplimentare, pentru că și până acum sunt măsuri ca în cazul epidemiei.
Marți seară sau miercuri dimineață se va lua decizia dacă se declară epidemie de gripă.
Sorina Pintea a precizat că ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemice, astfel că „suntem în pragul unei epidemii“. Ea a explicat că, pentru a declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni în care numărul cazurilor confirmate este mai mare decât numărul cazurilor estimate.
Ministrul a menționat că, până în 23 ianuarie, numărul cazurilor de îmbolnăviri raportate la nivelul unităților școlare a fost 5.823. Ea a precizat că acest număr de cazuri justifica solicitarea către Ministerul Educației pentru suspendarea cursurilor vineri.
Până în prezent, 1.275.000 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate.
Pintea a spus că în fiecare iarnă este gripă și „nu trebuie să facem din asta un caz special“.
„E un număr foarte mare de decese având în vedere că anul trecut în aceeași perioadă aveam patru decese, de aceea măsurile transmise sunt ca în cazul unei epidemii”, a adăugat ministrul, enumerând măsurile pe care specialiștii doresc să le transmită din nou unităților spitalicești: refacerea urgentă a stocurilor virale în spitale, instituirea de tratament antiviral dacă pacientul internat prezintă simptome specifice, instituirea tratamentului profilactic la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical nevaccinat, refacerea urgentă a stocurilor de dezinfectanți și materiale de protecție.
Ea a mai explicat că vaccinurile se achiziționează de către minister pe baza unor estimări realizate de direcțiile de sănătate publică, transmisă în fiecare an în iulie. Pintea a anunțat că Ministerul Sănătății va achiziționa 25.000 de doze suplimentare.
„Pentru cealaltă parte a populației (cei care nu sunt în grupele de risc – n.red.), vaccinarea antigripală nu e obligatorie, vaccinurile se pot achiziționa din farmacii, care trebuie să se aprovizioneze. Nu e o surpriză că e gripă în fiecare iarnă“, a declarat ministrul Sănătății, care a spus că va avea discuții în acest sens și cu Colegiul Farmaciștilor.
Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, prezent la conferința de presă, a precizat că decontaminarea sălilor de clasă se impune doar acolo unde se confirmă gripa. El a explicat că aceste patru zile libere legate vor duce la o stabilire cât mai exactă a numărului de îmbolnăviri, pentru că, la virusul gripal, incubația este scurtă, de 1-3 zile.
„Singura modalitate de a ne feri este vaccinarea. Nu e timpul pierdut. La 14 zile avem anticorpii care să ne protejeze“, a subliniat Streinu Cercel.
În ceea ce privește tratamentul, el a avertizat că populația nu trebuie să facă abuz de Tamiflu, pentru că organismul va dezvolta rezistență, la fel ca în cazul antibioticelor.
Streinu Cercel a făcut apel la populație să nu ia cu asalt spitalele, ci să meargă la medicii de familie.
Până la publicarea acestei știri, au fost confirmate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) 35 de decese cauzate de gripă în actualul sezon.
Citește aici despre situația din spitale și farmacii.
Sursa foto: Freepik.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank