Spargeți liniștea
Ce diferență de reacție în societate față de abuzurile și sfidările puterii în comparație cu evenimentele de acum șase ani. La începutul lunii februarie 2017 în Piața Victoriei se adunau seară de seara zeci de mii de oameni pentru a apăra justiția de atacurile lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, pe atunci premier, azi ministru al Transporturilor. Cei doi ieșeau într-o conferință de presă pe data de 2 februarie 2017 pentru a anunța că nu fac niciun pas înapoi de la planul lor de a modifica Codul Penal.
În seara zilei de 31 ianuarie, Ordonanța de Urgență 13/2017 privind modificarea Codurilor penale, cu dedicație pentru Dragnea, a fost votată în cadrul ședinței de guvern, proiectele de lege urmând să fie transmise Parlamentului în procedură de urgență. Ordonanța nu se regăsea pe ordinea de zi a ședinței. Mobilizarea exemplară a străzii în apărarea justiției l-a scos în stradă inclusiv pe Klaus Iohannis în celebra geacă roșie, încă de la primele manifestații de stradă, pe 22 ianuarie. OUG 13 a fost blocată sub presiunea infernală a străzii.
Șase ani mai târziu, polii pământului s-au inversat. PSD este din nou la putere cu tot cu Grindeanu și ține predici de integritate unui PNL aflat în plin proces de dezintegrare morală. Imaginati-vă că suntem în regimul Dragnea și că premierul Nicolae Ciucă își aranjează dosare prin instanță prin metoda coperta pentru a nu-i putea fi analizată teza suspectă de plagiat, că ministrul de interne Lucian Bode, acuzat de plagiat, nu doar că refuză să demisioneze, dar se luptă în justiție cu comisia de etică a Universității Babeș Bolyai și că alți doi plagiatori sunt recuperați din lada de gunoi a politicii și instalați din nou în funcții, pe Sorin Câmpeanu vice la Senat iar pe Florin Roman vice la Camera Deputaților.
Mai imaginați-vă ca ministrul Justiției, unul de la PSD de această dată, sa zicem Florin Iordache în loc de Cătălin Predoiu, se pronunță într-un proces penal în care are un interes clar, acela de a-și apăra o numire neinspirată la șefia DIICOT, și că același ministru al justiției se întâlnește cu judecătorul din dosar a doua zi după ce anunță o falsă achitare. Mai puneți apoi și că Guvernul face niște jonglerii cu lista de propuneri cu judecători CEDO iar pe listă se află, ce coincidență, inclusiv judecătorul care urmează să judece procesul penal urmărit cu atenție de ministrul justiției. Cum ar fi reacționat strada, opinia publică, dacă toate cele de mai sus erau opera unor PSD-iști, de la plagiate la suspiciuni de intervenție directă în justiție?
Azi, doar șapte organizații membre ale Grupului „ONG-uri pentru cetățean” au publicat o scrisoare deschisă prin care cer demisia ”imediată” a ministrului Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă. ONG-urile reclamă ”o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiției, dl. Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupție aflat în dezbaterea instanței”, cu referire la dosarul soțului fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu.
Acum șase ani se lăsa cu proteste, mitinguri, revoluție, toți pentru Justiție, afară cu plagiatorii din Guvern etc. Azi s-a lăsat doar o tăcere adâncă peste toate subiectele de mai sus. Societatea este anesteziată mediatic de o presă cumpărată de PNL și PSD din banii primiți ca subvenții de la bugetul de stat. Scandalul generat de ministrul justiției, Cătălin Predoiu, suspectat de amestec într-un dosar de corupție aflat în dezbaterea instanței, nu există pe nicio televiziune de știri, în afară de B1TV, și pe nici un alt site în afara de G4Media.ro, care a dezvăluit cazul în detaliu.
Barajul mediatic funcționază și în cazul scandalurilor de plagiat. Pe scurt, premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele României, Klaus Iohannis, puterea în general, beneficiază de o protecție mediatică fără precedent după 89. O mare parte a presei a intrat benevol în lesă, nu sub presiune sau amenințări, face jocul puterii de dragul milioanelor de euro facturate lunar la marile partide, o veritabilă taxă de protecție.
Pe lângă faptul că la marele public nu ajung sau nu mai ajung atât de ușor marile scandaluri, ecranate mediatic, societatea este măcinată de probleme și frici mai mari decât problemele interne ale unei guvernări: inflația, facturile la energie, războiul din Ucraina, criza sanitară din care abia am ieșit. Asta ocupă acum timpul oamenilor, pe lângă care lupta pentru justiție, democrație sau principii par un moft.
Apoi, s-a mai întâmplat ceva esențial: lipsa de perspectivă. Pentru cine să ieși în stradă? Marile partide și-au dat mâna și guvernează împreună. Dușmani de moarte până acum doi-trei ani, PNL și PSD împart frățește miliardele de la UE și din bugetul național. Granița dintre putere și opoziție s-a șters. Geaca roșie face azi casă bună cu cu ”ciuma roșie”. USR se zbate sub pragul de 10% și traversează o evidentă criză de leadership. Singurii care profită în confuzia generală sunt extremiștii și populiștii de la AUR, partid profund nociv pentru democrație, cu agendă anti-occidentală și anti-UE.
Așadar, pentru cine să ieși în stradă? Pentru cine să mai lupți și, mai ales, de ce? În numele cui? În societate domnește o stare de apatie generală tocmai din cauza lipsei de orizont. Fiecare își vede de job, de mica afacere, de viața personală, dezgustat de contraselecția de la vârful statului, de standardele tot mai joase din politică și administrație. Lehamitea și dezamăgirile politice în lanț au demobilizat cetățenii activi, au redus societatea românească la o masă amorfă de supraviețuitori, ocupați să identifice soluții individuale. Putem înțelege de ce s-a ajuns aici. Oamenii s-au săturat de tot și de toate. Dar nu aceasta este soluția, pe termen lung.
În 2017, mobilizarea oamenilor în stradă a salvat democrația românească de la un dezastru garantat. Atunci s-a jucat nu doar soarta lui Dragnea, ci viitorul unei țări. Azi puteam fi o țară la mâna unei grupări de infractori, scoasă de pe orbita occidentală, ca Ungaria sau Turcia. Și astăzi este nevoie mai mult decât oricând de trezirea conștiinței civice. Dacă refuzați plagiatori în guvern și politică, dacă apărați justiția de intervenții brutale și jocuri de culise, dacă veți cere standarde mai înalte în guvern și la vârful partidelor, nu o faceți în numele altui partid, ci în numele vostru și al copiilor voștri. Știți bine că soluția individuală nu este o soluție și că o țară se construiește zilnic iar lupta pentru democrație nu se încheie niciodată.
Spargeți liniștea. Ieșiți de sub hipnoza indusă de televiziunile de știri. Priviți cu mintea limpede realitatea din jur, învingeți-vă lehamitea, treziți-vă din paralizie și faceți orice, dar spargeți tăcerea care într-o bună zi vă va îngropa și pe voi. Democrația oferă numeroase instrumente de a trage la răspundere puterea, de la presiune pe administrațiile locale să-și facă treaba, până la petiții adresate parlamentarului din circumscripția ta, guvernului, solicitări de informații pe Legea 544, acțiuni de protest off-line sau online. Refuzați complicitatea cu impostura, corupția și scurtăturile în carieră. Ieșiți din contemplare și resemnare. Nu vă folosește la nimic.
Ce le veți spune copiilor voștri când vă vor întreba: cum de ați acceptat, de ce ați consimțit, ce ați făcut să ne fie mai bine? Nimic, am stat cu frica grijii de mâine în sân, dar în rest n-am făcut nimic. Eram prea scârbit să-mi mai pese de viitorul tău.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
158 comentarii