G4Media.ro

Spectacolul „Procesul lui Eichmann” de Motti Lerner – premieră mondială la TNB,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Spectacolul „Procesul lui Eichmann” de Motti Lerner – premieră mondială la TNB, în prezenţa autorului

Spectacolul „Procesul lui Eichmann” de Motti Lerner, în regia lui Mihai Călin, va fi prezentat în premieră mondială, pe 4 şi 5 octombrie, în prezenţa autorului, la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, informează TNB într-un comunicat transmis, luni, Agerpres.

Din distribuţie fac parte actorii Richard Bovnoczki, Diana Dumbravă, Răzvan Popa, Mihai Călin, Axel Moustache, Vitalie Bichir, loan Andrei Ionescu, Cosmina Olariu, Florin Călbăjos, Emilian Oprea, Iuliana Moise, Irina Movilă, Ana Ciontea, Ovidiu Cuncea, Rodica Ionescu, Andrei Finţi.

„Procesul lui Eichmann este o piesă despre un eveniment care a avut loc în Israel în 1961. Dar scopul piesei nu este acela de a reconstitui evenimentul ca pe o lecţie de istorie. Are cu totul alte scopuri, mai importante: unul moral, unul educaţional şi unul social. Primul şi cel mai evident este de a descifra mecanismul intern al lui Eichmann – o fiinţă probabil monstruoasă, dar în definitiv umană – care l-a făcut să comită genocidul asupra populaţiei evreieşti din Europa. Din păcate, acest scop al textului rămâne şi azi la fel de important, deoarece, chiar şi după cel de-al Doilea Război Mondial, au avut loc multe cazuri de genocid pe această planetă. (…) Această piesă este o declaraţie morală care, în vremurile de azi, este extrem de necesară pentru întreaga lume”, defineşte dramaturgul Motti Lerner mesajul piesei sale, potrivit sursei citate.

Potrivit TNB, Motti Lerner abordează în scrierile sale teme de profundă actualitate politică, referindu-se cu precădere la comunitatea iudaică şi la identitatea israeliană, incluzând Holocaustul, Sionismul, terorismul, abordând şi unele biografii, în cadrul unor texte de teatru-document, care au fost inclusiv ţinta unor măsuri de cenzură, în pofida numeroaselor premii literare care i-au fost decernate.

Povestea lui Adolf Eichmann, obersturmbannfuhrerul SS care a organizat şi condus abominabila „soluţie finală” ce a dus la exterminarea a şase milioane de evrei între anii 1940-1945 este una arhicunoscută. Condamnat ca mare criminal de război de tribunalul de la Nurnberg, a fost condamnat la moarte în contumacie. Capturat de Mossad în Argentina, a fost rejudecat de un tribunal din Ierusalim. Acuzarea publică a fost condusă de prim-procurorul Israelului, Gideon Hausner. Găsit vinovat de crime de război şi crime împotriva umanităţii, Eichmann a fost condamnat la moarte şi executat prin spânzurare la închisoarea din Ramla, la 31 mai 1962. Cenuşa sa a fost împrăştiată în apele internaţionale ale Mării Mediterane, pentru a evita posibile viitoare pelerinaje.

Pornind de la reconstituirea procesului de la Ierusalim, piesa lui Motti Lerner şi, implicit, spectacolul regizat de actorul Mihai Călin, vizează un impact profund asupra conştiinţei spectatorilor:

„Una dintre întrebările cele mai chinuitoare care mi-au apărut de-a lungul timpului, în legătură cu Holocaustul, a fost: ‘Cum de s-a putut întâmpla aşa ceva?!’. Mulţi cred, acum, că totul a fost demult şi că nu mai are nicio legătură cu prezentul (ca şi comunismul, de altfel…)”, a declarat Mihai Călin, citat în comunicat.

„Procesul lui Eichmann” a fost realizat în cadrul Programului tnb.edu – program derulat din convingerea că Teatrul, prin excelenţă o artă a întâlnirii, poate completa şi acoperi o latură importantă în procesul educativ, cea emoţional-cognitivă şi a experienţei directe”, se precizează în comunicat.

Iniţiatorul şi susţinătorul proiectului în România este doamna Tova Ben-Nun Cherbiş, preşedinte şi fondator al Fundaţiei „Magna Cum Laude-Reut”, precizează TNB.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...