G4Media.ro

Specialiștii în domeniul ITC, greu de găsit pentru companiile din România: 90%…

Sursa foto: Pixabay.com

Specialiștii în domeniul ITC, greu de găsit pentru companiile din România: 90% din firmele care au încercat să angajeze pe astfel de posturi în 2018 au avut probleme

Companiile din România au avut cele mai mari dificultăți, dintre statele membre UE, să recruteze specialiști în domeniul ITC, 90% din firmele care au încercat în anul 2018 să angajeze pe astfel de posturi având probleme în a găsi forța de muncă, potrivit datelor publicate vineri de centrul european de statistică Eurostat.

În anul 2018, 9% din companiile din UE au angajat sau au încercat să recruteze specialiști în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (ITC). Mai mult de jumătate dintre aceste firme (58%) au raportat că au avut probleme la ocuparea posturilor vacante pentru specialiștii din acest domeniu.

Dintre statele membre ale UE, companiile din România au avut cele mai mari dificultăți să recruteze specialiști în domeniul ITC. Deși doar 3% dintre firmele românești au angajat sau au încercat să recruteze astfel de specialiști în 2018, 90% dintre ele au reușit cu greu să ocupe aceste posturi vacante. Recrutarea specialiștilor în domeniul ITC a fost dificilă și în Cehia (80%), precum și în Austria (74%) și Suedia (72%). Proporția companiilor cu dificultăți în recrutarea specialiștilor în domeniul ITC a fost sub 40% doar în Spania (27%) și Grecia (38%).

Sursa: Eurostat

Este din ce în ce mai dificil pentru întreprinderile din UE să își completeze posturile vacante pentru specialiști în domeniul ITC. Ponderea companiilor cărora le-a fost greu să ocupe aceste posturi vacante a fost de 37% în 2013 și 38% în 2014. Ulterior, procentul a crescut accelerat cu 4-6 puncte procentuale în fiecare an, atingând vârful în 2018.

Foto sus: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Simt ca e vorba despre STS aici.
    Când ai multe secrete de apărat un DBA bun e greu de gasit la ASF, ANAF, CNAS, SRI. Până la urmă cu cât poți platit un bugetar în IT când un moș pe la CEC câștigă 15.ooo euro pe lună.
    Grindeanu? O gluma!
    Bogdan Cojocaru – o pilă PSDista – a terminat facultatea de informatica si „lucreaza” consilier la ANCOM timp in care are firma lui, colaboreaza cu alții în privat, inclusiv cu RAR. Asta e munca: intermedierea. Doar proștii lucrează pentru salariu când nu au bani.

  2. Au probleme pentru că oferă salarii mici. In IT doar progamatorii sunt plătiți bine cam peste tot, în rest doar corporațiile ofera salarii bune in IT. Plus ca aparuse un studiu anul trecut care spunea ca majoritatea managerilor nu înțeleg riscurile dpdv al securității IT la care se supun firmele. Unii nu sunt în stare sa instaleze o imprimantă dar oferă salarii de 2-3000 lei unui administrator de rețea (să aibă și ccna ul făcut pe banii lui desigur).

