G4Media.ro

Specialist în sănătate publică: Miza Guvernului este să ajungă la alegeri, după…

sursa foto: Facebook/ Răzvan Cherecheș

Specialist în sănătate publică: Miza Guvernului este să ajungă la alegeri, după care vom intra într-un lockdown parțial. Ei încearcă acum să minimalizeze impactul focarelor, să ne spună că dețin controlul. Vor doar să nu afecteze intenția de vot a românilor

Profesor universitar la Universitatea Iowa în SUA, dar şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamnentul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș spune că numărul cazurilor de coronavirus va crește și mai mult în perioada următoare și atrage atenția asupra faptului că după alegeri este posibil să avem parte din nou de restricții.

  • „În toate țările unde a început școala a crescut numărul de cazuri și rata de infecțe, e logic. Numărul crește cu interacțiunea socială dintre oameni. Să nu uităm că acum avem vreme bună, dar vin și ploile de toamnă, iar atunci oamenii vor sta și mai mult în spații închise, pentru a se adăposti. E la fel ca și în cazul gripei, unde nu există nici o legătură cu temperatura scăzută, ci cu faptul că se stă mai mult în proximitate, oamenii respirând unii peste alții. Avem și redeschiderea restaurantelor, care va duce, de asemenea, la creșterea numărului de cazuri. Sectorul Horeca a fost lovit în plin, dar soluția nu era redeschiderea restaurantelor, ci un sistem de sprijin economic pentru restaurante”
  • ”Acolo ai nevoie de un flux mare de oameni. Dacă ai restaurantul la jumătate, nu ești pe zero, ci pe minus. Aș fi curios să văd niște date economice exacte ale unor operatori. Nu s-a făcut nimic coerent. Toate măsurile care s-au luat pre-alegeri sunt măsuri de ordin popular, pentru a nu afecta intenția de vot. E o regulă valabilă în toate statele unde au fost alegeri sau sunt alegeri. După alegeri mă aștept să ajungem la măsuri de izolare. Brusc, își vor da seama cei care conduc și gestionează această criză, că avem probleme, că au crescut foarte mult cazurile. Este bine, măcar, că există o abordare regională, logică, să nu închidem toată țara, ci doar zonele cu probleme. În unele părți lumea respectă reguli, în alte părți oamenii nu poartă mască nici în spațiile închise”, a declarat pentru G4media.ro specialistul UBB.

El este de părere că România va ajunge în următoarele luni noi recorduri negative în privința numărului de infecții cu Sars-Cov-2.

„Cum am spus, cazurile vor continua să crească. Putem crește la nesfârșit fără măsuri, nu există nici o limită la modul în care se răspândește acest virus. Una dintre cele mai potrivite măsuri ar fi amendarea acelor persoane care nu poartă masca în spațiile închise, în zonele aglomerate și așa mai departe. Îmi pare rău să o spun, dar fără constrângere nu funcționăm ca oameni. Nu se dă nici o amendă acum.

E la fel ca la purtarea centurii de siguranță. Sigur, unii cetățeni o poartă că sunt responsabili atunci când se urcă la volan, dar cei mai mulți o poartă de frica amenzii. Poliția ar trebui să umble zi de zi să dea amenzi pentru asta. Noi plătim acum și prețul investițiilor ridicole care s-au făcut în educație. Știrile false circulă cu entuziasm, avem o populație care nu este educată și e neinformată și avem aparate administrative în DSP-uri și inspectorate școlare subdimensionate”, crede specialistul UBB.

Sunt oportune măsurile luate în școli la începutul anului școlar? Era necesar ca și copiii din clasele mici să poarte mască?, l-am întrebat pe Răzvan Cherecheș.

„Studiile arată că la vârsta de sub 10 ani, transmiterea infecției se face mai greu. Copiii sub 10 ani se infectează și transmit mai greu virusul. Dar sistemul educațional din România este subfinanțat, iar alocările de fonduri la rectificarea bugetară au fost ridicole. Trebuie investit în educație. Trebuia să fie un principiu de bază în această criză. Nu s-a făcut asta.

Noi avem săli de clasă mici, un număr mare de copii și un număr scăzut de profesori. Dacă aveam spații mari, săli de clasă generoase cu număr scăzut de elevi și mai mulți profesori, atunci da, purtatul măștii nu trebuia să fie o regulă pentru copii. Neavând locuri, infrastructură și personal, s-a luat această măsură cu masca la copii într-o încercare de a limita eventuale infectări în spațiile atât de mici cum sunt cele în care învață copiii noștri. Iar gemulețele acelea din plexiglas sunt o glumă, să fim serioși.

Ca să fi fost eficiente, ar fi fost nevoie ca acele plăcuțe să fie minimum juma de metru în jurul conturului copiilor. Copiii stau în poziție verticală pe scaun în cea mai mare parte a timpului, iar între scaune nu este nimic. Să fim serioși. Cât despre purtatul măștii, cred că e măsura prin care se încearcă să se compenseze ineficiența sistemului. E aceeași problemă de subfinanțare ca și în DSP-uri, unde 30 de ani s-a mers așa, după ureche, fără bani, fără investiții.

Ne aflăm într-o direcție greșită din punct de vedere al gestionării crizei cauzate de pandemie?, l-am mai întrebat pe cercetătorul clujean.

  • „Tot ce se face acum este pentru alegeri. Guvernul minimalizează impactul focarelor, creșterea numărului de cazuri, se joacă cu definiția de caz să mențină aparența controlului până la alegeri. I-am auzit pe prim-ministru și pe ministrul sănătății că situația este sub control? Cum să fie sub control când avem aceste creșteri? Autoritățile s-au lăsat pe tânjală, toți sunt concentrați pe campania electorală. Am asfaltat, am făcut parcări. Bine, e drăguț, dar ce facem cu sănătatea, cu criza asta profundă? DSP-urile n-au personal. La un focar de 50 de persoane, fiecare are 4-5 contacți direcți, deci acolo trebuie făcută anchetă epidemiologică pentru 300 de persoane. Nu există personal pentru așa ceva. Nu există nici protocol de anchetă epidemiologică. Cei care fac anchetele, le fac după pregătirea lor, nu există ceva standardizat.”

Cercetătorul de la Universitatea Babeș-Bolyai este de părere că această criză ar fi trebuit gestionată de specialiști în sănătate publică.

„În toate țările care gestionează bine criza, care au sub control criza sanitară, la conducere se află medici epidemiologi, specialiști în sănătate publică. La noi conduce Ministerul Sănătății, prin domnul Nelu Tătaru, medic chirurg. La noi se ocupă un medic chirurg, prim-ministrul și președintele din ce observ. Au și carențe mari în privința comunicării, a modului în care ajung la oameni. Se fac greșeli. Dar am speranța că după ce vor trece alegerile, se vor lua anumite măsuri. Altfel, repet, putem crește fără oprire, nu există limită de creștere.”

Notă: Răzvan Cherecheș este director la departamentul de sănătate publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cercetătorul, licențiat în medicină în 2001 la UMF Iuliu Hațieganu din Cluj, s-a specializat apoi în sănătate publică, obținând mai multe burse de studiu în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Berkeley din California și la Universitatea Iowa. Din 2009, el este și asistent universitar la Iowa la departamentul de sănătate publică. Are zeci de studii de specialitate publicate care vizează domeniul sănătății publice și e doctor în științe medicale.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Pai nu e evident pt toți?
    Dar chiar și asa, tot vreau sa vina alegerile ASAP.

  2. Sunt curios cum poarta asta masca corect pe mufa.

  3. Pai ne-ar trebui armate de oameni pregatiti sa facem anchete epidemiologice si politisti in toate locurile publice, ca sa realizam masurile propuse pe scara larga. Pe de alta parte suntem intre „ciocan si nicovala” – murim de foame daca economia nu mai functioneaza sau murim de Covid ?

    • @Andrei, in cazul tau nu trebuie sa-ti faci probleme.
      Tu n-o sa mori nici de foame si nici de covid, pt ca intre timp o sa mori de cretinism 🙂

    • Dacă sunt puțini, polițiștii pot umbla în haine civile și pot da amenzi cât să știe lumea de prezența lor. Lumea o să poarte mască la gândul că ar putea oricând să-și ia amendă de la cine nu se așteaptă. Important e să curgă cu amenzi, ca să știe lumea.

  4. Poate or muri câțiva dar 99%din populatia globului va supravietui!!! 😉Asa ca stati fara grija omenirea va supraviețui.

  5. Ps. si asta traind cu virusul zeci de ani!

  6. Un guvern nu numai incompetent dar si rau intentionat, pnl = psd.

    Bine ca militienii lui vela au dus lumina la credinciosi da cand sa verifice daca lumea poarta masca unde-i obligatorie se fac ca ploua, nicaieri nu se poarta masca, cel putin in zonele rurale nimeni nu poarta.

    Ieri am fost la veterinar, nimeni nu o poarta, transport in comun doar soferul, am fost la magazin au ras ca port masca….
    Cei care o poarta o tin sub nas….

    Asta-i romania!

    Port masca sa ma protejez pe mine nu pe altii. Nu da nimeni doi bani pe sanatatea altora.
    In maramures au fost medici confirmati cu covid si umblau pe strada si la magazine!!!! Nu a indraznit nimeni sa le zica nimic!!! Dc??? Pentru ca lumea ii pupa in rect si se cred ceva zei.
    Acesti medici sunt de peste prut…normal ca de acolo erau, numai nume rusesti vezi in spitale….

    Urmeaza lockdown….din vin autoritatilor si jegurilor ce se numesc medici!!!!

    Bravo romania!!!!

  7. Alegerile in Romania sunt deosebit de importante . In America deja sunt cozi si multa lume doreste sa voteze anticipat , tocmai pentru a se feri de efectele virusului . La noi tinerii vor veni la vot ,iar cei mai in virsta ,fie vor renunta sa voteze de frica infectarii, fie vor fi opriti in a merge la vot de familiile lor care au copii in grija seniorilor . Un procent de doar 40 % dintre cetatenii cu drept de vot se vor exprima in aceste alegeri locale .Ele sunt deja jucate – vorba lui Cristoiu – sau desfasurat deja – . Cistigatorii sunt deja cunoscuti . Pina la urma alegerile locale nu prezinta niciodata mare interes . In alegerile parlamentare procentul votantilor va creste substantial la nivelul celui de la alegerile prezidentiale si PNL va avea un procent dupa redistribuiri undeva spre 45 de puncte procentuale . Aceste alegeri, dupa cum bine a sesizat si Ion Cristoiu (un picut cam tirziu ) sunt despre votul acordat celor ce sustin europenismul si romanismul . Apele sau separat in momentul – cheie – numit – „jó napot kívánok”, moment in care o alianta de partide sau aflat sub acelasi steag , moment care a fost folosit de Presedintele Romaniei si a distantat PNL de intreaga clasa politica . Totul este – batut in cuie – si cetatenii si-au format deja o imagine proprie neschimbabila ,indiferent ce baliverne vor aparea pe ecranele TV si in media scrisa . Vorbele trec ca – vintul si ca gindul -pe linga noi si cu cit ele sunt mai mincinoase cu atit rasvratirea si ambitia ceteteanului roman va creste si va fi mai puternic asumata in alegerile parlamentare . O intreaga industrie ,de propaganda politica ,a fost anulata prin acele simple cuvinte pe care le repet iar : „jó napot kívánok”, de aici in colo , indiferent ce – nod in papura – cauta ziaristii sau politrucii sau asa numiti formatori de opinie , nimic nu se va schimba . Pina si cuvintele spuse de curind de – politicieni maghiari – ai statului -UNGARIA -nu fac altceva decit sa motiveze – ROMANII- sa iasa la vot in numar cit mai mare . Efectul de bumerang nu mai poate fi oprit de nimeni ,ba chiar ca ma astept ca Presedintele Romaniei sa gaseasca o noua si ultima forma (sa vedem gaselnita ) de crestere a numarului celor ce vor iesi la vot la sfirsitul acestui an .

  8. Absolut adevarat si pertinent ce spune Razvan Chereches! Prostalaii nu pot fi educati decat cu forta! Lasati liberi, mocofanii nu sunt in stare decat sa faca rau altora. Asta e realitatea! Romania face parte din tarile in care boborul are lacune majore de comportament si asta va produce imbolnaviri si decese in plus fata de ceea am avea daca s-ar manifesta putin respect pentru viata si sanatatea conationalilor nostri!

    • A da, are dreptate și mai mult nu îl duce capul, doar ce a implementat guvernul lui, ca sole măsură patentata antiCoVId:
      tancul și amenda.

    • Lumea se revolta impotriva masurilor si nu le respecta in toata Europa, pe tot globul, inteligentule, nu sunt romanii mai altfel. Dar tu, locuind cu ma-ta si neiesind din casa cu anii, ce sa mai vorbim de trecut granita, normal ca nu ai de unde sa stii.

    • După profunzimea cugetarilor mata trebuie că te zbați între 85 și 95, ca și specialistul ce cauzează articolul.
      IQ, în caz că te întrebi.

  9. Se vede de pe lună de ceva timp, nu așteptam un specialist, indiferent în ce, să vină să-mi spună el cum stă treaba!

  10. Foarte multi dintre cetateni suntem de parere ca alegerile sunt foarte importante. Daca si guvernul gandeste asa, cu atat mai bine.
    S-a facut o data pasul inapoi cand s-a decis amanarea alegerilor si, iata: covidul isi vede de treaba.
    Da! clar ca cu alesii de acum covidul merge inainte.
    Nu e sigur ca alesii urmatori vor fi mai buni, dar nu avem de unde sa stim decat dupa ce-i schimbam pe cei de acum si asta trebuie facut URGENT. Nicun motiv de amanare nu poate fi invocat.
    Era bine sa fi schimbat parlamentul din februarie-martie.
    Altfel discutam acum cu guvernul.

  11. Suedia deranjeaza pe atat de multi ca in curand o sa negam ca exista !

  12. epidemia poate fi tinuta sub control doar prin vaccinare. Restul masurilor sint frectie la un picior de lemn!

  13. Am incercat sa mai las un comentariu, nu m-au lasat. Nu va vaccinati! Pentru ce? Pentru o boala ce are mortalitate la fel ca o gripa? Asta ii zero, umfla cazurile de morti si infectati numai sa sperie sa vaccineze populatia. Vaccinurile au cip in ele. Va vor controla prin acele cipuri, sunt experimente facute pe soareci cum sunt controlati prin cip. Asta era undeva vreo 30 de ani in urma, cu cipuri imense. Poate mai bine de 30 de ani in urma. Acum au cip nano, imposibil de scos. Nici nu il vezi. Pot controla omul foarte usor prin acel cip. De la vaccin la cip pe urma pecetea. Voi faceti ce vreti, dar mai cautati si vedeti ce spun si altii despre aceste vaccinuri.

  14. Daca esti pro vaccin poate iti accepta comentariul, daca nu, scrii pana de Craciun. Buna metoda, doar un singur punct de vedere sa fie, altcineva nu are dreptul la opinie.

  15. Incerc sa las un comentariu de pe alta adresa de email. Am lasat 3 comentarii pana acum, nu mi-au fost publicate. Evident, daca nu sunt pro vaccin, nu am dreptul la opinie.