G4Media.ro

Spania cere Comisiei Europene politici care să contracareze creșterile dramatice de prețuri…

Sursa foto: Pixabay

Spania cere Comisiei Europene politici care să contracareze creșterile dramatice de prețuri la electricitate

Spania a cerut luni Comisiei Europene să pună la punct orientări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar şi, de asemenea, a sugerat că este nevoie de măsuri pentru a limita speculaţiile pe piaţa certificatelor de poluare, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

În Spania, preţurile angro la electricitate s-au triplat în acest an, ceea ce a dat naştere la acuzaţii reciproce între politicieni. Săptămâna trecută, Guvernul de la Madrid a decis plafonarea preţurilor şi limitarea profiturilor companiilor de electricitate.

Luni, ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, şi colega sa de la Mediu, Teresa Ribera, au trimis un document Comisiei Europene în care îşi prezintă punctele de vedere.

„Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când piaţa nu funcţionează şi apoi să spere că Executivul comunitar nu va ridica obiecţii. Avem nevoie de urgenţă de un meniu de politici europene destinat să reacţioneze imediat la creşterile dramatice de preţuri”, se precizează în acest document.

Comisia Europeană a confirmat că a primit scrisoarea trimisă de cei doi miniştrii spanioli şi a anunţat că va răspunde la timp.

Printre propunerile Spaniei se numără restrângerea participării anumitor traderi la piaţa certificatelor de emisii din UE, avertizând că există riscul ca „speculaţia financiară mai degrabă decât factorii reali să fie de vină pentru creşterea prea rapidă a preţurilor”. De asemenea, oficialii spanioli cer înfiinţarea unei platforme europene centralizate pentru achiziţionarea de gaze naturale şi începere formării unor rezerve strategice de gaze naturale, pentru a contracara expunerea blocului la pieţele internaţionale fluctuante.

Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că Executivul comunitar este conştient de faptul că în statele membre că există discuţii cu privire la preţul la electricitate, adăugând că Bruxelles-ul monitorizează cu atenţie situaţia. „O piaţa europeană de electricitate funcţională şi bine integrată, continuarea investiţiilor în energiile regenerabile şi creşterea eficienţei energetice sunt cruciale pentru menţinerea preţurilor la energie la un nivel accesibil pentru toţi consumatorii”, a apreciat purtătorul de cuvânt.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Lasa sa creasca , nu vrea UE ecomarxism ?
    Energia verde costa .

  2. Au aplicat ce au propus si votat la Bruxelles cu 2 maini…nu inteleg care e problema! :))

  3. Asa mare sarakia in spanea?
    Romanu da jumate de salariu pe mancare si utilitati ambele detinute in mare de straini pacilea da prin vest stiam ca dau max vreo 20% din salar’. S-a stricat treaba si pacol?

  4. „Bruxelles-ul monitorizează cu atenţie situaţia.”
    Sunteti jalnici!
    Bah, in loc s-o ‘monitorizati’, mai bine ati face ceva pentru a produce energie ieftina, nu sa ne bagati pe gat ‘energie verde’, dar despre care nu suflati un cuvant cum ca e mult mai scumpa, mai nesigura si care va duce la scumpirea tuturor produselor si serviciilor, facandu-ne tot mai saraci.

  5. hehe, si-au gasit unde sa ceara…sa nu primeasca ceva amenzi in schimb, ca polonezii cu carbunele lor primitiv in epoca verde-digital.

  6. La noi e “mare scandal” ca s-a scumpit cu 50%
    Daca pietrle europene au 250% inseamna ca la noi e inca bine

    • Greșit. La ei era mult mai ieftin că la noi…

    • Daca ai 2000 de euro salariu sunt sigur ca poti da 400 de euro pe energie.
      Daca ai 2000 de lei poti da oare 400 de lei pe energie? ia fa socoteala cat se va scumpi painea sau tot ce e dus la supermarket?
      Ei in vest vor deveni saraci noi vom fi muritori de foame….ceva gen alimentatie sanatoasa cu x calorii ca pe vremea raposatului….
      O sa inchizi cu mana ta caldura sa nu faci imprumut la banca sa platesti gazele.

      chiar nimeni nu vede cum sunt implementate ingredientele unei revolutii la scara europeana?: boli/saracie/conflicte etnice mai lipseste un meteorit si cand peste 2000 de ani vor descoperi ca au existat bastinasi la Dunare vor denumi si ei locatia respectiva MohenjoDaro.

  7. Isteria verde a UE îi va duce pe români în sapă de lemn.