G4Media.ro

Spania va direcționa 1 miliard de euro pentru locuințe sociale, din banii…

Spania va direcționa 1 miliard de euro pentru locuințe sociale, din banii care-i revin de la UE, prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta

Guvernul de la Madrid a anunțat că intenționează să direcţioneze un miliard de euro pentru locuințe sociale, din fondurile europene care revin Spaniei prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Pentru achiziție, vor fi utilizate în principal activele imobiliare deţinute de banca de rebuturi Sareb, transmite Agerpres citând Reuters.

Supervizată de Ministerele Economiei şi Transporturilor, Sareb va pune la dispoziţia autorităţilor locale aproximativ 15.000 de locuinţe, în timp ce Fondul de locuinţe sociale va pune la dispoziţie alte 12.000 de proprietăţi imobiliare pentru persoanele fizice şi familiile care îndeplinesc criteriile necesare.

„Locuinţele ar trebui să înceteze să mai fie un lux sau o sursă de stres şi îngrijorare. Atât pentru oamenii în situaţii de vulnerabilitate cât şi pentru cei care trăiesc în zone unde chiriile au explodat”, a declarat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez.

Coaliţia guvernamentală de stângă din Spania a făcut din locuinţele accesibile o prioritate politică, chiar dacă criza economică provocată de pandemie precum şi tensiunile în interiorul coaliţiei cu privire la dacă şi cum să reglementeze piaţa chiriilor au complicat situaţia.

Ministerul Transportului elaborează o lege pentru a reforma piaţa imobiliară din Spania dar propunerea s-a lovit de un obstacol săptămâna trecută pe fondul tensiunilor dintre partidul socialist al premierului Sanchez şi partenerul de coaliţie Podemos. Acesta din urmă a cerut ca toate noile clădiri să aibă obligatoriu şi locuinţe sociale.

În condiţiile în care, potrivit OECD, locuinţele sociale reprezintă mai puţin de 2% din totalul locuinţelor, Spania este în urma altor state europene precum Marea Britanie, Franţa sau Italia, unde locuinţele subvenţionate reprezintă 17%, 14% şi respectiv 4% din stocul de locuinţe existent în fiecare din cele trei ţări.

În următorii ani, Spania ar urma să primească până la 140 de miliarde de euro de la Mecanismul de redresare şi rezilienţă, iar aproximativ jumătate din fonduri le de la UE ar urma să vină sub formă de granturi, în cadrul strategiei Bruxelles-ului de a scoate economiile europene din criza provocată de coronavirus.

Sursa Foto: Facebool/Pedro Sanchez

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Putem să le dăm și partea noastră măcar or beneficia si niste românași de-ai noștri. Aici nu e nevoie, in blocurile ANL stau plozii șmecherilor din sistemul bugetar, fostul și actualul. Nu avem nevoie de alea nspemii de miliarde că oricum se alege praful de banii ăia.

  2. Pe intelesul tuturor:

    Statul Roman are niste gaini.
    Nu le face cotet, le lasa sa doarma prin pom, le alearga toata ziua cu batul in mana, daca se mai prinde cate una in gard acolo moare, oua se uita sa ia cat mai multe dar mancare nu le da si uite asa mai taie si din ele ca mai are putin si-i ramane bătătura goala.

    Statul Spaniol are si el niste gaini.
    Primul lucru le face cotet, apoi piste de alergare, are grija sa aiba verdeata la dispozitie, pt oua nu alerga gainile cu ciumagul, le ofera liniste si cuibare protejate sa faca cat mai multe, daca cumva se prinde careva in gard e salvata aproape mereu, iar de taiat aproape nimic, mai toate mor de batranete si fericite.

    Schimbam bătătură sau obiceiurile Statului ?!?

  3. Cate sate cat de cat mai mari aproape abandonate avem? Domiciliu si loc de munca obligatoriu, si in mare parte problema s-ar rezolva. Parerea mea. Ceva subventii dar numai daca vor sa se redeseze. Daca nu vor, din partea mea, asta e poti sa bea posirca pana mor.
    Partea de cum o facem e mai complicata dar posibila daca s-ar implica statul si comunitatile locale.