G4Media.ro

Spania continentală înregistrează un record absolut de temperatură în aprilie: 38,8 grade…

Sursa foto: Pixabay

Spania continentală înregistrează un record absolut de temperatură în aprilie: 38,8 grade Celsius, la Cordoba /  Țara se confruntă cu o secetă catastrofală

Spania continentală a înregistrat joi un record absolut de temperatură în luna aprilie – de 38,8 grade Celsius, la Cordoba -, potrivit unor date provizorii publicate vineri de Agenţia meteorologică spaniolă (AEMET), relatează News.ro, care citează AFP.

Această temperatură, înregistrată la nivelul staţiei meteo de pe aeroportul din acest oraş andaluz, ”ar fi (…) temperatura-record a Spaniei continentale în luna aprilie”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Aemet.

Precedentul record al Spaniei continentale data din 2011 şi a fost înregistrat la Elche (est) – 38,6 grade Celsius.

Aceste ”date provizorii” este necesar să fie ”confirmate”, un proces care ar putea dura mai multe zile, declară AFP organismul.

Acest record nu este însă un record absolut al întregii Spanii, iar ”maximumul istoric s-a înregistrat în 2013, în (arhipelagul) Canarelor”, situat în largul coastelor de nord-est ale Africii, precizează Aemet.

Acest record era de 40,2 grade Celsius.

Spania a înregistrat săptămâna aceasta, la fel ca Portugalia, un val de căldură excepţional de timpuriu, provocat de o masă de aer cald şi uscat provenind din Africa de Nord.

Vineri, la ora 9.30 GMT (12.30, ora României), termometrul indica peste 30 de grade Celsius în provincia Jaen, în Andaluzia, potrivit înregitrărilor Aemet.

Episoade de temperatură excepţional de mare s-au multiplicat în ultimii ani în Spania, o ţară europeană aflată în prima linie, cu aproape 75% din teritoriu cu risc de deşertificare, potrivit ONU.

Spania a înregistrat în 2022 cel mai cald an înregistrat vreodată, iar mai multe valuri de căldură au avut loc începând din luna mai, potrivit Aemet.

Un studiiu publicat marţi de Universitatea Politehnică din Catalonia arată că numărul zilelor anului marcate de căldura estivală a crescut de la 90 în 1971 la 145 în 2022.

În afară de temperaturi, Spania, care exportă o mare parte a producţiei sale agricole către restul Europei, se confruntă cu o secetă catastrofală, care-i îngrijorează atât pe agricultori, cât şi autorităţile.

Potrivit COAG, principalul sindicat al agricultorilor, 60% dintre terenurile agricole spaniole sunt ”asfixiate” în prezent din cauza unei lipse de precipitaţii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. In Catalunya citisem că a plouat ultima dată pe 8 februarie, deci acum aproape 3 luni (!) Desigur, niciun motiv de îngrijorare.

  2. Unii oameni nu sunt în stare să observe catastrofa climatică în desfășurare.

  3. Mă, tu ai citit articolul ?! Sunt acolo date precise despre seceta care decimează agricultura spaniolă, cu procente terenuri aride ! Apoi, raționalizarea apei de băut și spălat este deosebit de gravă în sine, ce urmează, abandonarea marilor orașe din Sud ?!