G4Media.ro

Soțul Ursulei von der Leyen, care a lucrat într-o companie care a…

Sursa foto: Twitter / Ursula von der Leyen

Soțul Ursulei von der Leyen, care a lucrat într-o companie care a primit bani de la UE, nu s-a aflat în conflict de interese, susține comisarul pentru Transparență, într-un răspuns pentru Verzii care sesizaseră situația

Soţul preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen nu a încălcat nicio regulă privind conflictul de interese prin faptul că a lucrat într-o companie care a primit bani de la Uniunea Europeană, a transmis comisarul UE pentru transparenţă, Věra Jourová, într-o scrisoare adresată eurodeputaţilor ecologişti, care îşi exprimaseră îngrijorarea cu privire la rolul lui Heiko von der Leyen într-o firmă de biotehnologie finanţată prin fonduri europene, relatează Politico, citat de News.ro.

Oficialul UE a răspuns unei scrisori trimise de opt eurodeputaţi din grupul Verzi/Alianţa Liberă Europeană, în decembrie. Parlamentarii europeni au atras atenţia asupra modului în care compania americană de biotehnologie Orgenesis, unde Heiko von der Leyen este director ştiinţific, a beneficiat de bani europeni, în două rânduri chiar.

Anul trecut, o filială italiană a Orgenesis s-a alăturat unui proiect de terapie genetică şi celulară susţinut de fonduri UE. Heiko von der Leyen, de profesie medic, a fost ales atunci să facă parte din consiliul de supraveghere al proiectului. El a demisionat după ce presa italiană a atras atenţia asupra rolului său. Declaraţia publică de interese a preşedintei Comisiei Europene nu menţiona iniţial prezenţa soţului său în consiliul de administraţie şi a fost actualizată doar după ce presa italiană a relatat acest lucru.

Separat, un consorţiu de companii condus de una dintre celelalte filiale ale Orgenesis, MIDA Biotech, a primit 4 milioane de euro din partea programului de cercetare Orizont al UE. Eurodeputaţii nu au acuzat direct compania de biotehnologie de nereguli, dar s-au declarat „îngrijoraţi” de implicarea Orgenesis în proiectele UE şi i-au cerut comisarului Vera Jourová să analizeze acest lucru.

În răspunsul său, comisarul pentru transparenţă a negat că oricare dintre cele două cazuri ar reprezenta o încălcare a normelor UE. În cazul proiectului italian, comisarul a scris că Heiko von der Leyen s-a alăturat consiliului de supraveghere doar după ce compania a fost selectată pentru a participa.

„Atât Orgenesis Inċ. cât şi prof. dr. von der Leyen au declarat că acesta nu a fost implicat în procesul de solicitare a subvenţiei şi de atribuire. Prin urmare, un conflict de interese al preşedintelui poate fi exclus şi din acest motiv”, se arată în scrisoare.

În cazul proiectului în care a fost implicată MIDA Biotech, Jourová a precizat că agenţia responsabilă pentru acordarea grantului a fost Consiliul European pentru Inovare şi Agenţia Executivă pentru IMM-uri (EISMEA). Comisia şi preşedintele Comisiei nu sunt implicaţi în „astfel de decizii individuale de atribuire” şi, prin urmare, nu există niciun conflict de interese, a declarat comisarul pentru transparenţă. Cu toate acestea, EISMEA este înfiinţată de Comisie şi gestionează fondurile UE, menţionează POLITICO.

Scrisorile au fost trimise în contextul în care la Bruxelles se fac noi eforturi pentru transparenţă, după scandalul „Qatargate, bani contra influenţă”. Cel mai recent, atenţia s-a concentrat asupra modului în care şeful departamentului de transport al Comisiei Europene şi-a aprobat propriile zboruri gratuite către Qatar, scrie POLITICO.

„Încrederea în instituţiile Uniunii Europene şi respectarea celor mai înalte standarde de conduită etică reprezintă o preocupare pe care Comisia o împărtăşeşte pe deplin”, a asigurat comisarul Vera Jourová.

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...