  3. Dar cei care fac statistica se uita si la ce cer angajatorii?
    De exemplu titlul suna cam asa, Dev Java (sau alt limbaj) pentru backend. Tu intri si te uiti sa vezi ce vor si gasesti asa: cerinte de administrare db, frontend (numai chestii noi), deploy cloud, docker, securitate. E si aici e problema in titlu scrii ca vrei un om dintr-o echipa dar tu de fapt ceri toata echipa si un departament pe langa. Apoi te mai lovesti si de cerinte pe care si ei poate le-au invatat pe proiectul respectiv, acum ceva vreme, dar tie ti le cer sa le stii deja. La unele chestii daca n-ai lucrat cu ele e mai greu sa te lovesti de necesitatea de a le invata si in plus pentru un lucru sunt mai multe solutii, iar tu poate n-ai lucrat cu solutia aleasa de ei. De exemplu, sa zicem ca sunt 2 mari provideri de servicii cloud si tu ai lucrat cu unul din ele dar ei il vor pe celalalt. Multi nu se uita la faptul ca ai habar si imediat poti sa schimbi catre noua solutie pe care o folosesc ei.
    Si atunci punem anunturi de angajare in care vrem un om sa produca cat un departament si ne plangem ca nu gasim.
    Punem niste intrebari (capcana) la interviuri care sunt de multe ori niste subtilitati pe care le stie cel cu care dai interviul. Mi-ar placea la un interviu sa am si eu ocazia sa intreb chestii de genul asta. Eu le stiu pe cele de care m-am lovit eu, el le stie pe ale lui dar tu nu treci interviul pentru ca nu le stiai pe ale lui.
    Apoi mai e si problema de atitudine. Multi recrutori si intervieviatori considera ca-ti fac o favoare numai prin faptul ca stai de vorba cu ei si daca doamne ajuta iti fac o oferta ar trebui sa te inchini la ei. Multi nu pricep ca tu esti acolo sa te vinzi dar de partea cealalta si ei trebuie sa se vanda. Doar pentru ca e o oportunitate profesionala nu inseamna ca accepti orice.
    Au fost situatii cand dupa ce le-am spus persoanelor de la recrutare cum a decurs interviul am fost invitat sa-l dau cu altcineva sau am primit oferte care sunau ca si cum ei sunt ultima mea sansa si ce favoare imi fac, oferte pe care le-am refuzat politicos.
    Si atunci, normal ca nu reusesti sa recrutezi, cand tu in Romania vrei doar ieftin si licitezi pentru proiecte de outsourcing cu 2 oameni in loc de 5 doar ca sa prinzi proiectul pe baza costului redus. Cifra de afaceri scade si te plangi ca nu gasesti oameni sa angajezi.
    Cati angajatori sunt dispusi sa ia un junior si sa-l ajute sa creasca? De obicei nu-l iau pentru ca e un risc ca „daca-l invata si pleaca”. Chiar citeam, cred aici, de costurile recrutarii unei persoane si mare parte din costurile alea se aplica doar pentru cineva fara experienta prea multa. Si din cauza costurilor nu-si asuma acest risc si vor sa-i scoleasca altii pentru ei. Doar ca nimeni nu vede blocajul creat, toti vor oameni cu experienta dar nimeni nu vrea sa ii lase sa faca aceasta experienta.
    Alta metoda de recrutare, care cred ca deranjeaza mai ales pe cei cu experienta, este cautarea dupa cuvinte cheie fara sa citeasca nimeni profilul tau tehnic si mesajul ala pompos pe care-l primesti. De exemplu tu la un moment dat, cu mult timp in urma, lucrai pe o tehnologie/domeniu/nisa dar n-ai mai lucrat de 10 ani si primesti mesajul asta:
    „Am citit cu atentie profilul tau si din experianta ta cred ca te potrivesti perfect pentru rolul….”
    La din astea nici nu mai raspund pentru ca stiu ca ei au cautat un cuvant cheie au dat de el si n-a citit nici dracu’ nimic sa incerce sa inteleaga ori ca nu mai fac sau folosesc ceva-ul respectiv ori ca acel cuvant aparea in alt context. Si apoi sa plang recrutorii pe Linkedin ca nu le raspund candidatii la mesaje, ca sunt ignorati, ca nu vin candidatii la interviuri (aici e nesimtirea candidatului care zice ca vine si nu vine) dar nu se pun si in rolul candidatului care primeste tone de mesaje cu oportunitati si tone de mesaje cu esti persoana potrivita din care 99% sunt pierdere de vreme.
    Acum sunt si firme la care recrutarea este ok. Aici am prezentat doar partile negative prin care trece un potential candidat, parti pe care firmele, care se plang, nu le vad dar care duc la statisca de ma sus.

    • Exact

      Cea mai mare problema in aceasta ecuatie a gasirii oamenilor sunt toantele de la HR. Nu doar ca nu pricep nimic din ce au de recrutat, dar mai si incurca locul. Recrutarea stiu s-o faca doar cu cuvinte cheie, daca n-ai „skills-uri” trecute in CV – inseamna ca nu esti bun pentru ele.

      Inainte de ’89 cine nu era in stare sa faca nimic – se facea taximetrist. Azi se face om de HR… Iar dupa 35-40 de ani, cand isi ia un șut in cur, se face coach…

  4. Toate firmele au probleme sa gaseasca forta de munca, nu doar IT&C. Dimpotriva, la ei este cel mai usor, dovada explozia de angajati in domeniu. Tinerilor le place mai mult sa stea pe scaun decat sa umble in fabrica sau pe teren cum trebuie in alte sectoare.
    Hai sa nu mai plangem de mila pe domenii de activitate, ca este deja gretos!

  5. pai cand iti cer sa stii lucruri pe care in mod normal le fac 4-5 oameni la nivel profi, si cand oferta lor financiara inseamna 3-4.000 ron cash, nu mai bine te reorientezi ptr un job de bugetar ? mai instalezi o imprimanta, mai faci un recovery de windows, mai tragi un cablu …. pe bani mult mai multi … si devreme acasa, etc ….. deci ?

  6. Greu de adaugat ceva, dar mai este proasta reputatie a angajatorilor din domeniu. Sa vedeti cum e sa fii sclav pe plantatie cand tb sa faci munca a 10 incompetenti lenesi (pile, amante, sefi politici ori secu, etc.) pe cel mai amarat salariu de pe proiect/department! Iar lucrurile astea se stiu in breasla noastra, ca nu doar HR-ul face liste negre cu inadaptati, recalcitranti, figuranti, cum le zic ei celor care nu pun botul la bullshit-ul corporatist pe care ti-l servesc zilnic. Fug toti spre freelance sau direct afara ca s-au acrit de ‘profesionistii’ de aici…

  7. Vad multe articole despre companiile care se tot plang ca nu gasesc oameni. Poate asa o fi. Ma gandesc totusi ca poate problema asta e legata de faptul ca nu se gasesc decat job-uri cu minim 2-3 ani experienta. Prea putina lumea angajeaza juniori sau doamne fereste sa ajute pe cineva sa faca reconversie profesionala catre acest domeniu.

  8. Babaeti,

    Terminati cu stirile astea rasuflate si repetate periodic. NU EXISTA criza de personal pe piata muncii. NU EXISTA. Exista doar companii NESIMTITE care vor sa plateasca SCLAVI. Exista DOAR companii NESIMTITE care vor sa plateasca cu 7-8000 lei oameni care au 15-20 de ani de experienta. Daca esti help-desk, sau tehnician, sau intinzi cabluri – o fi un salariu ok sau chiar mare. Dar daca esti un specialist – daca ai 10 ani de PM in spate, sau de programare, sau de arhitectura sau mai stiu eu ce – salariile sunt altele. Un programator Java, de exemplu, poate lua un salariu de 7000 lei net dupa 2-3 ani de experienta si poate ajunge la 15000 lei dupa 5-6 ani, in functie de firma si de cata nevoie este de el. Asta in Romania, ca daca pleaca in Europa de Vest – ratele incep de la 450 EUR/zi. Un PM poate lua 9-15000 lei sau mai mult in Romania, sau 650+ EUR/zi in alta tara. Un arhitect poate ajunge si la 20.000 lei in Romania, sau 1000-1200 EUR/zi in alta parte. Sigur, toate depind de marimea companiei, de nevoia acesteia pentru competentele respective, de cat de specializat e omul, etc. Dar povestea asta cu „nu gasim oameni” e bullshit, iar companiile care se caca pe ele si se plang ca nu gasesc oameni – sa bage mana in buzunar si sa plateasca la nivelul pietei sau sa se duca in Africa.

    End of story.

  9. Nu cred in povestea asta despre cat de greu e să găsească specialiști în programare.

    De cele mai multe ori e o chestie de costuri. Se doresc programatori buni și cat mai ieftini.

    Mai sunt unele firme (de Automotive) unde se pune mai mult accentul pe număr și nu pe calitate. Și apoi proiectele ajung cum ajung.