G4Media.ro

Speo-concert unic în Europa, desfășurat în peștera de la Românești din Timiș…

Concert în Peștera Românești FOTO Ștefan Both

Speo-concert unic în Europa, desfășurat în peștera de la Românești din Timiș / La spectacol s-a ajuns pe jos, pe o potecă marcată, un drum de o oră  / Pentru a nu perturba habitatul liliecilor, concertele nu durează mai mult de două ore

Prima ediţie a concertului în Peştera de la Româneşti a avut loc în 1984, din iniţiativa membrilor Clubului Speotim şi a medicului Constantin Lupu, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Timișoara.
Peste o mie de melomani și iubitori de drumeții de toate vârstele s-au bucurat duminică de concertul simfonic din Peștera Românești.

Citește și:

Concert în acest weekend în Peștera Românești din Munții Poiana Ruscă, un eveniment unic în România ce marchează 40 de ani de tradiție / Povestea începe de la medicul psihiatru Constantin Lupu

La cea de-a patruzecea ediție, unii dintre participanți au mărturisit că au venit pentru prima dată la Românești. Pe de altă parte, au fost de față iubitori de muzică prezenți și la începuturile evenimentului unic în Europa.
Pentru a ajunge la peșteră, vizitatorii au pornit pe o potecă marcată din satul Românești, traseul durând aproximativ o oră.
În program s-au aflat lucrări de Mozart, Bizet, Strauss, Lehar şi Kalman, interpretate de Orchestra Operei Naţionale Române din Timişoara. Soliști au fost maestrul Ovidiu Rusu, mezzosoprana Gabriela Varvari şi tenorul Cristian Bălăşescu. Conducerea muzicală i-a aparținut dirijorului Hermann Szabolcs.
“Ca întotdeauna, foarte bine primiți și onorați să fim într-un loc atât de special și de sacru al naturii, unde și noi considerăm că o transformăm prin muzica noastră. Încercăm măcar. Faptul că vin atâția oameni și asistă la un concept și se comportă cu un bun al naturii, așa cum se comportă, mă face să cred că există speranță și pentru că vin la un concert de muzică clasică”, spune Cristian Rudic, managerul Operei Naționale Române din Timișoara.
Printre cei care au susţinut concerte în peşteră de-a lungul timpului se numără Orchestra Regală Daneză, Corul Sabin Drăgoi, Orchestra Simfonică din Szeged (Ungaria), Quintetul de alamă (Viena), Filarmonica Arad, Orchestra Filarmonicii Banatul, Opera Naţională Română Timişoara, Orchestra de Suflători a Garnizoanei Timişoara.
În această peşteră se înregistrează o temperatură constantă de 14 grade Celsius, iar umiditatea este ridicată. Din această cauză, dar şi pentru a nu perturba habitatul liliecilor, concertele nu durează mai mult de o oră, maximum două.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.