G4Media.ro

Specialist în construcții: Majoritatea clădirilor care s-au prăbușit la cutremur nu erau…

Foto: Adem ALTAN / AFP

Specialist în construcții: Majoritatea clădirilor care s-au prăbușit la cutremur nu erau construite cu fier produs în Turcia. Au folosit fier sirian pentru că era ieftin. Rezistența acestuia nu este nici jumătate din cea a fierului nostru

Fierul ieftin și de calitate inferioară folosit în construcții a fost una dintre cauzele prăbușirii unui număr atât de mare de clădiri în urma cutremurelor care au afectat Turcia la începutul lunii februarie, susțin specialiști în construcții. Într-o declarație făcută la Comisia Parlamentară de investigare a cutremurelor din 6 februarie, Mustafa Kumral, prorectorul Universității Tehnice din Istanbul, a declarat: „Majoritatea clădirilor care s-au prăbușit nu erau construite cu fier produs în Turcia. Au folosit fier sirian pentru că era ieftin. Rezistența acestui nu este nici jumătate din cea a fierului nostru”, a spus el, transmite Millieyet, citată de Rador.

“Trebuie o legislație privind faliile tectonice”

Pe de altă parte, prof. Dr. Hasan Sözbilir a subliniat că mecanismul de inspecție a clădirilor ar trebui revizuit și că este important să se finalizeze cât mai curând lucrările de verificare la clădirile existente. În plus, sunt necesare o instruire temeinică a lucrătorilor în construcții și realizarea unor studii de amplasare a noilor clădiri, pentru a se evita construirea deasupra faliilor tectonice.

„Construcția pe falia activă este o problemă importantă. Ar trebui să fie evitată construirea în asemenea zone. Totodată, dacă terenul prezintă riscuri de alunecare sau surpare, trebuie mai întâi eliminate aceste riscuri. Toate aceste aspecte trebuie cuprinse în legislație. Dacă se introduc prevederi legale privind construcțiile în zona de falie, avem șansa să evităm pericolele”.

Afirmând că majoritatea clădirilor distruse în regiune au fost construite înainte de anul 2000, prorectorul Universității Tehnice din Istanbul, Mustafa Kumral, a spus că principalele cauze ale prăbușirii acestora au fost terenul și calitatea proastă a materialelor folosite. Kumral a subliniat că fierul utilizat la construcțiile din Hatay a fost adus din Siria și a precizat: „Fierul la majoritatea clădirilor distruse nu este de fabricație turcească. Chiar dacă au lângă ei fabrica de fier și oțel Iskenderun, mulți oameni au folosit fier sirian pentru că era ieftin. Rezistența acestui nu este nici jumătate din cea a fierului nostru. Rezultatele s-au văzut”, a spus el.

Sursa: Milliyet/ Rador/ Traducere: Florin Matei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Au dreptate Turci . Si ei au construit cu otel sirian in zona cutremurelor . Constructiile sau prabusit ca niste castele de nisip.

  2. Ma gandeam eu ca de vina sunt strainii, nu excrocii de dezvoltatori turci care-au construit in batjocura.

  3. E foarte probabil ca orice alt fel de fier folosit să nu fi adus vreun deznodământ mult diferit. Au apărut accelerații de 1,6 ori mai mari decât gravitația însăși (peak ground acceleration). A fost de 3x mai puternic decât ăla din 77 nostru și cu 25 de secunde mai lung

  4. Clasicul: altii sunt de vina. Nu vad nimic despre nerespectarea normelor in constructii, despre incalcarea regimului de inaltime, despre lipsa autorizatiilor de constructie, despre nerespectarea cotelor etc. Au gasit vinovatii: fierul sirian si faliile tectonice active. De ce nu il cheama pe primarul ala din orasul unde nu s a prabusit nicio cladire? Erzerun parca era?