G4Media.ro

Spectaculoasa revenire a sportivei Simone Biles, vedeta gimnasticii mondiale. De la retragere…

Sursa foto: Facebook Simone Biles

Spectaculoasa revenire a sportivei Simone Biles, vedeta gimnasticii mondiale. De la retragere la Tokyo 2000, la titlul olimpic la Paris 2024 / „Este în regulă să fii doborâtă. Uneori, modul în care te trezești și te ridici înapoi arată că femeile sunt puternice și independente”

Vedeta americană Simone Biles a devenit campioană olimpică, cucerind aurul la individual compus din concursul feminin de gimnastică artistică, joi seară, la Jocurile Olimpice Paris 2024.

Biles (27 ani) a obținut al doilea său titlu olimpic la Paris, după cel pe echipe, și al șaselea din carieră. Ea a câștigat duelul cu brazilianca Rebeca Andrade (25 ani), în timp ce bronzul a revenit americancei Sunisa Lee (21 ani), campioana de la Tokyo, scrie Agerpres.

Campioana olimpică de la Paris 2024 și-a consolidat statutul de legendă a gimnasticii artistice, cu nouă medalii olimpice, dintre care cinci cucerite în 2016, la Rio. Cu această a șasea medalie de aur, victoriile din viața americancei nu vin întâmplător. Povestea ei cu gimnastica este demnă de o carte.

De la retragere la campioană olimpică

Simone Biles a început să facă gimnastică la 6 ani, ceea ce este târziu, după spusele ei, deoarece multe fete din gimnastica de elită practică acest sport mai devreme în copilărie. „Eu aveam 7 ani, dar am avut un plus din balet, fiind deja pregătită să-mi controlez fiecare parte a corpului, până la îndoirea degetelor de la mâini și de la picioare.”

Printre momentele de neuitat ale americancei se numără cel în care a reușit să performeze la cel mai înalt nivel, la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, unde a fost medaliată cu aur la sărituri, sol, individual compus și pe echipe, iar cu bronz la bârnă.

După aceste realizări, Biles a început să primească distincții precum: Cel Mai Bun Atlet Feminin, Premiul ESPY (2017); desemnată una dintre cele mai influente persoane din lume de revista Time (2017); Laureus World Sports Award pentru sportiva anului (2018). Nu doar premiile, ci și performanțele pe care le arătase îi promiteau un viitor asigurat în gimnastică.

La Jocurile Olimpice Tokyo 2020, Simone Biles s-a retras din finala individuală la toate aparatele pentru a-și prioritiza sănătatea mintală. Decizia a venit după ce a experimentat „twisties” în timpul finalei pe echipe, care afectează orientarea în aer a gimnastelor, crescând riscul de accidente. Ea a dorit să nu pună în pericol șansele echipei sale la medalie. Deși s-a retras inițial din competițiile individuale, Biles a revenit pentru finala la bârnă, câștigând medalia de bronz, potrivit Olympics.com.

După acest incident ce a oprit-o din a-și mai ajuta echipa la Tokyo 2020, Biles a prioritizat sănătatea mintală, și-a destăinuit problemele sale legate de sănătatea mintală, și a devenit o voce importantă în promovarea acesteia în sport.

Ulterior, Biles a revenit treptat la antrenamente și și-a reluat cariera competițională. În august 2021, ea a început să se pregătească pentru turneul „Gold Over America”, un spectacol care îmbină gimnastica și muzica, având scopul de a inspira și de a mulțumi fanilor.

În preajma turneului „Gold Over America”, printre multe alte sfaturi date de Biles, unul a fost adresat expres femeilor, mai ales că aceasta are multe susținătoare:

„Sper că femeile tinere iau în considerare faptul că este ok să nu fie ok. Puteți vorbi despre tot ceea ce credeți și puteți face lucruri singure”, a spus ea. „Este în regulă să fii doborâtă. Uneori, modul în care te trezești și te ridici înapoi arată că femeile sunt puternice și independente. Nu au nevoie de nimeni altcineva.”

În 2023, Biles a făcut un comeback remarcabil, câștigând cinci medalii la Campionatele Mondiale de Gimnastică Artistică din Antwerp, Belgia, ajungând la un total de 30 de medalii în carieră. În acel moment, participarea sa la Jocurile Olimpice Paris 2024 era pusă sub semnul întrebării din cauza absenței îndelungate.

Cu toate acestea, Simone Biles a devenit proaspăt campioană olimpică la Paris 2024 și o depășește în palmaresul Jocurilor Olimpice pe legenda României, Nadia Comăneci (cinci medalii de aur). Americanca se alătură altui club select, al gimnastelor care au câte două titluri olimpice la individual compus, alături de sovietica Larisa Latînina (1956, 1960) și cehoaica Vera Caslavska (1964, 1968).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Olimpiada de la Tokio -2020, nu 2000.