Spațiul Schengen, din nou pe agenda Consiliului JAI. O șansă pentru România?
Preşedinţia ungară a Consiliului UE va prezenta în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg situaţia actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, informează un comunicat al Consiliului, preluat de Agerpres.
De asemenea, Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, care analizează evoluţiile din spaţiul de liberă circulaţie. Să fie acesta momentul pentru ca România și Bulgaria să fie acceptate și cu granițele terestre?
Miniştrii de interne ai statelor membre se vor reuni la Luxemburg, joi, 10 octombrie. Ei vor face un bilanţ al situaţiei generale a Spaţiului Schengen, transmite Radio France Internationale.
Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluţiile înregistrate, precum şi ameninţările emergente din spaţiul Schengen.
Miniştrii vor avea un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităţilor ciclului anual al Consiliului Schengen, iar discuţia se va axa pe prioritatea legată de creşterea rezilienţei frontierelor externe, precizează comunicatul Consiliului UE.
Preşedinţia ungară va prezenta, de asemenea, situaţia actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, mai menţionează comunicatul, reamintind că, la 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România este nevoie de o altă decizie a
Consiliului, precizează sursa citată.
Cel mai probabil cu acest prilej va avea loc o trecere în revistă a situaţiei la zi în ceea ce priveşte posibilitatea aderării la Schengen cu frontierele terestre a României şi Bulgariei, întrucât până în prezent nu au apărut în spaţiul public semne din partea Austriei că ar fi gata să susţină o decizie politică în acest sens.
Totuşi, notează Agerpres, mai mulţi oficiali români şi bulgari au declarat că speră că România şi Bulgaria vor obţine o decizie privind aderarea integrală la spaţiul liber de circulaţie până la sfârşitul acestui an.
”O atitudine constructivă”
Ultimul Consiliu JAI din 2024 va avea loc Bruxelles în prima parte a lunii decembrie, dar o decizie privind aderarea cu frontierele terestre la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei se poate lua în orice format, după cum a dovedit-o primul pas făcut pe 30 decembrie 2023, aprobat în scris de statele membre cu puţin timp înainte de sfârşitul anului.
Austria, care a blocat până acum accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen cu frontierele terestre, a trecut prin alegeri legislative câștigate de Partidul Libertății, (FPO), adversar declarat al extinderii Spațiului Schengen. Acesta nu a întrunit majoritatea, accederea sa la guvernare fiind puțin probabilă, în condițiile în care celelalte partide au declarat că nu vor face alianțe cu extrema dreaptă.
În această situație, sunt șanse mari ca guvernul să fie constituit în jurul Partidului Popular, de centru-dreapta, condus de cancelarul în exercițiu Karl Nehammer. Acesta a blocat România și Bulgaria pe motiv să spațiul de liberă circulație ar trebui consolidat înainte de o nouă extindere.
În cadrul noii Comisii Europene, prezidate de Ursula von der Leyen, Austriei i-a revenit postul de comisar pentru Afaceri Interne și Migrație. Markus Brunner, nominalizat pentru această poziție, urmează să treacă prin filtrul audierilor în Parlamentul European la începutul lui noiembrie.
Potrivit unor surse din interiorul legislativului european, Austria ar trebui ca, înainte de această audiere, să dea dovadă de atitudine constructivă în ceea ce privește Spațiul Schengen.
Sursa: RFI
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu