Spațiile pentru protejarea plantelor pe cale de dispariție se epuizează, în grădinile botanice din întreaga lume
Riscul de dispariție se accelerează: „grădinile botanice ale lumii trag un semnal de alarmă, deoarece spațiul pentru protejarea plantelor pe cale de dispariție se epuizează”. O cercetare a Universității Cambridge sugerează că colecțiile vii au atins în mod colectiv capacitatea maximă, scrie The Guardian.
Grădinile botanice din întreaga lume nu reușesc să conserve cele mai rare și mai amenințate specii care cresc în colecțiile lor vii, deoarece nu mai au spațiu, potrivit unei cercetări realizate de Universitatea Cambridge.
Cercetătorii au analizat un secol de înregistrări de la 50 de grădini botanice și arborete, în care creșteau împreună o jumătate de milion de plante, pentru a vedea cum s-au schimbat colecțiile de plante vii din lume din 1921.
Rezultatele, publicate în revista Nature Ecology & Evolution, sugerează că colecțiile de plante vii din lume au atins capacitatea maximă, în timp ce restricțiile internaționale privind colectarea plantelor împiedică eforturile de studiere și conservare a diversității plantelor la nivel mondial.
Conservatorul Grădinii Botanice a Universității Cambridge, Prof. Sam Brockington, care a condus cercetarea, a declarat: „Grădinile botanice sunt pline. Rămânem fără spațiu și fără resurse. Rata la care plantele sunt enumerate ca fiind amenințate crește mult mai rapid decât rata la care reușim să răspundem. Riscul de dispariție se accelerează, iar răspunsul nostru este prea lent.”
În 2020, cercetările efectuate de Grădinile Botanice Regale din Kew au arătat că 40 % din speciile de plante din lume sunt în pericol de dispariție ca urmare a distrugerii lumii naturale.
Acum, grădinile botanice din întreaga lume se luptă să găsească spațiul necesar pentru a conserva plantele rare și a salva speciile pe cale de dispariție. „Nu pot încăpea toate”, a spus Brockington. Grădina Botanică a Universității Cambridge, de exemplu, găzduiește mai mult de 8.000 de specii. „Este mai mult decât o țară tropicală precum Vietnamul, care crește pe o suprafață minusculă din Cambridge.”
Sursa: Michelle Morgan| Dreamstime.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.