G4Media.ro

Souda, Alexandroupoli, Larisa – ”triunghiul” care duce relațiile dintre Grecia și SUA…

Foto: Google Maps

Souda, Alexandroupoli, Larisa – ”triunghiul” care duce relațiile dintre Grecia și SUA la un nivel superior

Analiză a publicației elene TO VIMA, preluată de Rador:

Souda, Alexandroupoli, Larisa – trei orașe „cheie” în cooperarea strategică dintre Grecia și SUA. Rolul lor se reflectă și în Acordul de Cooperare Reciprocă în domeniul apărării (MDCA), iar „facilitățile” oferite forțelor americane de bazele militare din aceste orașe devin un motiv pentru Washington să realizeze investiții semnificative și să creeze un triunghi de importanță strategică, ce stă la baza creșterii rolului Greciei în regiune și permite în același timp Statelor Unite să controleze atât Balcanii, cât și Orientul Mijlociu și Africa.

Momentul dramatic creat de invazia rusă în Ucraina și faptul că Atena a luat imediat atitudine în favoarea Kievului au consolidat poziția Greciei pe hartă, întrucât Grecia s-a arătat gata să ofere soluții în Balcani și să funcționeze ca o alternativă în timp util la șantajul energetic al Moscovei.

Pentru SUA, relația cu Grecia nu este pusă în balanță cu relația cu Turcia. SUA consideră legăturile Atena-Washington și planurile avute în vedere ca fiind autonome, astfel că nu există posibilitatea ca aceste planuri sa-și piardă valoarea. Ele vizează o axă creată de triunghiul Alexandroupoli – Larisa – Souda, bazată pe Acordul de Cooperare Reciprocă în domeniul apărării și pe perspective economice semnificative.

Războiul și Alexandroupoli

Importanța strategică din punct de vedere geopolitic și energetic a portului Alexandroupoli este recunoscută deschis de SUA și provoacă un disconfort lesne de înțeles în Turcia. Războiul din Ucraina a acționat ca un factor de multiplicare a valorii portului pentru NATO și SUA. Acest lucru a determinat guvernul grec să renunțe în 2022 la procesul de privatizare a portului, premierul Kyriakos Mitsotakis afirmând la acel moment că situația dictează ca Alexandroupoli „să rămână în proprietatea statului grec”.

În plus, nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că noul Acord de Cooperare Reciprocă în domeniul apărării, care a fost semnat între ministrul grec de externe, Nikos Dendias și secretarul de stat american Antony Blinken în 2021, are o valabilitate de cinci ani, dar atâta timp cât nu este reziliat de niciuna dintre cele două părți, este valabil pe termen nelimitat. Aceasta a fost condiția pusă de SUA pentru a continua investițiile pe care Washingtonul le consideră necesare în „facilitățile” – adică bazele – ce le sunt puse la dispoziție pe teritoriul Greciei. În privința portului Alexandroupoli, scopul este ca acesta să devină un „Souda al nordului” (nordul Greciei – prin comparație cu baza Souda aflată în Creta n.trad.), astfel încât să poată acosta acolo chiar și unități mari ale flotei americane. Amplasarea sa, aproape de Marea Neagră, îi conferă o valoare suplimentară.

Larisa în ascensiune

Deosebit de importantă în ecuația SUA este și baza de la Larisa, unde staționează periodic dronele MQ-9 REAPER din SUA. Cei care urmăresc evoluțiile și mobilitatea crescută ce se înregistrează la această bază modernizată a celei de-a 110-a aripi de luptă confirmă că planurile Washingtonului pentru Larisa continuă, chiar dacă sunt implementate discret, iar aripa de luptă nr. 110 se transformă treptat într-un centru de asistență și de plecare pentru forțele aeriene americane în regiunea mai largă.

Baza Souda – de neînlocuit

Souda a fost întotdeauna și rămâne o bază extrem de valoroasă pentru SUA, deoarece de acolo pot controla toată zona de la Marea Neagră până în estul Mediteranei și Orientul Mijlociu. Un hub de asistență de neînlocuit pentru forțele americane dislocate în regiune. În plan se află modernizarea zonei de acostare a navelor în Creta, întrucât Souda are deja un rol cheie în planificările NATO.

Extinderea prezenței americane pe teritoriul Greciei ar putea fi interpretată, conform estimărilor analiștilor militari, și ca un mijloc de consolidare a capacității Greciei de descurajare (a unui atac din partea Turciei n.trad.). O idee respinsă de diplomați, întrucât, după cum spun ei, cooperarea strategică dintre Grecia și SUA nu este îndreptată împotriva nimănui și, mai presus de toate, nu trebuie interpretată ca o alianță împotriva Turciei. Potrivit unor oficiali americani, după rezolvarea diferendului cu Macedonia de Nord, Grecia intră într-o nouă fază, iar această nouă fază îi permite să joace un rol important începând din Balcani.

Problema energetică

Dincolo de planurile militare ale NATO, în care Grecia apare ca un avanpost avansat al Occidentului, Atena devine, din perspectiva SUA, și parte integrantă a noilor planuri energetice. De altfel, a și început construirea porții de intrare pentru gazele naturale și energia electrică spre Balcani și Europa de Est. Surse americane care doresc să evidențieze rolul Greciei în domeniul energetic subliniază faptul că iarna trecută Atena a fost cea care a oferit soluția la problema aprovizionării cu energie a Bulgariei, permițând ocolirea Moscovei. Și în acest domeniu sunt așteptate noi evoluții, un rol important urmând să îl joace și orașele Volos, Kavala și Revythousa. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...