Spania ar putea trece de la un climat mediteranean la unul de stepă sau chiar deșertic (studiu)
Spania se îndreaptă către un climat de stepă sau chiar deșertic, conform unui nou studiu privind relația dintre încălzirea globală și secetă, scrie Euronews.
Țara mediteraneeană se află în mod clar în prima linie a schimbărilor climatice din Europa, iar cercetătorii de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) din Barcelona au analizat în profunzime datele sale climatice vitale.
Până în 2050, aceștia prevăd că precipitațiile vor scădea cu până la 20 % față de nivelurile actuale. Acest lucru ar face ca Spania să treacă de la un climat mediteranean temperat la unul de stepă sau chiar deșertic, conform sistemului Köppen, care împarte lumea în cinci zone climatice diferite pe baza creșterii plantelor.
„Procesul de încălzire rezultat din schimbările climatice a fost foarte pronunțat în Spania continentală și în Insulele Baleare, reprezentând un adevărat hotspot”, scriu cercetătorii.
Prezentate în cadrul Congresului Internațional de Meteorologie al Societății Meteorologice Europene (EMS) de la Barcelona, la începutul acestei luni, constatările lor relevă o climă aflată în plină schimbare.
Cât de mult s-a încălzit Spania?
Între 1971 și 2022, temperaturile din Spania continentală și Insulele Baleare (inclusiv populara destinație de vacanță Mallorca) au crescut cu 3,27°C.
Potrivit experților de la Centrul de Politici și Valorificare a Solurilor (CPSV) din cadrul UPC, această creștere este cu mult peste media mondială de 1,19°C și media mediteraneană de 1,58°C.
Zilele de vară – când temperatura maximă zilnică este de 25°C sau mai mare – au crescut de la 82,4 în 1971 la 117,9 în 2022: o creștere de 43%. De-a lungul unei jumătăți de secol, vara s-a prelungit în medie cu 36 de zile în Spania.
Între timp, nopțile tropicale – când mercurul nu scade sub 25°C – au crescut de la 1,73 la 14,12.
Creșterea numărului de nopți tropicale este concentrată în Platoul de Sud, în văile râurilor Guadalquivir și Ebro, precum și pe coasta mediteraneană, notează cercetătorii.
În ceea ce privește valurile de căldură, frecvența acestora a crescut de la mai puțin de unul pe an, în medie, între 1971-1980, la aproape două în deceniul 2013-2022. Valurile de căldură au devenit, de asemenea, mai lungi, de la trei la nouă zile în medie.
Schimbările climatice sporesc seceta și precipitațiile extreme în Spania?
Studiul arată o „legătură puternică” între creșterea temperaturilor și scăderea precipitațiilor în Spania în ultimii 50 de ani.
Între 1971 și 2022, precipitațiile s-au diminuat cu 0,93 mm pe an, ceea ce a condus țara spre episoade mai grave de secetă.
În același timp, precipitațiile extreme au crescut în cea mai mare parte a Spaniei. Precipitațiile torențiale (mai mult de 60 mm/zi) au crescut în Andaluzia, Castilla La Mancha, Murcia, Valencia, sudul Cataloniei, Insulele Baleare, Aragon, Navarra, Țara Bascilor și Asturias.
Potrivit studiului, aceste ploi torențiale sunt concentrate în special pe coasta mediteraneeană. Precipitațiile extreme pot provoca inundații și nu compensează secetele.
„Practic, pe întregul teritoriu, asocierea dintre încălzirea progresivă și tendința de reducere a precipitațiilor este foarte semnificativă”, concluzionează autorii.
Cât de caldă și uscată ar putea deveni Spania în viitor?
Dacă emisiile de gaze cu efect de seră își continuă traiectoria actuală, temperatura medie zilnică a Spaniei va ajunge la 15,84°C în 2050. Aceasta este cu 1,43°C mai mare decât temperaturile medii din ultimii 10 ani.
Până la jumătatea acestui secol, zilele de vară vor crește în medie cu 22,7, iar nopțile tropicale cu 7,2 în întreaga țară, comparativ cu perioada 2013-2022.
De asemenea, secetele vor continua să se prelungească, ceea ce va duce la o „schimbare fundamentală” a climei Spaniei, care va trece de la un climat mediteranean de vară fierbinte la un climat semiaridic rece în unele părți, conform sistemului Köppen.
Climatul „rece” de stepă ar putea deveni climatul dominant în Spania continentală până în 2050 (aproximativ 40%), înlocuind progresiv climatul mediteranean tipic, adaugă cercetătorii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank