Specialist IT, achitat definitiv într-un dosar de trafic de influență cu licențe Microsoft, după ce inițial fusese condamnat la închisoare cu executare. Cum își motivează judecătorii decizia
Curtea de Apel București l-a achitat definitiv în 12 septembrie pe Ionel Zota, specialist IT și fost angajat al Microsoft, în procesul în care acesta fusese acuzat de DNA de trafic de influență.
Tribunalul București îl condamnase inițial pe Zota la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea amintită.
Ionel Zota a fost acuzat de procurorii anticorupție că ar fi ajutat mai multe societăți, printre care se numără și SC Electrica SA, să câștige contracte cu statul, în schimbul unor comisioane de 12-20% din valoarea acestora, pentru reînnoirea licențelor de software Microsoft.
„Banii respectivi au fost pretinși în contul exercitării unei pretinse influențe pe care inculpatul afirma că o are asupra conducerii celor trei firme beneficiare a serviciilor pentru a favoriza societățile oamenilor de afaceri în contextul obținerii contractelor respective. În același context, inculpatul Ionel Zota a primit, prin intermediul unor firme pe care le controla, de la reprezentanții a două dintre societățile care au încheiat contracte de furnizare servicii IT suma totală de 6.973.315 lei”, au explicat reprezentanții DNA.
Curtea de Apel București a reaudiat o parte din martorii din dosar, iar o parte dintre aceștia și-au schimbat declarațiile date în faza de urmărire penală.
De pildă, un martor a precizat că nu își amintește ca pe parcursul discuţiilor purtate la sediul firmei cu Ionel Zota, acesta din urmă să se fi exprimat în sensul că ar putea facilita câștigarea licitaţiei de către firma sa şi nici nu a solicitat vreun comision pentru aceasta.
Pentru că declarația acestuia se contrazicea cu celelalte declarații date în fața procurorului DNA și a unui complet de la Tribunalul București, martorul și-a nuanțat spusele și a precizat faptul că a semnat acea declaraţie deoarece „dorea să scape mai repede de acolo şi pentru că era întrebat despre aspecte despre care el consideră că nu era responsabil”, potrivit hotărârii judecătorești consultate de G4Media.
Curtea de Apel București a concluzionat în final că din probele existente la dosar nu se poate stabili, mai presus de orice îndoială rezonabilă, „existența împrejurărilor esențiale ce compun latura obiectivă a infracțiunii de trafic de influență”.
„Există un dubiu real şi serios cu privire la existenţa infracţiunii de trafic de influenţă, dubiu ce profită acestuia, impunându-se achitarea inculpatului Ionel Fota”, au conchis judecătorii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii