G4Media.ro

Speranța Cliseru o contrazice pe Carmen Dan: Nu am fost în Piața…

Inquam Photos / George Calin

Speranța Cliseru o contrazice pe Carmen Dan: Nu am fost în Piața Victoriei pe 10 august, nu am văzut cu ochii mei ce se întâmplă acolo

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat miercuri că nu a fost în Piața Victoriei în ziua de 10 august și nu a văzut cu ochii ei ce se întâmplă acolo, cu toate că a semnat ordinul de evacuare a Pieței de către jandarmi. Ea a făcut afirmațiile la ieșirea de la Parchetul General, unde a fost audiată mai bine de două ore în calitate de martor, de către procurorii care investighează represiunea violentă de către jandarmi a mitingului diasporei.

”Nu, nu am fost în Piață”, le-a spus Speranța Cliseru jurnaliștilor care au întrebat-o unde a urmărit evoluția evenimentelor din 10 august. ”Nu am văzut cu ochii mei, nu am fost în Piață”, a insistat prefectul chestionat dacă s-a bazat doar pe informațiile primite de la jandarmi sau a văzut cu ochii ei ce se întâmplă.

Declarațiile Speranței Cliseru le contrazic pe cele făcute de ministerul de Interne, Carmen Dan, și de maiorul Laurențiu Cazan, comandantul efectivelor de jandarmi aflate în Piața Victoriei pe 10 august. Ambii oficiali au afirmat că prefectul Capitalei, care a semnat ordinul de intervenție, a fost prezentă la fața locului începând cu ora 16:00.

Ora 16.00 – La punctul de comandă au venit prefectul Capitalei și un viceprimar al Bucureștiului”, a afirmat Carmen Dan duminică, prezentând cronologia zilei de 10 august.

„În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16:00. (…) Când am văzut că lucrurile încep să degenereze, când tensiunea a crescut, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că, dacă lucrurule vor degenera, dacă nu reuşim să avem un moment când atacurile nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită, am fost la faţa locului tot timpul împreună, am văzut despre ce este vorba, şi s-a luat decizia de a avea un ordin pentru restabilirea ordinii publice. Lucrurile astea au fost în jurul orelor 20:00”, a declarat Laurențiu Cazan pe 16 august la TVR.

Despre audierea la Parchet, Cliseru a spus că a fost chemată în calitate de martor și a susținut că a respectat legea atunci când a emis ordinul de evacuare de către jandarmi a Pieței Victoriei.

„M-am prezentat de bună credinţă, ca orice cetăţean. Am dat dat lămuririle necesare cu privire a împrejurările în care m-am aflat în acea zi. Tot ce s-a întâmplat. Am calitatea de martor, am venit fără avocat, că nu a fost cazul. Aş vrea să fac câteva lămuriri. Vreau să vă asigur că eu am respectat legea cu stricteţe, atribuţiile conform Legii prefectului. Contrar a ceea ce s-a încercat, ce s-a vehiculat în spaţiul public, eu, ca prefect al Bucureştiului, alături de toţi prefecţii din ţară, care sunt nişte profesionişti, noi nu facem politică. La prefectură suntem să respectăm legea, cu toate prevederile ei”, a declarat Speranţa Cliseru la ieşirea din sediul Parchetului General.

Întrebată când a semnat ordinul privind intervenţia jandarmilor, Speranţa Cliseru a spus: „Este consemnat şi nu pot să vă detaliez (…) Nu pot să vă dau detalii. Vreau să vă spun că legea a fost respectată şi aş vrea să respectaţi instituţia prefectului din toată ţara şi să aveţi încredere că noi suntem cei care respectă legea. Nu pot să detaliez sau să explic modul în care alte instituţii au acţionat în acea zi. Fiecare răspunde pentru el. Eu am respectat Legea adunărilor publice şi acel ordin de intervenţie respectă în totalitate legislaţia în vigoare”.

Întrebată dacă și Jandarmeria a respectat legea, Cliseru a spus că ea nu vrea să vorbească despre alte instituții și că fiecare răspunde pentru el.

De asemenea, Speranța Cliseru a mai susținut că nu s-a întâlnit cu ministrul de Interne, Carmen Dan, în ziua de 10 august.

”Nu m-am întâlnit cu ministrul de Interne în acea zi”, a spus ea. ”Ați discutat la telefon?”, au insistat jurnaliștii. ”Nu pot să vă răspund. V-am spus că am respectat legea”, a evitat prefectul să răspundă.

”Eu n-am dat ordin să fie rănit cineva”, a mai spus Cliseru.

Întrebată dacă îi pare rău sau dacă are vreun regret pentru că a dat ordinul în urma căruia jandarmii au declanșat represiunea violentă a manifestanților din Piața Victoriei, prefectul a refuzat să mai răspundă.

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Individa asta este la fel de pocită la minte și la suflet ca si la trup.
    N-am mai văzut o ființă, care sa îmi producă mai multă scârbă ca acest avorton uman

    • Nu stiu interesele cui servesc astfel de comentarii, cu siguranța nu ale romanilor care au protestat cu buna credință in ultimele 18 luni. Orice atac la persoana bazat pe trăsături fizice deturnează in mod inutil atentia de la subiectele importante si duce discuția in derizoriu.

  2. Extraordinara imaginea care insoteste articolul!
    Cei doi care apara, protejeaza pe cel / cea cazuta la pamant, scena asta spune mai mult decat toti nenorocitii care se perinda pe la microfoane, cu mutrele lor pocite si minciunile lor spurcate.
    Si de-ar fi doar suferinta acestor oameni, ar fi suficient sa nu va iertam.

  3. Ei prefectii nu fac politica,asta a spus! Da in primavara s-a organizat un concurs pentru ocupara posturilor de prefecti. Au fost multi concurenti pe cele 41 de functii de prefecti din judete si Bucuresti. Si cei mai buni au ocupat functiile de prefect.
    Alta mincinoasa care ne vrajeste ca nu este numita politic. Dar cum mama dracului ai ajuns pe acest post tovarasa speranta prefecturii? Te-a numit tov. firea gabriela cu cei din psd (partidul slugilor lui dragnea) sau ai uitat? Cam scurta memorie ai tu SLUGA a lui dragnea si a celorlalti inculti si hoti din psd!

    • Prin excelenta functia de prefect este politica pentru ca un prefect este mana executivului in teritoriu. Prefectii sunt (sau ar fi bine sa fie) numiti politic de Guvern.
      Delimitarea de politic a doamnei Prefect arata fie ca nu stie de ce este acolo, fie ca ii e rusine de cum a ajuns acolo, fie ca nu vrea sa fie bagata in aceeasi oala cu cei care au avut un plan pe data de 10, fie ca minte.
      In orice caz, imi pare ca e usor speriata de ceea ce trebuie sa faca acum (fata de ceea ce credea inainte sa vina pe functie – adica nimic, ceea ce fac mai toti prefectii) si cred ca daca o scutura cum trebuie cei care investigheaza faptele din 10 august vor afla multe. Deja sunt multe declaratii care se bat cap in cap, deci nu ar trebui sa fie greu de aflat adevarul.

    • Nu, s-a folosit cliseul.

    • Se cheama prim secretar functia. Va explica ilicicu ce se maninca.

  4. Am respectat legea, dar nu pot sa va dau detalii. Si marmota invelea ciocolata in staniol.

  5. de fapt, am fost, dar eram in trecere, sa iau pulsul, nu in calitate de prefect, dar era cam aglomerat si am semnat ceva sa se mai elibereze, dar sa nu-i raneasca, ma rog, nu prea rau si nu pe toti

  6. „Eu am respectat legea!”
    Toti tin minte sa repete asta cand sunt luati la intrebari de jurnalisti, dar sa dea **acu daca stie careva care e legea aia pe care a respectat-o? Cum o cheama? Cand a fost emisa?
    Madame cliseru n-a facut exceptie si nu se poate astepta la credibilitate. A intrat in razboi nepregatita , din cauza sfintei ignorantze.
    Rechinii mai mari ca ea nu vor ezita s-o sacrifice. Posibil ca blonda cu priza la interne s-o fi propus pt a fi numita fix pt a-si scapa pielea o luna mai tarziu, si nu pt a-i face primaritei vreun hatar asa cum s-a crezut initial.

    • Pentru oricare pesedist legea este facultativa.
      Ce spun ei, sunt numai minciuni.
      Nu trebuie ascultati si luati in seama, contrar – e numai pierdere de timp.

  7. Daca dosarele revolutia si mineriadele au fost musamalizate fiindca era implicat tot statul roman (presedinte, guvern, justitie, servicii, parlament), de aceasta data, puterea este inca impartita. Deci macar niste acari pauni tot vor trebui sacrificati, iar carmen si speranta au toate sansele sa ajunga la mititica, plus vreo cativa plavani de la jandarmerie. Mai sus, se poate negocia poate, dar niste vinovati vor trebui sa fie gasiti, mai ales ca romania este membru ue, iar in scandal au fost victime colaterale straini nevinovati, ale caror tari nu vor accepta mermelirea situatiei. Basca alegerile care urmeaza, dupa care justitia nu va mai fi jucaria lui ciordache si gargamel.
    La ce muie de proasta are speranta, cred ca o sa-i trimita firea chiftele la penitenciar!

    • Stii ce ma distreaza? Ca pe Paulica Stanescu nu-l intreaba nimeni nimic si nici el nu vorbeste neintrebat. Era premier in functiune in 10 -12 august 2018, dar nici usturoi n-a mancat in zilele alea, nici gura nu-i pute!

  8. te-ai ales cu cativa ani , mincina nu merge bai prostilor cand totul e filmat!

  9. Aici Bucuresti, Romania, locul celor mai multe minciuni pe metru patrat din lume!

  10. „Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat miercuri că nu a fost în Piața Victoriei în ziua de 10 august și nu a văzut cu ochii ei ce se întâmplă acolo, cu toate că a semnat ordinul de evacuare a Pieței de către jandarmi.”

    Eu cred ca, daca a facut o astfel de declaratie in declaratia scrisa de la Parchet, atunci toate afirmatiile ei ca ar fi respectat legea nu mai au nicio valoare si este suficienta si necesara pentru a i se stabili calitatea de COMPLICE la faptele de violenta.

    Numai un incompetent sau un iresponsabil (medical vorbind) ar fi putut contrasemna un act de interventie bazata pe forta.
    Ce vreau sa spun e urmatorul lucru: cu siguranta doamna prefect nu e iresponsabila, pentru ca se fac controale medicale atunci cand cineva ia in primire o functie de autoritate publica (banuiesc ca niciun medic nu s-ar expune sa emita un act medical prin care sa faca un responsabil dintr-un iresponsabil), ceea ce inseamna ca in discutie ar mai fi doar incompetenta, adica necunoasterea sau nestiinta activitatii pe care o desfasoara. Insa si acest lucru este exclus pentru simplul fapt ca pana si un incompetent intreaba la ce s-ar expune daca ar face un lucru sau altul, iar eu sunt convins ca doamna avea suficienta capacitate intelectuala cat sa faca macar atata lucru.

    Astfel, singurul lucru care mai ramane este INTENTIA: adica ce a facut a facut in mod constient, inclusiv in privinta consecintelor actului pe care urma sa-l contrasemneze… e banal sa-ti imaginezi ca un ordin de interventie cu forta inseamna forta, violenta fizica si psihica etc.

    Revenind la afirmatia doamnei prefect care spune ca a semnat un act fara sa cunoasca cauzele pentru care il semneaza, inseamna un act de AJUTOR (forma de complicitate la fapte), pentru ca stia ca fara contrasemnatura ei nu s-ar fi putut produce efecte in baza ordinului respectiv.
    Ramane ca ancheta penala sa stabileasca CUI i-a folosit acest ajutor.

    • @ Area
      „se fac controale medicale atunci cand cineva ia in primire o functie de autoritate publica …”
      Va intreb foarte serios: sunteti sigur de asta? In ce constau controalele acestea?
      Din evaluarile mele neprofesioniste, evident, daca s-ar face asa ceva serios … nu am mai discuta acum despre dragnea, dancila, tariceanu… ca demnitari, si nici ca persoana privata, fiindca ar fi protejati de confidentalitatea relatiei medic-pacient

  11. Ce fata de vaca ai… cum poti accepta sa traiesti asa?… fata de vaca, neuroni de oaie… de tras ti-o trage careva?… sau te multumesti cu muia de la PSD?

  12. Stim tot! Era sub biroul lui Dragnea unde exersa sa dea piept cu demonstrantii din piata care salutau suedez! SKOL sau oricum ceva din patru litere!

  13. Sigur in poza nu e Dragnea cu peruca si fara mustata?

  14. Toți ne mint! Carmen Dan are deja experiență: a mințit că e ascultată iar microfoanele erau ale ei, a mințit în scandalul cu Tudose legat de polițistul pedofil, acum a mintit din nou!!! Jandarmeria a mințit!!!! Dragnea minte!!!!
    Ei cred că oamenii uită!!!!! Ca ne pot aburi cu minciunile lor!!!!!

  15. elena era o doamna si o frumusete in comparatie cu asta sau cu tata cealalata de la minister.

  16. @Inapasevedeinvers:

    Pentru ca am fost intrebat daca stiu sigur daca se fac controale medicale prefectilor si in ce constau acestea, o sa raspuns cu ceea ce scrie in lege:

    Art. 12 din Legea 188/1999 precizeaza expres ca prefectii fac parte din categoria „inaltilor functionari publici”, art. 16 alin. 2 din aceeasi lege precizeaza conditiile pentru a fi numit ca inalt functionar public, textul legal precizand expres ca trebuie indeplinite inclusiv conditiile cumulative prevazute in art. 54 din lege, iar art. 54 lit. e) spune clar ca un functionar (oricare) trebuie verificat daca „are o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate”.

    Acum ca stim exact ce spune legea, ramane ca oricine este interesat sa stie daca un prefect este intreg la scafarlie si isi da seama ce face pur si simplu sa intrebe in scris si public, in baza Legii nr. 544/2001 daca prefectul a fost examinat medical, care sunt rezultatele controlului medical si in ce a constat in concret controlul medical. Asemenea informatii nu pot fi supuse legii privind protectia datelor cu caracter personal, intrucat vorbim despre o persoana ce are calitatea de inalt functionar public.

    Ce ziceti d-le/d-na Inapasevedeinvers, va bagati sa va satisfaceti o astfel de curiozitate? G4Media.ro te bagi?

  17. Multumesc pentru explicatie.
    Chiar ma gandeam ca SE FAC astfel de controale cu rigoare. Stiti si dumneavoastra ca simpla enuntare a legii nu inseamna si ca ea se executa (tehnic vorbind).
    Ca se da un buletin medical, (la fel cum se facea ITP pana acu vreo cativa ani, fara inregistrarea datelor) e foarte posibil.
    Arata daca omul are valorile de tensiune in limite normale ca sa nu faca atac de cord in exercitiul functiunii si eventual ca nu avea tbc la ora aia. Nu inseamna ca peste 10 km nu-ti crapa o artera (sau o conducta de la frane) chestie pentru care medicul nu raspunde.
    Cat despre consult psihiatric, ca de fapt aia ne intereseaza… e pe lista?

  18. @Inapasevedeinvers

    Cred ca romanii chiar ar trebui sa inceapa sa-si „omoare timpul”, din cand in cand, si cu probleme care le ating existenta chiar si in mod indirect, cum este chestiunea verificarii starii de sanatate a tuturor functionarilor statului, in sensul larg al sintagmei (adica de la casiera de ghiseu pana la presedintele Romaniei). In special a starii mintale.

    Acest lucru a devenit absolut necesar pentru ca se intampla lucruri care pun in discutie responsabilitatea functionarilor statului, capacitatea lor de a intelege ce fac in mod exact si de a asuma deplin consecintele/efectele negative ale actelor si actiunilor lor.

    Am observat cu totii ca scuza cea mai uzata este ca tot ce au facut au facut „legal”, „conform legii” sau „in baza legii”.
    Prin urmare, daca dumnealor sunt sanatosi la teasta, atunci problema nu mai este la ei, ci in lege, iar problema din lege e intotdeauna rezultatul vointei alora care o fac/o scriu/o adopta/o promulga/ii verifica constitutionalitatea. Adica se restrange aria persoanelor.

    Scuza ca au facut „legal” este pur si simplu o inutilitate, pentru ca functionarii, desi aplica legea, ei nu pot verifica daca au aplicat-o corect, aceasta competenta revenind exclusiv justitiei. Adica aplicarea legii facuta de un functionar public se decide de justitie daca a fost corect facuta sau nu. De aceea, orice functionar care spune ca a actionat „legal” nu face decat sa arunce vorbe-n eter, pentru ca nu el este cel care decide daca a facut-o corect sau nu. Asa zisul „control de legalitate” efectuat in procedurile administratiei publice este doar o prostie bolsevica inventata cu scopul de a da de mancare si altora, pentru ca in final controlul legalitatii actelor administrative tot de justitie se face.

    In fine, nu stiu sa existe o procedura speciala de investigare medicala a inaltilor functionari publici, astfel ca nu iti pot raspunde daca sunt verificati psihiatric. Stiu doar ca, din perspectiva legislatiei privind sanatatea muncii, orice lucrator care presteaza o munca trebuie sa fie apt medical pentru asta (vezi art. 3 din Legea nr. 319/2006), insa chiar nu stiu daca exista vreo lege care sa stabileasca concret cum se fac controalele medicale si ce anume exact trebuie ele sa cerceteze atunci cand e vorba despre inalti functionari publici/demnitari/magistrati.