G4Media.ro

Spania: Primul mare incendiu de vegetație din acest an a distrus 3.000…

sursa foto: Twitter\ Leland

Spania: Primul mare incendiu de vegetație din acest an a distrus 3.000 de hectare și a obligat 1.500 de oameni să își abandoneze casele

Primul mare incendiu de vegetație din acest an în Spania a făcut ravagii vineri în estul regiunii Valencia, distrugând peste 3.000 de hectare de pădure și forțând 1.500 de locuitori să își abandoneze casele, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters.

O iarnă neobișnuit de secetoasă în unele părți din sudul continentului european a redus umiditatea din sol și a generat temeri privind o repetare a situației din 2022, când 785.000 de hectare au fost distruse în Europa – mai mult decât dublul mediei anuale din ultimii 16 ani, potrivit statisticilor Comisiei Europene (CE).

„Aceste incendii la care asistăm, mai ales la acest început de an, sunt încă o dată o dovadă a urgenței climatice pe care o trăiește omenirea, care afectează și devastează în special țări precum a noastră”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez într-o conferință de presă la Bruxelles.

În Spania, 493 de incendii au distrus anul trecut un număr record de 307.000 de hectare de teren, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere al Comisiei.

Peste 500 de pompieri, sprijiniți de 18 avioane și elicoptere, au lucrat toată noaptea și în cursul zilei de vineri pentru a face față incendiului din apropierea satului Villanueva de Viver, în regiunea Valencia.

Serviciile de urgență au evacuat opt comunități, a declarat Gabriela Bravo, șefa regională a afacerilor interne.

Spania se confruntă cu o secetă pe termen lung, după trei ani de precipitații sub medie.

Vremea va fi mai uscată și mai caldă decât de obicei în această primăvară de-a lungul coastei mediteraneene nord-estice a Spaniei, ceea ce va crește riscul de incendii, a declarat săptămâna trecută agenția meteorologică AEMET pentru Reuters.

Ministrul Mediului, Teresa Ribera, a declarat că „incendiile în afara sezonului” devin din ce în ce mai frecvente.

„Vara se prelungește, ajunge mai devreme, iar disponibilitatea apei și a umidității în sol este, din păcate, redusă, ceea ce ne face mult mai vulnerabili”, a declarat ea reporterilor din Cadiz.

Un raport al Comisiei Europene din această lună a arătat o lipsă de precipitații și temperaturi mai ridicate decât în mod normal în timpul iernii. Au fost emise avertismente de secetă pentru sudul Spaniei, Franța, Irlanda, Marea Britanie, nordul Italiei, Grecia și părți din Europa de Est.

„Există toate motivele să ne temem că și în acest an vor fi evenimente numeroase și răspândite”, a declarat Lorenzo Ciccarese, cercetător la Institutul Superior pentru Protecția și Cercetarea Mediului (ISPRA) din Roma.

Iarna în Grecia a fost cea mai caldă pentru regiunile sale nordice din ultimii zece ani, potrivit Observatorului Național din Atena.

Lipsa ploilor și scăderea umidității terenurilor vor favoriza răspândirea incendiilor de vegetație în cazul în care vor exista valuri de căldură, a declarat Christos Zerefos, șeful Centrului de Cercetare pentru Fizica Atmosferei și Climatologie al Academiei din Atena.

Raportul Comisiei a avertizat că nivelurile scăzute de apă ar putea afecta sectoarele strategice, inclusiv agricultura, hidroenergia și producția de energie.

Producția de ulei de măsline în Uniunea Europeană pentru 2022-23 va scădea la jumătate față de sezonul precedent, potrivit estimărilor oficiale, în mare parte din cauza scăderii producției din Spania, provocată de secetă.

Perioadele de secetă au afectat, de asemenea, producția din Portugalia și Italia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...